• kendi adı ilen anılan bir metodu eğitim literatüründe mevcut bulunan eğitimbilimci.
    bu metod, özetle çocukların kelimeler ve cümlelerle değil de gerçek nesneler ve bu nesnelerle yapılan etkinliklerle daha etkin biçimde öğreneceği esasına dayanır.
    günümüzdeki modern eğitim metodlarına ilham olduğu kesindir.
  • "yasamimda edindigim en buyuk bilgi sudur: kendi kendine yardim etmeyi bilmeyene hic kimse yardim etmez."

    johann heinrich pestalozzi
  • " çocuğun kalbini bana veriniz. ondan her şey yapabilirim." j.h.pestalozzi
  • "egitim sureci cocugun gelisimine uygun olmalidir. cocuklar duyu organlariyla ogrenir." dusuncesinden hareketle yaparak ve yasayarak ogrenmeyi savunmustur.

    (bkz: yaparak yasayarak ogrenme)
  • 19. yüzyılda yaşamış isviçreli eğitim bilimci. eğitimde romantik ekolü benimsemiştir. eğitim tarzı çocuk ve birey merkezlidir. özellikle fakir ve olanakları kısıtlı ailelerin çocuklarının eğitime odaklanmıştır. onun hatırasına avrupa konseyi'nin (council of europe) eğitimci ve öğretmenler için bir oluşturduğu avrupa genelinde bir hizmet içi eğitim programı vardır.
    (bkz: pestalozzi hizmetiçi eğitim programı)
  • ''kişiler kendilerini en iyi kendi doğalarında bulabilir.'' diyen yaparak yaşayarak öğrenmeyi savunan ve ayrıca okulun işlev ve işgörüsünün tamamen gözden geçirilip değiştirilmesinin gerektiğini ileri süren radikal tasarım görüşünde olan bir eğitim reformcusu.
  • 'insan, iyi bilmeyi öğrenirse çok bilmek derecesine her zaman çabuk varabilir; amma, en yakın çevrede kendine ait olan şeylerden ve iş yaparak öğrenmeye başlamazsa iyi bilmeyi hiçbir zaman öğrenemez.'
  • nesne dersi bir değer ile sonlanır diyen pestalzzi hem bilişsel alan eğitimi hem de ahlak eğitimi üzerinde durmuştur. yoksul çocuklarla ilgilenildiğinde varlıklı çocuklar kadar donanımlı olduklarını ispat eder. nitekim einstein normal okulda eğitim görürken mutsuz ve başarısızken pestalozzi ekolünü takip eden bir okulda gayet mutlu ve başarılı olmuştur. nedenlerinden biri de görsel metaryallerdir.
  • 12 ocak 1746' da zürih'te dünyaya gelmiş eğitim bilimci, pedagog. freidrich freobel'in de hocasıdır. how gertrude teaches her children isimli kitabında çocuk eğitiminin nasıl olması gerektiğini anlatmıştır. aynı zamanda çocukta oyun gelişimini incelemiş, oyunun çocuğun hayatındaki yerini ve nedenini araştırmıştır. ortaya attığı görüşler kendinden sonrakilere büyük ilham kaynağı olmuştur.
  • etkilendiği ve etkilediği insanlardan çok daha romantik-radikal fikirlere sahip social reformer.
hesabın var mı? giriş yap