• bir dunya kupasi-ki o zamanlar adi jules rimet idi- gol krali, 13 gol yanilmiyosam..
  • bir dünya kupasında en çok gol atan oyuncu olmasina karşın, ve üstelik13 gibi yüksek bir rakamla, hatirlatirim, amerika 94'te oleg salenko 6 golle şeyolmuştu, buna rağmen dünya kupalarının en golcu oyuncusu olmayan fransiz...
  • 13 golle gol krali oldugu turnuva 1958 yilinda isvec'te duzenlenen ve brezilya'nin sampiyon oldugu dunya kupasi'dir.
  • üstüste iki kere bacağı kırılınca futbolu 1961'de bırakmak zorunda kalmıştır.oynadığı kulüpler usm casablanca,nice ve reims dir.ilginç bir nokta da üstadın sadece 20 defa milli olmasıdır.
  • tam bir gol makinesiymiş zamanında. ama fransızlar kendisini genelde hep 2. planda görürlermiş. bunun nedeni ise onunla aynı zamanda oynayan bir diğer futbolcu. hala ismi anıldı mı, saygı duruşuna geçilir fransa'da.

    (bkz: raymond kopa)
  • samim saka için gazenfer bilge, geniş aile dizisindeki dede karakteri için ruhi su, benim için just fontaine. on sene oldu belki. o zamanlar kim beş yüz milyar ister yarışması zirvede. ben de kendime göre bilgili bir insanım, sorulan soruları doğru cevapladığım için kazanma ihtimalimin olduğunu düşünüyorum fakat bilerek, isteyerek katılmıyorum. neden? çünkü para sahibi olunca insanların beni farklı gözlerle göreceğinden... yok yav, zengin bir kız var takıldığımız, para sahibi olunca benimle arası daha iyi olursa ya paraya geldiyse hissiyatı hakim olacağından para kazanmayım diyorum... evet, öyle gülünç, acemi, çocuksu yanlarım var. gençlik işte. ama bir yandan da hayal ediyorum. kim beş yüz milyar ister'e çıksam, final sorusuna kadar gelsem. yolda yün, orlon gibi soruları joker haklarımla bertaraf etsem. beş yüz milyarlık soruyu görsem ve daha soru okunurken kenan abi'nin suratına sırıtmaya başlasam. kenan abi, çocuk para gelecek diye kafayı yedi herhalde diye beni inceden süzse ama kibar insan olduğu için çaktırmasa içinden geçenleri. soru belli? bir dünya kupasında en çok gol atan futbolcu kimdir? şıklar da tabi; pele, ronaldo falan var, çeldirici. ben bildiğim halde uzun uzun soruyu süzsem en sonunda c-just fontaine desem ve kazansam... ama bunun bir de kabus versiyonu var. ben buna çok hazırım ya soru gelecek fontaine diyeceğim, halit kıvanç'a teşekkür eden bir konuşma yapacağım diye beklersen soruyu tam okumadan cevapladığımı görüyorum; c diyorum son kararım diyorum ve cevap a gerd müller çıkıyor, bozuluyorum. neden? çünkü soru dünya kupalarında en çok gol atan futbolcu kimdir? toplamda müller geçtiği için ben kaybediyorum. az deli değilim ha. şimdi yarışmaya hazırım ama bu sefer program yok ortada. var mısın yok musun da yokum demek de delikanlı adama yakışmaz. o yüzden artık yaşlı ve bilge karakterler gibi yarışmaya katılacak bir tanıdık görünce bu bilgiyi veriyorum; bak kesin dünya kupası gol kralını sorarlar; just fontaine cevabı. ama dikkat et; bir dünya kupası mı diyor dünya kupaları mı? öss zamanında ne kadar siktiyse kafamızı, rüyamız bile piç oluyormuş. siz de dikkat edin kesin sormaları lazım bu fransız golcüyü. yazın adını kenara.
  • anne tarafından ispanyoldur.
  • şampiyon kulüpler kupası 1958-59 sezonu'nda stade reims formasıyla attığı 10 golle sezonun gol kralı olmuştur.
  • just fontaine (d. 18 ağustos 1933), 1958 fifa dünya kupası'nın gol kralı olan fransız futbolcu. futbola usm casablanca takımında başlamış, kariyeri boyunca 1953-1956 arasında ogc nice ve 1956-1962 arasında da stade de reims kulüplerinin formalarını giymiştir. 1958-1959 şampiyon kulüpler kupası finalinde real madrid'e karşı forma giydi. bunların dışında, toplam 6 sezonda 121 gol attığı stade de reims formasıyla 2 lig ve 1 kupa şampiyonluğu yaşadı. 1956-1960 yılları arasında formasını giydiği fransa milli futbol takımı'nda oynadığı 21 maçta 30 gol attı. 1958 fifa dünya kupası'nda 6 maçta attığı 13 golle turnuvanın gol kralı oldu. aynı finallerde iki ayrı maçta (paraguay ve federal almanya) hat-trick yapan futbolcular arasına da bu finallerde girmiştir. 1961'de geçirdiği ağır bir sakatlık yüzünden futbol kariyerini noktalamak zorunda kaldı. stade de reims ile çıktığı bir lig maçında bacağı kırıldı. ertesi yıl bir milli maçta sakatlık tekrarlayınca, 29 yaşında futbola veda etti. paris saint germain'deki kısa süre antrenörlük yaptı, daha sonra ticaretle uğraştı. 2004'te pele tarafından yaşayan en büyük 125 futbolcudan (fifa 100) biri seçildi. 2003 yılında da fransa futbol federasyonu tarafından son 50 yılın en iyi fransız futbolcusu seçildi. fifa dünya kupası tarihinde bir turnuvada en çok gol atan futbolcudur (1958). futbol kariyerinde 3 kez ayağını kırmıştır.

    kaynak: vikipedi

    ayrıca doğumgününde fifa sitesinden bir haber; http://www.fifa.com/…layers/player=29875/index.html
  • kendisine ait olan “bir dünya kupasında en çok gol atan futbolcu” rekorunu, kimsenin kıramayacağını belirtmiş, fransız futbol adamı.
hesabın var mı? giriş yap