• türünün genel özelliklerini gösteren olgu.
    özel bir cinsin değil, bir topluluğun ortak paydasını yansıtır.
  • seyredip beğendiğiniz bir filmin görüntü yönetmenini, senaristini, oyuncusunu, müziklerini besteleyenini merak edip heyecanla beklerken cart diye kesilen şey. keyfiniz kaçar.
    bazı kanallar bu konuda duyarlıdır (bkz: cnbc-e, trt)
  • izlemeye tahammülümüzün kalmadığı emek göstergesi...
    "birleşik krallik'taki televizyon programlarının bitiş jeneriklerine tuhaf bir şeyler oldu. eskiden ağır ağır ve tüm ekranı kaplar bir şekilde akarken, gittikçe kısalıyor, bölünüyor, kenarlara itiliyor, kutulara tıkılıyor ya da neredeyse okunmayacak denli hızlandırılıyorlar.
    ... bu kısalma, bölünme ve kutulanmanın nasıl olur da, gelişmekte olan dünyanın orasına burasına batı tarafından bombalar yağdırılmasıyla bir biçimde bağlantısı olabilir?
    buradaki sorun, televizyonun yayın süresinin niteliğinin son yıllarda değişime uğraması. daha önceleri, seyretmiş olduğunuz ürünü üretmiş olan kişilerin katkı ve rollerini belgeleyen bitiş jeneriğinin tüm ekranı kaplayarak aheste aheste geçmesinde bir sorun yoktu. bugün ise (nasıl finanse ediliyorsa olsun) yayıncalar arasında yaşanan seyirci uğruna kıyasıya rekabet, bitiş jeneriğinin artık seyircinin kanalı izlemeye devme etmesini sağlamaya yönelik promosyon ve anonslarla rekabet etmek zorunda olması anlamına geliyor. yayın süresinin artık daha önce hiç sahip olmadığı bir ekonomik değeri var!"
    (bkz: marksizm ve medya araştırmaları)
  • bir ilacın etken maddesini içeren başka bir ilaca denir.
    yani bir ilacı oluşturan ana maddeyi kapsayan diğer ilaçlara verilen addır.
    bu ilaçlar birbirinin jeneriği olarak anılırlar.
    aynı maddeyi içerir sadece minik farklılıklar gösterirler. bu farklılıklar zaman zaman kapsül rengiyken, çoğu zaman yanetki profili veya form değişikliğidir.
  • hacettepe ekonomi topluluğu tarafından senede iki kez yayımlanarak ücretsiz dağıtılan ve kampus hayatı başta olmak üzere ekonomi, müzik, spor gibi hayatın her alanından dem vuran aktüel yaşam dergisi.
  • film yada program baslamadan once; icerigi ve tarzi hakkinda ipuclari vererek seyirciye ne izleyecegini neyin basladigini anlatan ve sonunda programin isminin yazdigi kisa giris-acilis.

    filmin sonunda gecen yazi obegine ise rollcaption denilir. ve bunu sanirim sadece biz kullaniyoruz. amerikada end credits olarak geciyor.
    jeneriklere ise genellikle openings denilir.
  • (bkz: intro)
  • inventör patenti bitmiş ve firmaların patent almadan üretebildiği tüm mamuller jeneriktir. mum ya da buzdolabı gibi.
  • (bkz: generic)
  • böyle olmalıdır:

    http://youtu.be/bbnrepgi4w8
hesabın var mı? giriş yap