• çalıştığım yazılım firmasında şöyle bir yol ile geliştirme yapılmaktadır;

    1) proje yöneticisi jira'da task'lar (issue da deniliyor) dağıtır.
    2) siz bu task/issue adında branch açarsınız.
    3) branch açtıktan sonra o task'i in progress haline getirirsiniz.
    4) branch içinde işinizi bitirdikten sonra push edersiniz. (bitbucket üzerinde çalıştığınızı farz ederek)
    5) bitbucket üzerinden pr(pull request) açarsınız. pr atadığınız kişiler genelde team lead ya da senior olur.
    6) jira'da task'i in review haline getirirsiniz.
    7) team lead onaylarsa master ile merge eder branch'i
    8) master ve branch eşitlenmiş olur.
    9) masterda proje test ediilir.
    10) jira'da task test haline getirilir.
    11) test'i geçerse jira'da task done kısmına sürüklenir ask kapanır. test kısmında kalırsa yeni bir branch üzerinden bu aşamalar baştan alınır.

    tanım: işleri kurumsal hale getiren proje yönetim aracı.
  • kimsenin pek umrunda değilken bu jiracılar sağlam bir scrum workcycle eklentisi yapmışlardır, ve pek güzel çalışmaktadır.
  • sitelerinde ismi hakkında şöyle bir açıklama mevcuttur. vakti zamanında jira'yı geliştiren abiler zamanında bugzilla'yı kullanıyorlar ve bunu godzilla'nın orjinal ismi olan gojira adı ile anıyorlarmış. gel zaman git zaman yeni bir issue tracker uygulaması yazdıklarında buna ne diyem, mahmut mu diyem diye düşünürlerken jira demeyi uygun bulmuşlardır.

    https://confluence.atlassian.com/…?pageid=223219957

    edit: link düzeltme.
  • bir bana mı bu kadar karmaşık geliyor diyordum ki çok şükür benim gibi düşünenler varmış.
    aslında bu kadar karışık olmasa çok çok verimli kullanılabilecek bir program. ama yok, o kadar gereksiz kalabalığı var ki sevemedim, sevemiyorum.
    tanım: bir atlassian yazılımı.
  • oldukça fonksiyonel bir bug raporlama ve yönetim aracı. bugzilladan çok daha iyi bir uygulama. dikeni ise bedava olmaması.
    http://www.atlassian.com/software/jira/
  • plugin sistemi ve rest api'si ile gönüllere taht kuran yazılım. workflow olayını kendinize özgü tasarlayabiliyor olmanız de büyük bir avantaj. ilk başlarda bana fazla karışık geliyordu bu yüzden arayışa girdim. piyasada baya yazılım denedim en son dönüp dolaşıp jira kurdum çünkü jira'daki özellikler hiçbirinde yoktu.

    üstüne bir de 5 yıllık mantis veritabanımı 10 dakikada import etti daha ne isteyim!

    ancak jira'nın da kendine özgü bir takım sıkıntıları vardır:

    iis için doğrudan bir çözümü yok. dolaylı yollardan entegre yapabilirsiniz ama uğraştırır. iis üzerinden reverse proxy yapıyorsunuz, ama gene arkada apache çalışıyor. direkt iis'a entegre olabilse halbuki ne güzel olacak.

    her uyugulama için ayrı bir apache instance ve jvm gerekliliği pek şık olmamaktadır. yani jira port 8080'den çalışırken confluence için ayrı jvm ve apache çalıştırıp 8090'den erişmek tatsız bir durumdur.

    ram gereksinimi yüksektir. bu genelde java'dan ve jira'nın her uygulama için ayrı jvm çalıştırmasından kaynaklanıyor. jira+confluence çalıştıracaksanız 4gb veya daha fazla ram ayırmanız gerek.

    uygulamalar arasında iletişim kurmak bazen kabusa dönüşebiliyor. hele oauth üzerinden haberleştirmek o kadar da kolay değil.

    customer portal'ın arayüzü fazlasıyla sade. editör kısmına rich editor eklemek mümkün değil mesela. helpdesk diye bir plugin var ama aynı şey değil.

    tabi teknik sorunlarla uğraşmak istemiyorsanız doğrudan jira'nın bulut hizmetine abone olup kurulumla, sunucuya, ram'le uğraşmazsınız.
  • kullanıcı dostu olmaktan fersah fersah uzaktadır ne yazık ki. ayrıca neredeyse başlı başına bir sunucuya kurmanızı gerektirecek kadar sistem kaynaklarını kullanır.

    her ne kadar atlassian, performansı iyileştirmek için default olan hsql yerine mysql kullanılmasını önerse de pek bir şey değişmiyor.
  • bu güzide uygulamayi üreten atlassian firmasi jira'yi isletmelerin ihtiyaclarina lazim olabilecek sekilde 3 farkli pakete bölmüs :

    i) jira core: isletmelerin her business bölümünün (insan kaynaklari, finans, hukuk departmani, vs) kullanabilecegi proje ve is (task) yönetimi uygulamasi. diger jira paketleri bu core üzerine bina edilmistir.

    ii) jira software: yazilim gelistirme takimlari icin gelistirilmis jira paketi. jira core ile jira agile uygulamalarinin birlestirilmis halidir.

    iii) jira service desk: isletmelerin it bölümleri veya business helpdesk bölümleri icin gelistirilmis jira paketi. mesela bir sirket calisaninin bilgisayari ile ilgili bir sorunu oldugunda bunun icin service desk uygulamasinda ticket olusturur; it calisani veya helpdesk calisani bunu hemen ekraninda görür ve hizli bir bicimde sorunu cözmeye baslayabilir. bu uygulama sayesinde hangi sorunlarin cözülüp cözülemedigi ve müsterinin (verdigim örnekte bilgisayarinda sorunu olan calisan) geri bildirimleri de takip edilir.

    kisacasi gavur yapmis.
  • ben gözünü yiyeyim bunun, böyle bir şeyi bile düşünmüşler:

    --- spoiler ---
    your computer's time zone does not appear to match your jıra time zone preference of (gmt+02:00) helsinki.
    --- spoiler ---

    teşekkürler türkiye, yine bir komplikasyona yol açtın.
  • performansını iyileştirmek için jvm heap'ine biraz ayar çekilir. ayrıca ilgili sunucuya ssd takılır. hsql vs. zaten kullanılmaz. mysql öneriliyor fakat sql server ya da posgre kullanmak daha iyi. oracle'ı bilmem. lüks kaçabilir. en iyisi posgre kullanın, anlaşalım.

    son versiyonda kullanıcı deneyimine çalışmışlar. eskiden de iyiydi ama şimdi daha da iyi. gerçi daha çıkmadı; 6'dan bahsediyorum.

    bir ibm jazz ürünü satıcısı, ibm jira'yı tek rakip olarak görüyor demişti. oha demiştim, gartner martner her yeri dağıtıyor demiştim bu jira.

    jira'nın en önemli özelliği, arkasında hayvan gibi bir tutuklu / bağımlı ordusu bulunması. elemanlar hem yazıyor, hem kullanıyor. diğer rakip ticari ürünlerden çok farklı bir ilerleme modeli var. ve tutmuş arkadaş!

    irili ufaklı şirketlerin yerinde olsam, tüm işi jira'dan akıtırım. başka da bir şey kurmam intranetime. internete de açarım, şokella olur.
hesabın var mı? giriş yap