• bel fıtığından ameliyat olmuş ,üç ay rapor verdiklerinden evde yatıyordum. eşim, akşam işten dönerken mukavva bir kutu getirip açtığında , daha bir haftalık yavru kedi, avucuma oturdu. adını kaşmir koyduk.
    o tarihten bu yana 20 yıl kadar geçti. birlikte yaşlandık. çok şey gördü . 1999 depreminde ataköy semtinde korkudan üç gün gizlendi. 6 aylıkken yatağımıza işedi. kastrasyon yaptırdık. siyam kedileri yün yemeği severlermiş. 2002 yılında yün iplik yuttu,veteriner zor kurtardı.
    evimizin bu küçük bireyi ,doğası gereği biraz vahşi ve huysuzdu. “ kırık kuyruk” denilen bir kısa kuyruğu vardı. bu yüzden görenler biraz şaşırıyordu. yabancı biri ile bağırarak konuşursak o da bizimle birlikte muhatabımıza bağırarak miyavlardı. nankör değil sadıktı.
    son bir yıldır ,diş taşı yüzünden zor günler geçirdi. taşları temizlemek için narkoz verilmesi gerekiyormuş, uyanamaz dendi-biz de öyle düşündük- taşlar temizlenemedi. kuru mamadan konserve mamaya geçildi. yaşlanma nedeniyle kemikler gücünü kaybetti,kaslar eridi. atlamayı bırakın zor yürür hale geldi. inatla çişini kumuna yaptı. temizliğine özen gösterdi.

    son üç gün yemedi,içmedi. enjektörle verilen sıvıyı bile tükürdü. sonra dünyayı terketti.

    50 yıl sigara içip bıraktığımda ne haldeysem, şimdi de aynı haldeyim. 20 yıl ,dile kolay…

    tanım : dün ölen kedimizin adı.
  • kaşmir ve benzeri yünlerin çok pahalı olduğu yanılgısını milletin kafasına abuk markalar soktu.

    hepi topu bir atkıya bir asgari ücret para isteyen markalar var. e niye bu kadar pahalı amına koyim diye sorunca da gelen cevap: çünkü o %100 kaşmir. iyi de kaşmirse kaşmir ulan nolucak ki? kaşmir aşırı kaliteli olmasına rağmen az bulunan bir yün değil, moğolistan ve çin işin bokunu çıkardılar, sürekli kaşmir keçisi üretiyorlar, çin'de nasıl fiyatı bilmem ama moğolistan'da ortaya 100 dolar koyunca iki koca çuval dolusu saf kaşmir ıvır zıvır (kazak, atkı, çorap, eldiven vs) alıyorsun... sonra da aynı atkıyı şakşuka bi kalite kontrolden geçirip üstüne de etiket vurunca 500 dolar oluyor. siktirin ordan amına kodumun sömürgen ibneleri.

    edit: yıllar sonra gelen edit. moğollar da artık mevzuya uyanmış, yakın zamanda moğolistan'a gidenler, kaşmir ıvır zıvırların elden, pazardan vs alındığında bile çok ucuz olmadığını söylüyorlar.
  • yazın terletmeyen, kışın üşütmeyen, acıktığınızda karnınızı doyuran, canınız sıkıldığında sizle sohbet eden, paranız çıkışmadığında size borç bile verebilen acaip bir kumaş türüdür. o derece yani.. zira 500-600 verip bir hırka alınabiliyorsa bu tip özellikleri olmasını beklemek de abes olmasa gerek.
  • kuzey çin'den moğolistan'a kadar uzanan gobi çölü'nün çevresinde bulunan yüksek rakımlı ve kuru bölgede yetişen özel keçilerin iç yününden elde edilen malzeme.
    insanın tenini acıtmaz, yakmaz, soğuğa karşı korur ama terletmez.

    bir keçiden bir kazağa yetecek kadar kaşmir elde edebilmek için dört yıl beklemek gerekir.
  • adını keşmir keçisinden alan kumaş türü bilindiği gibi keçinin sakalından falan yapılmaz, yıllar sürer yoksa 2 metrelik kumaş elde etmesi , keçinin kaba tüyünün alt kısmında yer alan hav dediğimiz kısımdaki yumuşak lifler taraklar, yahut kırpma yoluyla toplanır ,bi keçiden yaklaşık bi kilo lif çıkar ki bu da 450-500 metrelik iplik demektir.
  • bir ip/kumas cesidi
    acaip yumusak, dokunmasi giymesi hos tabi
    yalniz fiyat anasinin nikahi oluyor dogal olarak
  • yumuşaklığı biraz da rengine bağli olan kumaş türü... gerçi şu var, en sert renginde bile kaşmir ele diğer kumaşlarin yüzde doksanindan daha güzel gelecektir, ama efsanevi yumuşakliğina ulaştiği renkler de daha çok açik renklerdir... yani, mesela açik gri bir atkı kahverengi bi taneden çok daha yumuşaktir... yazin serin kişin sicak tutmak gibi bi iddiasi da var bu kumaşin ayrica, ama el insaf da diyoruz kendisine...
  • kaşmir keçilerinin göğsünden elde edilen tüylerden yapılan bir kumaş türü: pahalı ve bakımı zordur. kaşmir ürünlerin asılmaması, katlanarak dolaba yerleştirilmesi tavsiye edilir: yıkandıktan sonrada asmak yerine bir havlu üzerine sererek kurutulmalıdır. kaşmir palto, mont vs. kuru soğuklarda giyilmelidir: yağmurlu ya da karlı havalarda kullanılması ömrünü kısaltacaktır. üzerinde

    %90 yün %10 kaşmir yazan her ürüne güvenmeyin: çok pahalı bu kumaşı merterde bir üretici alacak %90 yünün arasına karıştıracak: cıks, o iş öyle değil. bir üretici "abi ne istersen onu yazayım, %30 yün %70 polyester ama ben sana %50 %50 yazayım daha rahat satarsın demişti." kafalarına göre yazıyorlar, zaten denetleyen soran yok.
  • hindistan'in kashmir bolgesinde yasayan ve ayni isimle* anilan bir keci turunun sadece sakalindan alinan yunlerin dokunmasiyla elde edilen ip/kumas
  • oldukca kaliteli ve pahalı bir çeşit kumaş.
    bi de led-zeppelin grubunun physical graffiti adlı albümünde bulabileceğiniz muazzam bir parça.
hesabın var mı? giriş yap