• herkes kendi kabiliyeti ölçüsünde ilerleyebileceği için kimsenin öğrenmesinde beis olmayan bir konu. 70 yaşındaki bir insan ekrana sadece "goodbye world" yazsa bile engellememek lazım. zira, 10-15 sene sonra tıpkı okuma-yazma oranı karşılaştırır gibi kodlama bilme oranına bakacağız.

    gerçek hayatta if-then mantığı kuramayarak yaşayan kazma insanlar tanıyorum. adam sorgusuz dümdüz yaşıyor hayatı ama bir şekilde yaşıyor. o adam da kodlama yapsın. kendi kabiliyeti kadar olsun ama olsun. zaten anlamayacak ileri kısımları. "haa bu iş kafa istiyor" deyip bırakacak. sen iyiysen zaten bu adamı kaale almazsın fakat buradaki nüans şu; senin yaptığın işin kıymetini anlayabilmeleri için kodlamanın nasıl bir şey olduğunu görmeleri lazım. yoksa işletim sistemi yazıp adamın önüne koysan bunun önemini anlamıyor. bunu anlayabilmesi için kodlamaya bulaşıp, görmesi lazım.
  • halen basite indirgenememiş olmasına şaşırdığım olay. şimdi diyelim ki muhteşem bir fikrin var ama bunun için kodlama bilgin yok. ille kodlama öğreneceksin filan. yav kardeşim, birisi de çıkıp hiç kodlamadan anlayaman bir insanın bile bir oyun, websitesi, uygulama vs. tasarlayabileceği bir sistem oluşturmamış. "kendi websiteni kur" filan temalı şeylerden bahsetmiyorum.

    bir websitesi, uygulama filan tasarlayabilmem için oysaki sadece güzel bir fikrimin olması yeterli olmalı. insanların bilgisayarında telefonunda olan bir master program sayesinde insanlar instagram'da facebook'ta bir resim, yazı vs. paylaşma kolaylığında kendilerine ait bir uygulama, program, vs. yapabilmeliler. ama yok. ille kodlama eğitimi alacan falan fıstık.

    olaydan anlayan birileri; şş alo size sesleniyorum: buna bi el atın; parayı kırın!
  • kisa sureli bellek'ten uzun sureli bellek 'e gecme asamasi. yeni bilginin bilgi islem surecine dahil edilmesi ve uzun sureli bellekte hazirlanmasi surecidir. yeni bilginin, bellekteki semalarla iliskilendirilmesini, anlamlandirilmasini gerektirir. bazen de yeni bilgiler dogal olmayan cagrisimlarla bellekte tutulur. (bkz: hafiza teknikleri/#37618364)

    bilgilerin kisa sureli bellekten uzun sureli bellege gecebilmesi ve orada depolama yapabilmesi icin bireyin yaptigi bilissel islemlerden biri. uzun sureli bellege kaydedilmesi gereken bilgilerin zihinsel simgelerinin olusturulmasidir.

    (bkz: uzun süreli bellek/#37801692)

    ayrica
    (bkz: bilgiyi işleme kuramı)
  • iletişim kurarken karşımıza çıkan süreçlerden ikincisidir.
    mesaj içeriğinin kod simgelerine dönüştürülmesiyle oluşur.
    örneğin kızgınlık duygusunu belirli kodlarla ifade edebiliriz.
    kelimelerle yani dil " öyle yapma kıl oluyorum" gibi.
    söyleyiş tarzıyla" hemen gitsem iyi olacak"gibi. halbuki kelime anlamında kızgınlık yoktur.
    yüz ifadesiyle (kaş yukarı kalkar,dik dik bakılır, nefes hışırtılı bir biçimde bırakılır )
  • özel okulların, güncel beyaz yakalı, cahil ama özgüvenli, pimpirikli ve birbirleriyle sidik yarışı içindeki ebeveyn profilini yolma araçlarından biri.

    çocuğunuza satranç öğretin, hazine avı, orienteering tarzı oyun-sporlara falan yönlendirin, board game oynatın meselâ. özel okulların kodlama adıyla pazarladığı tırışka müfredattan daha faydalı olacaktır.

    bir de kodlama kavramıyla ilgili ciddi bir kargaşa mevcut bu beyaz yaka profilde. kodlama matematik/mantık temelli eğitimidir, bilgisayar yazılımı değil. onun adı yazılım, programcılık vs. ama kodlama değil. ebeveynler kodlama eğitimi alan bebeler büyüyünce senior software developer çıkacak falan zannediyor, alâkası yok.
  • bırakınız işi olmayan arkadaşlarımız öğrenmeye çalışsınlar. maksimum 2 gün sonra kpss çalışmaya karar verecek olması belki hayatını değiştirebilir.
  • victoria's secret modeli karlie kloss bile röportajında "kodlama gelecektir, herkesin öğrenmesi gereken bir alandır." derken, okuduğum bölümdeki "doktora" yapan "mühendis" araştırma görevlilerinin ilgimi çekmiyor diye kaçtığını gördükçe, birşeyleri kemirme isteği oluşturan "eylem".

    acun izlemeye, instagram'da, facebook'ta, whatsapp'da zaman öldürmeye devam edin arkadaşlarım.
  • programlama olarak da bilinen teknolojik dil, komutlar dizisi.
hesabın var mı? giriş yap