• 3 tip kayakciya ev sahipligi yapar bu. kayak yapmak istiyorsaniz kendinize bu kayakci tiplerinden birini hedef koyun. 1 inci grup profesyonel arkadaslarimiz kardeslerimizdir. bunlara ozenen varsa iyi bir egitim sistemi izlemesi lazim. profesyonel egitim alin. orta ayar kayakcilar vardir ki bunlar arada sirada firsat bulup kayaga giden kaymayi seven insanlardir. boyle olmaya ozeniyorsaniz da bence profesyonel destek alin. sonuncu grup ise gayet amator gayet sicak sempatik insanlari barindirir. sicak ve sempatik diyorum cunku 100 metrelik parkurda bile en az 5 kez dusebilme ihtimali her zaman mevcut ama butun bunlara ragmen yuzunden gulucuk eksik olmayan insanlardir bunlar genelde. hedefiniz buysa ve yapabileceginize gercekten inanirsaniz profesyonel egitime bence gerek yok. 3-5 kisiyi izledikten sonra kendi basiniza yarim gun icinde kayagi ogrenir ve baslangic seviyesindeki tum kayak parkularinda (bunlar neredeyse tum kayak merkezlerinde bulunur) kar sapani ile aslan gibi kayarsiniz. herhangi bir idealiniz hedefiniz olmadigi icjn (kayak konusunda) kar sapani size hayli hayli yeter. ancak yok ben ilerde daha zor pistlerde kendimi denerim diyorsaniz bu 3 uncu grup asla size gore degil. cunku gaza gelip, profesyonel pisten kendinizi saldiktan sonra, saatte 70km hizda ilerlerken kar sapani ile yavaslamaya calisirsaniz kic ustu dusup 70 km hizla en az 10-15 metre kaymaniz muhtemeldir. hatta bir sure sonra yere kapaklanma konusunda kendinizi asip kic ustu 30-40 metre kaymayi ogrenebilirsiniz. hatta ve hatta, ulan ben yere kapaklandiktan sonra daha guzel kayiyorum .na koyim bile diyebilirsiniz benim gibi.
  • isviçre'de sıradan devlet okullarının otobüslerle öğrencileri alıp okul çıkışlarında en yakın kayak merkezine götürüp yaptırdıkları spor. sonrasında ne mi oluyor? bacak boyundaki veletler sen düsüp kıçını da kaldıramazken yanından geçip dalga geçiyorlar. çocuk dediğin her yerde şerefsiz lan.
  • tüm zamanların en başarılı zevkli aktivitesi.seksten bile daha iyi, sözlükten bile daha iyi herşeyden daha iyi.bilemeyenler bilmezler, zaten yok bilmesinler.
  • zorluk derecesine göre belirlenen 3 ayrı pist tipi vardır..kolaydan zora doğru mavi,kırmızı ve siyah..

    siyah pistler minik minik yüzlerce buz tepeciğinden olu$up direkt ölmek isteyenler için idealdir..mavi bebe i$idir,en güzeli kırmızı pistte pa$a pa$a takılmaktır..

    kırmızı pistler gereksiz seks ortamı yaratıp cıbırlara durduk yerde çarpmak için de idealdir..
  • ilk önce nasıl düşülecegi ögretilir,sonra merdiven yürüyüsü ve ardından da kar sapanı ile devam eder.en güzel kara* sahip olan ve cam agacları arasından kaymak icin en ideal yer ;
    (bkz: sarikamis)
  • yorucu bir spordur.ilk önce baglamalarin nasil kullanilacagi,ayakkabilarin nasil giyilip cikarilacagi,nasil düsülecegi ogretilir.düstügünüz zaman nasil kalkacaginiz gösterilir.kayaklar birbirine paralel hale getirilir,dizler karna dogru cekilir ve bir elle yerden destek alinarak ayaga kalkilir.sonraki asamada ayaginizda kayakla nasil hareket etmeniz gerektigi,merdiven adimi,kilcik adimi ogretiilir.daha sonra durdugunuz yerden donebilmenizi saglayan tekme dönüsü gosterilir.tabi bu adimlar ve tekme donusu icin epeyce calismaniz gerekli.

    akabinde hafif meyilli rampada düz kayma dedigimiz,kayaklar birbirine paralel ve bitisik olacak sekilde,ayaklar dizlerden kirili,vücüt agirligi tamamen öne verilmis vaziyette kaymayi ogrenirsiniz.bu asamada basariyla gecildikten sonra,ilerisi icin sorun olusturabilecek fakat yöntemi oldukca basit olan kar sapani ogretilir.düz kayma esnasinda durmak icin kar sapani yapmaya baslarsiniz daha sonra tamamen karsapani ile kaymaya baslarsiniz.sonraki asamalarda kar sapani ile saga ve sola dönüşler ,saga ve sola dönüşlerde vücüt agirliginin nasil kullanilacagi gösterilir.bu ögretilerin sonunda basit bir kayakci olmussunuzdur.

    yarisci adaylarina kar sapani gosterilmeden direkt olarak paralel dönüşlerin ogretilmesi daha uygundur.çünkü kar sapani,kisiyi kayaklari birbirinden acik olarak kaymaya alistirmaktadir.paralel dönüşlerde ve paralel kaymada esas olan kayaklarin birbirine bitisik olmasidir.paralel dönüşler,uzun süreli bir calisma gerektirmektedir. sitilin tam olarak oturabilmesi icin paralel dönüşlerden önce kisiye yamac kayma dedigimiz,dagin yamacini enlemesine kat etmekte kullanilan sitil ogretilir.paralel dönüşler tam olarak oturduktan sonra,dönüşlerde yardimci olarak kullanilan,yükselme alcalmalar ve topuk itisleri ogretilir.tümseklerden nasil atlanacagi gösterilir.

    bütün bunlardan sonra sik dönüşler (kücük slalom alistirmalari) ve geniş dönüşler (büyük slalom alistirmalari ) uzunca bir süre calistirilir.daha sonra bitirislerde kullanilan yumurta durusu ve cikislarda kullanilan paten adimi gosterilir.

    tabi esas yarismalara hazirlik safhasi kapi calismalaridir.keyfi dönüslere alisan bir yarisci adayi ilk kapi calismasinda oldukca zorlanir cunku kapi atlamadan parkuru tamamlamak zorunlulugu ve de dönüslerin keyfi olmamasi sporcuyu oldukca zor durumda birakmaktadir.yarismalara hazirlanmanin en iyi yolu bol bol kapi calismaktir.
  • 4 gunluk bir ogrenme surecinin ardindan, yorgunluktan cenemde ucuk cikartan, sahane, cabuk ogrenilen ve eglenceli spor.

    ilk gun kayaklar ayaginda ayakta durmayi, tepeye 90 derece aciyla cikip 5 metre sonra basladigin yere donmeyi, kar sapani ilen yavas yavas gidip durmayi, saga-sola donusleri ogreniyorsun. toplam 2 saatlik bir ozel kayak hocasi ile ders, tum bunlari sagliyor. sonrasi ,sizin dagin tepesine teleski ya da telesiyej kullanarak cikmaya cesaret edip, inerken milyon kez dusmeye razi olmanizla devam ediyor. kaymaya basladiginizin yaklasik 3. gunu, gercekten cok zevk almaya basliyorsunuz.

    baslangic maliyeti cok yuksek bir spor olmasina ragmen, verdigi zevke kesinlikle deger.

    bir de, yaninizda size yardimci olacak, mumkunse dustugunuzde pis pis siritmayacak ve kalkmaniza yardimci olacak, kayak bilen sevgili/arkadas bulunmasi, kayak ogrenmeyi hizlandiran ve sporla barisik yasamaniza neden olan en muhim etkendir.
  • istatistiklere gore insan vucudunda ors uzengi ve cekic kemikleri disinda her kemigi kirma gucune sahip olmus spordur.
  • burjuva sporu. tutku sporu. diğer bir deyişle "haftasonu kartalkaya'da kaymadan kendime gelemiyorum"cuların sporu.

    diğerleri için ise: "sabahın köründe kalkacaksın, kayak merkezine varacaksın, akşama kadar danalar gibi kaymaya çalışacaksın n kere ağız yüz üstü düşeceksin, kayak takımı kirası, dolap kirası, ski pass (telesiyej), masrafı götüne girecek, 1 hafta dayak yemiş gibi etrafta dolaşacaksın ve sonra kayak sporu için pozitif düşüneceksin. yeak yaaaa!!!" sporu...

    çocukken yönlenebiliyorsan yönlen yap bu sporu, hopla zıpla, olimpik ol, kimsenin bir şey dediği yok, takdir ederiz, alkışlarız. amma ve lakin "la benim arkadaşlarım kayıyomuş benim de yaş 28 ama ben de kayarım aq neyim eksik onlardan" diye düşünme... hayattan soğur, hayatında olmadığın kadar stres olursun bu sporla. demedi deme.
  • kendisi hem harika bir his, hem de hayatı zindan eden bir illet.
    kaç yıldır kayak kiralayıp kayıyordum, sakatlık yaşamamıştım. süper gidiyordu. ta ki bu kış kendi kayak takımımı satın alıp ilk siftahımı yaptığım güne kadar. benim pist kapalıymış, başka bir piste gitmek zorunda kaldım. ve o iğrenç kaza: burktum dizimi. çapraz bağda kısmi dejenerasyon ve medial menüsküste grade 2 dejenerasyon. ve bol bolamat ödem.
    ve içim yana yana söylüyorum bunu: sanırım kayak hayatıma veda etmek zorunda kalacağım.
    bu kayak illetine bulaşarak resmen ağrısız başımı ağrıya verdim. menisküs problemlerinde doğa yürüyüşü de yasakmış, tırmanmak da.
    zaman makinesi icat olsa keşke.
hesabın var mı? giriş yap