• "zorla", "cebren" anlamında kullanılır:

    "karaborsa şunu yapacaksın demek olmaz."
  • döviz piyasasında yakında yeniden dirilmesini beklediğim oluşum.
  • piyasada bulunmayan bir malın gizlice, el altından çok yüksek fiyatla alınıp satılması işi.
  • (bkz: kakaborsa)
  • kişi başı bilet alma sınırlaması olduğu sürece kesinlikle karşı çıkmadığım sektördür. tekel oluşturmak bütün biletleri almak ayıptır evet ama ben bir etkinliğe gitmek istiyorsam ama bunun için sabah 7'de sıraya girip 2-3 saat kuyrukta beklemem gerekiyorsa ve buna üşeniyorsam bunu benim yerine yapan birisinin benden bilet parasının üstüne kar koyması gayet normal bir durumdur.

    keza kombine sahibi olup final maçına gitmeyecekler için de aynısı geçerli. adamın kombinesi var yani gidip bütün biletleri bitirmek gibi bir girişimi olmamış. kendi hakkından vazgeçip onun yerine oradan alacağı parayla başka şeyler yapmayı mantıklı görmüş kafasında. istediği fiyatı koymak hakkıdır. almayan da almaz ama laf da etmez. adam kombine alıyorsa demek ki değer veriyor takıma. buna rağmen final maçından vazgeçiyorsa bunun da bir bedeli olmalı. beğenmezsen almazsın zaten zorla aldıran yok. ayrıca 1 milyon kişinin gitmek istediği ama 30.000 biletin satıldığı bir maç için fiyatların bu kadar yüksek olması da gayet normal. ayrıca o fiyata alıcı bulamazsa da mecburen indirecek fiyatı fiyat piyasaya göre oluşur. arz talep meselesi. alan var demek ki adam satıyor.
  • karaborsa alisverisilerinde kisilerin beklentileri, blofleri, zamana karsi yarislari ve tutarsiz tutumlari vb. cesitli seyler ayri ayri parametrelerdir ve bunlarin birlesimi sonucu o malin belirli bir fiyatin uzerinden satilip satilamayacagini belirler.

    ornegin bu isin kurdu ortak iki karaborsaci ve onlara biletlerini vs. satmaya calisan ortak uc kisi dusunelim.
    malin piyasa fiyati t olsun. olayin baslamasina ise kisa bir sure kalmis olsun.

    a kisisi belirli bir fiyatta, 2t, israr etmektedir.
    b kisisi bu fiyati az bulup civardaki kisilere 3t fiyattan teklif goturur, "ya tutarsa" zihniyetinde bir blofcudur. karaborsacilar izlemektedir.
    c kisisi her yola gelir, satilacaksa iyi kar etmek ister, satilmayacaksa bileti kullanma taraftaridir, aragazcidir, blofcudur.
    m borsacisi "ben o parayi vermem, gidin girin naparsiniz yapin" seklinde blof yapar.
    n borsacisi ise a,b ve c'nin m kisisini sallamadigini gorup a'nin istedigi fiyatta anlasir.
    2 grup da istedigini alip uzaklasir.
    sonra karaborsaci grubu 2t'den aldigina 3t'den alici aramaya baslar.
  • bahar şenliklerinde bakkala gitmeye üşenen şahısların bolluğundan yararlanılarak, el altından pahalı bira satışı yapılışı olayı da vardır..
  • maskeden sonra eldiven de karaborsaya düştü. sırada enjektör var.

    sizi ilgilendiren kısma geleyim; sağlık harcamalarınız zamlanacak. işin kötüsü, karaborsaya düşen bir şeyin fiyatı, ortam normale döndüğünde de düşmüyor. çünkü burası türkiye.
  • yurtdışında sorsanız 100 kişiden 10'u enflasyon nedir? sorusuna cevap verir. çünkü ekonomileri iyi yönetiliyor ve enflasyon kelimesini araştıracak boyuta varmıyor. bizde öyle mi? 13 yaşındaki çocuk resesyonu, bütçe dengesini, cari açığı, tüketici güven endeksini, gayrisafi yurtiçi hasılayı, büyüme oranını, arz talebi, marjinal faydayı, firsat maliyetini, faiz oranları ve büyüme ilişkisini biliyor. gözlerinden operim ama bu çocuk bunları niye öğreniyor amk?

    neyse bu terimleri 13 yaşındaki çocuğa öğrettiğimize göre sıradaki konuya geçebiliriz artık. ortam ziyadesiyle müsait gürünüyor, önümüzdeki günlerde bu konuları işleyeceğiz. ana başlığımız yer altı ekonomisi, gölge ekonomisi diğer adıyla karaborsa. alışverişlerin devletin bilgi ve denetimi dışında gerçekleştiği yasadışı piyasa.

    alt konularımız pos cihazı tefeciliği, çek senet kırdırma, doğrudan ödünç para verme, arz şoku, banka paniği, bedavaci sorunu, kaynak laneti, büyük buhran, takla attırma.

    tanım:
  • hakim satıcının belirlediği fiyatların beğenilmediği ya da sürülen ürünün yetersiz kaldığı durumlarda karaborsa vukuu bulur.karaborsa da fiyatlar yasadışı belirlenir, ve ürünler tavan fiyatının üstünde bi fiyattan satılır.
    arz ile talep arasında dengesizlik oldu mu karaborsa peydah olur, fiyat belirlenir.talep esnekliği azladıkça fiyat artar, esnedikce fiyat dingilder.
hesabın var mı? giriş yap