• kırşehir'in kaman ilçesi çağırhan köyüne 80’li yıllarda arkeolojik kazı yapmak için bir japon grubu gelir. japon arkeologların ilk çalışmasıdır bu. kalehöyük’ün kazılmasına girişilir. eski anadolu medeniyetleri’ne ait pek çok bulguya rastlanır. elde edilen bulgular japonya’da büyük sevinç yaratır. japon arkeologlar bir tören düzenlerler,kültürlerinin vazgeçilmez simgesi japon bahçesi’ni kurmaya karar verirler. türk hükümeti de projeyi destekler.
    japon bahçesi’ne kalehöyük’ü o sıralarda ziyarete gelen japonya prensi takahito mikasa’nın adı verilir.
    japon bahçesi, mikanasonomiya anı bahçesi olur . işte japon bahçesinin özellikleri: japon bahçesi’nde olmazsa olmaz denilen birçok öğe bulunuyor.
    mikanasonomiya bahçesi’nin ortasına öncelikle budist evrenin merkezinde yer alan sembolik sumeru dağı’nın minyatür taklidi oturtuldu.
    dağın içinden de akan mini çağlayan bulunuyor. dağın çevresine de hırçın fırtınalara açık okyanus kayalıklarının benzeri yapıldı.
    cennetin çevresi 14 bin bodur bitki ve 3 bine yakın ağaçla bezendi. türkiye’nin dört bir yanından getirilen bitkilerin yanı sıra japonya’ya has çeşitler de yer alıyor.
    .
  • anadolu universitesindeki japon bahcesi ogrencilere kapalidir. en dogrusu da budur. zira ogrenciler oraya girip namussuzluk, serefsizlik yapmaktalar, el ele kol kola vurusmaktadırlar. bu vuruskanlari bırak japon bahcesini, hayvanat bahcesine bile sokmamak lazım gelir. ama bunlar yasaktan anlamaz, laftan sozden anlamaz o yuzden bu bahcenin etrafına tel orgu ormek gerekır. ha ordun tel orguyu bak ogrenci demeye bin sahit isteyen bu sünepelerden bi ses cikti mi? bi protesto var mi bi itiraz geldi mi yok. ohhh ne guzel bak adam oluyo bunlar. ama bunlar bu tel orguden de anlamaz, zaten eskidi bu teller. bu bahceyi kalın demirlerle cevirmek lazım gelir, ne de olsa gunah bahcesidir burasi, yaksak yeridir ama neyse. bu 3 metrelik demir parmakliklari takmak icin duvar ormek gerekir. e bu ayıogluayı agaclar tam da duvarı orecegimiz yerde cikmis, bu kendini bilmez, bu kazıklar varken duvar orulmez. ulan agac, deve gibi bitmeyi biliyosun ne bokuma bizim duvar orecegimiz yerde cıktın göt. devede de boy var ama bak duvarın dibinde bitmiyo. bu agacları itinayla kokunden kestikmiydi, hatta kesilmeyenleri boyle baltayla parca parca ettikmiydi iste sana mis gibi duvar orme yeri. orduk mu duvarı simdi ustune parmakliklari da takıyoruz, yesile de boyadik. bu bizim uyuz, sümsük genclerin gozu gönlü acilsin yesil yesil parmakliklar ohhh. maksat genclerimize destek olalim. ne de olsa turkiyenin en zengin universitesiyiz. 1 milyondan fazla ogrencimiz var. ama adam olmaz bunlar. yakacam ben bu bahceyi. kahrolsun japon bahcesi. *
  • dün gece korka korka girebilme şerefine nail olduğum içinde bir göl barındıran sessiz yer..ışıklandırmanın haliyle olmaması, "tehlikeli ve yasaktır" kabilinden caydırma amaçlı tabelalar ve karanlık bir ormandan geçerek karşımıza "hala devam edecek misiniz" gibisinden bir heykelin çıkması yine pes etmeyip devam ettiğimizde gölle karşılaştığımız ve keyifle içtiğimiz,yasaklarla bekareti korunan mekan.
  • yağmurlu bir cumartesi günü gezdiğim, anadolu üniversitesi yunus emre kampüsünde bulunan, büyüleyici bahçe.
  • şehirler için bir prestij unsurudur. bir şehire japon bahçesi yaptırmak o şehre güzellik ve prestij katar. avrupa'daki en büyük japon bahçesi ise hamburg merkez taraflarındadır, burada geçirdiğiniz vakit boyunca ikebanaların arasında yaşayan bir kuş olmayı dilersiniz, tek amacınız ordan asla gitmemektir ve daha sonra çektiğiniz resimlere bile bakmak sizi rahatlatır.
  • istanbul'da baltalimanı otobüs durağının hemen karşısında da bir adet japon bahçesi bulunmaktadır. 1972 yılında japonyanın adını hatırlayamadığım bir şehrin boğaz silüeti ile istanbul birbirine çok benzediği farkedilince kardeş şehir ilan edilmişler. bunun şerefine japonlar buraya bir bahçe yapmış ama bahçede çok bir güzellik aramamak gerek, çünkü daha tam olarak bitmemiş durumda. güvenlik görevlisinden aldığım bilgiye göre 30 nisan 2011'de açılışı yapılacakmış.

    çektiğim bir kaç fotoğrafa ise linkten ulaşabilirsiniz.

    http://goo.gl/cctll
  • anaolu üniversitesi yunus emre kampüsünün içindeki bol ağaçlı ve çalılıklı, dolayısıyla bol zulalı gençlik mekanı.. her nedense görevliler arada bir burayı öğrencilere kapıyor, kazara içeri bıraktıklarını da gözetliyorlar.. ayrıca fotoğraf çekmeye meraklı bünyelerin, "burada fotoğrafını çekebileceğimiz güzel bişiler var mı?" sorusunu bir erkek ve bir dişiden mamül çiftlere yöneltmemesi gerekir zira, kendilerinden şu cevabı almak kaçınılmazdır: "sessiz gelebilseydin bizi çekerdin ama."
  • anadolu universitesinin biricik bahçesi.dilek kuyusunda dilekler tutulan, japon elmalarından ve eriklerinde yenilen, huzur veren bahçe...
  • japon bahçesinin temel unsuru inançdır. ülkeye zenin nüfuz etmesiyle bahçe ifadesi tamamen soyutlaşmaya başlamıştır. japon bahçelerine girip dolaşıp çiçek toplayıp piknik yapamazsınız. bir resim mantığı yatar ki temelinde sadece oturup bakabilirsiniz. mentalitesi "insan ancak sakin ortamda düşünebilir" olduğundan kuru ve sade olması esastır, düşündürtmeye yönelik bir amaç güder. bazen sadece bir kaya parçası ve kumlardan, bazen de bilinen taş ögeler ve envai çeşit bitkilerden oluşanları görülür.
    istanbul'da bir örneği baltalimanında vardır.
  • anadolu universitesinde bulunan buyuk bahce.
hesabın var mı? giriş yap