• tam bir yeraltı filmi.. izlediğinizde böylesi bir yerli film yapılmış olduğuna şaşıracaksınız.
    oyunculuk, dekorlar, sahneler, müzik, her şey o kadar ustalıkladır ki yaşamla gerçek arasındaki ince sınır kaybolur gider. hakikaten beyoğlu hayatı olmuş kara bir kentin tutunmaya çabalayan çocuklarını gözetler gibi hissedersiniz kendinizi. filmde konu itibariyle de bir gözetleme durumu söz konusudur, kendinizi kimin yerine koyacağınızı şaşırırsınız.
    genelin kabul ettiği ahlak kurallarını hiçe sayan ama kendi insaniyetli kurallarını koymuş ve yaşamakta olan gençlerin belki de öteki hayatla karşılaşmaları ve parçalanmaları anlatılır. hardcore sahneler, film içinde film esprisi ile gösterilir. diyaloglar muhteşemdir.
    daha çıkarılıp yazacak bi milyon şey bulunabilir ama şiddetle tavsiye ederiz, bulun, izleyin. benim gibi, kötü bir vhs kaydı kopyasını bulursanız iyice havaya girersiniz, söyleyeyim..
  • beni şoklara sokmuş bir filmdir kendisi.. bunu gerçekten bir türk yönetmen mi çekti?? oyuncuların çogunu biliyoruz ve süper oynamışlar?? ben neden bu kadar geç izledim? nasıl... gibi gibi şeyler düşündüm bittikten sonra. öncelikle yeraltı özgür tv'ye bayıldıgımı söylemeliyim. (manyakların, gaylerin, sapıkların ve orospuların televizyonu.) o görüntüler ve yönetmenin bize sunuş şekli... hayran kaldım, o görüntüleri bir türk filminde görmek cidden çok güzel bir deneyimdi. peker açıkalın'ın bu kadar iyi oynadıgını bilmezdim, herif tam bir akıl hastası olmuş. 90lar ruhu, underground ötesi, karanlık beyoglu sokakları, serseri ama kendi içindeki geyikleri çok keyifli olan bir grup.. kara kentin çocukları izledigim en iyi ve en saglam işlerden biri türkiye adına. bilinmeli ve kesinlikle hak ettigi deger verilmeli..
  • orhan oğuz tarafından gerilla usulü çekilen türk sinemasının tam bir yer altı filmi. sadece konusu itibarıyla değil, 20 yıldan uzun bir süre geçmesine rağmen halen filmin doğru düzgün bir kopyasını izleme imkanı bulamadığımızdan da gerçek anlamda yer altında kalmış bir film. başta da söylediğim gibi, film tam bir gerilla sinemacılığı örneği. kendisinin söylediğine göre orhan oğuz filmi için bir sponsor bulamamış. daha doğrusu bulmaya tenezzül etmemiş. hızlı bir şekilde filmin çekimlerine başlamış. yine dediğine göre oyuncuların çoğu para talep etmemiş. oradan buradan verilen filmlerle idare etmeye çalışmış hatta. ancak filmini vizyona sokmadan önce sponsorlara önden izleterek filmine para bulmayı da planlıyormuş. fakat anladığımız kadarıyla işler planladığı gibi gitmemiş. en başta filmin ismini değiştirmek zorunda kalmış. başta "kara kentin piçleri" diye tanıttığı filmin ismini sonradan bugünkü bildiğimiz haline çevirmiş.

    film hakkındaki bilgilerimiz gerçekten çok az. internette yaptığım araştırmalarda, kimileri filmin vizyona hiç giremediğini, sadece yeşilçam tv gibi bazı şifreli kanallarda o da ancak gece yarısından sonra gösterim şansı bulabildiğini söylüyor; kimileri de filmin sınırlı sayıda salonda gösterildiğini ve toplamda da yaklaşık 250 kişi tarafından izlendiğini iddia ediyor. fakat yaşanan bunca karmaşa gerçekten çok üzücü. böyle bir zamanda şu filme doğru düzgün ulaşamıyor olmak türk sineması açısından tam bir hayal kırıklığı. martin scorsese, dünyanın kıyısında bucağında kalmış ülkelerin filmlerini restore edip izlenmesi için bizlere sunmaya çalışırken; bizler hala kendi filmlerimize ulaşmakta zorlanıyoruz.

    bu arada filmin yönetmeninden de biraz bahsetmek gerek. orhan oğuz, halihazırda arka sokaklar dizisinin de yönetmeni. ayrıca kendisi, yine efsanevi filmlerden biri olan dönersen ıslık çal (1993) filmi ile unutulmaz türk dizilerinden biri olan süper baba'nın da yönetmeniymiş. ayrıca, ikinci bahar dizisinin de 15 bölümünü yönettiği bilgisine yönetmenin imdb'deki sayfasından ulaşılabilirsiniz. arka sokaklar dizisininden yeterli miktarda para kazandığını düşünecek olursak kendisinin de göz bebeği olduğunu düşündüğüm bu yer altı filminin neden hala peşine düşmediğini anlamakta zorlanıyorum.

    biraz da film hakkında konuşalım. film, aslında her şeyiyle dört dörtlük bir film değil. değeri, biraz da bu tarzda bir filme türk sinemasında daha önce hiç rastlamamış olmamızdan geliyor. konusu itibarıyla da ülkemizin daha önce görmeye alışık olmadığı hippilerine el atıyor. geceleri barlarda çalışan, gündüzleri de hep birlikte toplanıp içki ve ot tüketen, kendi deyimleriyle bir baltaya sap olamamış bu orta yaşlı gençlerin keyifli yaşamlarına ortak oluyoruz. zaten film, bu anlamda harika bir giriş yapıyor. çalıntı bir gelinlikle evlenen iki hippi genci ve onların kafaları uçmuş arkadaşlarını izlemek bence oldukça keyifliydi. bu evli çiftle birlikte, oradan buradan toplanmış ya da çalınmış eşyalarla bir apartmanın üst katına yerleşiyoruz. buradan sonra ise filme başka bir karakter daha giriyor.

    peker açıkalın'ın başarıyla canlandırdığı ve türk sinemasında görmeye alışık olmadığımız tuhaflıkta bir karakter filme bir anda dahil oluyor. bundan sonra film, gerilim dolu ve izlemesi yine keyif veren sahnelere doğru evrilmeye devam ediyor. film, ikinci yarısından sonra biraz ivme kaybetse de sonlarında yine şaha kalkıyor ve orta karar bir sertlikle son buluyor. orta karar diyorum; çünkü finali daha acımasız yapacak alternatif bir son aklımda canlanmıştı. ancak başka bir sonla karşılaştım. fakat bu sonu da çok beğendiğimi belirtmeliyim.

    uzun lafın kısası, umarım bir gün filmin kaliteli bir kopyasını izleme imkanına erişebiliriz. çünkü övgüyü ve yıllardır oluşturduğu merakı fazlasıyla hak eden bir film.
  • bir türlü bulunamayan hayvan filmdir.komşuları olan yaşlı teyzeye spacecake yedirme sahneleri filan vardır.güzeldir.peker açıkalın en fazla bu kadar yakışabilirdi bir role.(bkz: sapık)
  • türk sinemasında örneğine hiç rastlamayacağınız türden bir karanlık film. sadece ve sadece peker açıkalın'ın hakkını verebileceği bir karakter olmasından ötürü çok gerçekçi durur film.

    bu tarihe kadar nasıl oldu da ele ayağa düşmemiş çok şaşırtıcı gerçekten.
  • şuradan izlenebilecek olan, mehmet esen'in de boy gösterdiği 2000 yapımı orhan oğuz filmi. fikrimce dönemine bir gömlek üstün gelmiş ve genel atmosferiyle de örtüşecek şekilde karanlıkta kalmış bir filmdir.
  • peker açıkalın ın türk sinemasının en psikopat karakterlerinden birini canlandırdığı film.
  • artık cnbc-e'den yayınlamasını beklediğim underground kült film. yoksa başka kimsenin yayınlayacağı yok.
  • artık kafam ne haldeyse, bu saatte izledim ve şimdi bitti. yaparım öyle arada bir açıp izlerim olur olmadık aklıma gelir falan. izlemek isteyip de ulaşamayan arkadaşlar için bir kıyak yapmak aslında amacım.

    şu linkten 8 part ve oto geçiş ile izlenebilmektedir.
  • 1999 yapımı orhan oğuz filmi. nilüfer açıkalın, peker açıkalın, toprak sergen başrollerde. ayrıca ogün sanlısoy da sürpriz isim olarak ayhan ışık bıyıklarıyla bir yerlerde ortaya çıkmakta.
hesabın var mı? giriş yap