• dünya üzerinde sadece 7 ülkede üretilmektedir. 2009 itibariyle türkiye bu listeye giren son ülkedir. aksa a.ş.'nin alt kolu olan aksaca çatısı altında, 85 milyon dolar harcanarak kurulan tesislerde, dünyanın 9. karbon elyaf üretimi yapan fabrikası yer almaktadır. şimdilik pazardaki payı 2%'lerdedir ama karbon elyafın hammadesi olan akrilik elyaf'ın * pazar liderinin aksa grubu oldugu düşünülürse, bu yüzdenin giderek artacagı kesindir.

    http://www.milliyet.com.tr/…010/1225760/default.htm
    http://www.cnbce.com/business/0903/konuid=9.asp
  • alevle temasından sonra el ile tutulduğunda eli yakmıyor.
  • karbon fiber dünyada bilinene en sert malzemedir.karbon fiber, çeliğe göre 14 kat daha fazla mukavemete sahiptir.bunun yanında çeliğe göre 5 kat daha hafiftirler.çeliğe göre bu üstünlükleri; karbon atomlarının kendi aralarında yapmış oldukları sağlam bağlardan kaynaklanmaktadır.sağlam yapısı ve hafif yapısı nedeni ile birçok sektörde kullanılmaktadır.

    kullanıldığı alanları şöyle sıralayabiliriz:

    1-havacılık endüstrisi:hafifliği ve sağlamlığı uçak yapımında kukllanılmasının başlıca nedenidir.
    2-otomotiv endüsrtisi:hafifliği, sürati hızlı araçlarda performan artışı sağlamaktadır.
    3-inşaat endüstrisi:güçlendirme ve onarım çalışmalarında ekonomik ve pratik çözümler getirmektedir.

    bunun dışında;spor malzemelerinde, tıbbi malzemelerin yapımında ,gemicilikte,evlerimizde kullandğımız çeşitli alet ve edevatlarda kullanılmaktadır...

    tek dezavantajı ise yüksek maliyetidir.
  • apple'in son zamanlarda aldigi bir patent hayata gecirilirse bu malzemeyi yakin bir gelecekte alisilmadik doku ve formlarda gorecegiz (patente bir girizgah yazmis adamlar, gunumuzdeki karbon fiber uygulamalarina atilmadik bok birakmamislar). karbon fiber kasali bir laptop hayal edebiliyorum da fiyatini hayal edemiyorum.
  • bu nanenin esneklik, mukavemet gibi modül özelliklerini, fiberlerin örgü yapısı ile oynayarak değiştirmek mümkündür. bu naneye şekil verilmeden önce kalın kumaş kıvamında bir malzemedir. istenilen şekilde press kalıbı hazırlanıp içine döşenir ve yüksek sıcaklık fırınlarında basınç altında saatlerce bekletilir. üretimin laboratuvar şartlarında, uzun ve zahmetli bir süreçle gerçekleşmesi ise maliyetleri oldukça artırır. ucuz bir malzeme olsa idi günümüzün bütün araçları bu naneden yapılırdı ve araçlarda kullanılan motor hacimleri oldukça düşük olurdu.
  • muhteşem bir kamış olta malzemesi. hafif olduğu için kolu yormamakla beraber, inanılmaz elastikiyeti ve dayanıklılığıyla balık tutma keyfinde bir uç nokta.
  • grafit formunda bir polimerdir. celikten 5 kat daha mukavim olmasina ragmen genelde -henuz- yapi elemani olarak tercih edilmez. ancak trend karbon fiber lehinedir. hafifligin ve dayanikliligin cok hayati oldugu formula 1 araclarinin şasi konstruksiyonunda kullanilir misal. simdi artik surucu kasklari da karbon fiberden yapilmaya baslanacaktir.
  • başlığı okuyunca istisnasız 10 entriden 9 unun yanlış bilgi olduğu malzeme.

    öncelikle yöne bağımlı malzemedir metaller gibi her yönden benzer mukavim özellik göstermez. elastite modülü çok yüksektir. bir çok dokuma çeşiti vardır 2x2, 3x3 twill, plain, ud, multiaxial dokuma gibi. öyle her parçayı bundan yapamazsınız kalıplama ciddi bilgi ve tecrübe ister. en basitinden bu malzemeyi kesip biçmeye alışık değilseniz uyuz gibi kaşınırsınız. hadi oldu, hesapladınız ölçtünüz biçtiniz bütün kurallara uydunuz diyelim biraz reçine hazırladığınız elyafın üzerine ihtiva ettirmeye çalıştınız ıslatmak istediniz ne kadar tecrübeli olursanız olun aynı parçada bile bölgesel olarak %30 mukavemet farkları görebilirsiniz. kullanıcağınız ortama göre reçine seçmek uzmanlık ister epoksinin bin çesidi var vinilesterin bir sürü katkısı var.

    neyse kabaca yazdım bi ara editler daha doyurucu bilgiler veririm. sormak istediğiniz sorular varsa bana yazın ücretsiz cevaplarım yapması sizden

    bu arada polimer kompozit mühendisiyim ona göre. hadi deleminasyonsuz günler.

    yoğunluk 1.8gr/cm3 yaklaşık kg fiyatı 35€
  • yoğunluğu 2,0 gr/cm^3 tür bu maddenin.
  • graphite fiber ile teknik özellikleri çok benzer olsa da aynı olmayan malzemedir. en yaygın kullanımı polimer matrisli kompozitlerdir. bu malzeme tek başına hayvani çekme dayanımına sahiptir. yine yük altında uzamanın bir ifadesi olarak elastisite modülü de benzer materyallerden çok daha yüksektir. yani fiber glass gibi malzemelere göre çok daha rijit yapılar yapmak mümkündür. kumaş haline getirilmiş olarak ortalama metrekare fiyatı 100 lira civarındadır.

    (bkz: epoxy)
hesabın var mı? giriş yap