• tüm hastalıklar gibi önce spritüel boyutta başlar.

    hem bedenin bir bütün olarak, hem de her bir organın ayrı ayrı birer spritüel eşleniği vardır. kişinin bilinç düzeyine göre bu spritüel yapılar negatif etkiler alıp zayıf düşebilirler. bu durumda o spritüel yapının zahir kısmı olan organ, zaman içinde hastalanmaya başlar.

    sağlıklı işleyen bir spritüel yapı direkt yüksek bilinçle alakalıdır. ayrıca ara ara bedene biriktirdiği toksinleri atmak için yardımcı olmak çok faydalı olacaktır. bunun için oruç veya onun daha sert versiyonu olan riyazet yapılır. riyazet uygulamasında genelde üç günde bir defa yemek yenilir ve kırk gün sürer. şems-i tebrizi hazretleri kendisinin narin ve hastalığa yatkın bir bedeni olduğunu ve hastalıkları açlıkla önlediğini söyler.

    kalp hastalığı durumlarında ayrıca allah'ı çok zikretmek faydalıdır. zikir, tüm bedenin ve bilhassa da kalbin spritüel boyutundaki eşleniğini akord eder ve titreşimini artırır. spritüel boyuttaki düzelme yavaş yavaş zahir boyuta da yansımaya başlar. ancak organdaki tahribat ileri düzeylerdeyse etkisiz kalabilir. gerçi zikri sağlık için yapmak bâtıl bir niyet olacaktır. zikir yalnızca allah'ı anma ve hatırlama niyeti ile yapılmalıdır. sair faydalar ise sadece birer yan üründür.

    not: dikkat! bu bir tedavi veya sağlık tavsiyesi değildir. meselenin yalnızca tasavvufi açıdan ele alınmasıdır. her türlü hastalığınız için hekiminize başvurunuz. sorumluluk kabul edilmez.
  • genetik faktörlerin es geçilmemesi gerektiği bir hastalık.

    dedem genç yaşlarında iki kalp krizi geçirip bir bypass iki anjiyo oldu. babam çok uzun zamandır spor yapan sigara alışkanlığı olmayan, minimum düzeyde alkol tüketen bir insan. böyle olmasına rağmen bayram akabinde bir kriz geçirdi. diğer değerlerinde bir sıkıntı olmamasına rağmen hemen stent takıldı. eğer aile geçmişinizde böyle bir durum varsa, hayatınızı, beslenme ve hareket alışkanlıklarınızı bu doğrultuda değiştirmekte kesinlikle fayda var.
  • "kalbe günahın bulaşması, yağın elbiseye bulaşması gibidir. acele edilmezse dağılır."

    ibnu'l cevzi, el-mudhiş
  • kalp ile ilgili çeşitli hastalıklar. yüksek tansiyon ve kolesterol ile tetiklenen rahatsızlıklar
    (bkz: kalp krizi)
  • düz yolda denge sağlayamama,ağız kokması gibi belirtilerle kendini gösteren rahatsizlik olayı.
  • nuh aleyhisselam 950 yıl kavmini allah'ın dinine davet etti. sonra onlardan kurtulmaları için gemiye binmelerini istedi. ancak onlar geride kalmayı tercih ettiler ve boğularak helak oldular.

    aynı nuh aleyhisselamın hayvanlara ise bir kez seslenmesi yeterli oldu. hepsi gemiye bindiler ve tufandan kurtuldular.

    bundan dolayı denildi ki: "bozulmamış fıtrat, hastalıklı akıldan hayırlıdır."
  • kişi kalb hastalıklarını tedâvî etmede hırslı olmaz ise, bu hastalıkların artması ile cezâlandırılır. yüce allah'ın şu buyruğu buna delâlet eder:

    "kalblerinde hastalık var. allah da onların hastalıklarını artırmıştır." (bakara, 10)

    hiç şüphesiz bu musibet, kişinin çocuğunu, âilesini ve malını kaybetmesinden daha azîmdir. insanların çoğunluğu ise bundan ğâfiller.

    insanların çoğu, azâbın ve musîbetin, beden, mal ve evlat gibi sadece zâhir görünen şeylerde olduğunu zannediyor. hakîkatte ise asıl musîbet, kalblerin hastalanmasıdır. bunun fesâdı ise, diğer şeylerdeki musibetten, daha şiddetli ve daha azimdir.

    şeyh ibn 'useymîn(rahimehumullâh), ahkâmun mine'l-kur'âni'l-kerîm.
  • kalpte iyilik taşımadığında ortaya çıkan hastalık çeşidi.
  • imâm ibnu'l kayyim(rahimehullah) dedi ki:

    şüphesiz ki kalp bozulursa, göz, kulak ve dil de bozulur.

    (ed-dâu ve'd devà, 1/495)

    gözün bozulması; yabancı/nâmahrem kişiye bakmak, kıskanarak/nazar ederek bakmak, bir başkasını gizlice izlemek, bâtıl kitapları okuyup videoları izlemek,

    kulağın bozulması; dedikodu/gıybet dinlemek, gizlice kapı dinlemek, müzik dinlemek,

    dilin bozulması; insanlara batılı anlatmak, konuşurken yalan söylemek, kendisini ilgilendirmeyen kişileri/konuları konuşmak, teğanni/şarkı söylemek ve ağzı bozuk olmak gibi şeylerdir.
hesabın var mı? giriş yap