• nihai otorite yalnızca halka aittir.

    james madison
  • 177 senedir yattığı yerden 2013 türkiye'sine selam göndermiş:

    "if tyranny and oppression come to this land, it will be in the guise of fighting a foreign enemy."

    yaklaşık türkçe meali:

    "eğer bu ülkeye diktatörlük ve zulüm gelecekse, [bu geliş] yabancı bir düşmanla savaşma kisvesi altında olacaktır."

    .
  • “cumhuriyetlerde cemiyeti, idare edenlerin zulmüne karşı korumak çok mühimdir. fakat kâfi değildir. cemiyetin bir kısmının, diğer kısmın adaletsizliğine karşı korunması da lâzımdır. adalet, her idarenin gayesidir, insanların birleşmelerinin hedefi budur. milletler bu hedefe ulaşıncaya, ya da hürriyetlerini kaybedinceye kadar daima gayret sarf ettiler ve bundan sonra da edecekler.” james madison*

    *de la democratie en amerique'da geçiyor
  • ''bilgi sonsuza dek cehaleti yönetecektir.'' sözünün sahibi 4. amerikan başkanı.
  • amerikanın kurucu babalarından* biridir, jefferson döneminde devlet sekreterliği* yapmıştır, louisiana purchase yamulmuyorsam asıl olarak kendisinin eseridir.
  • abd yüksek mahkemesinin 1803 tarihinde marbury-madison davası olarak bilinen ve yüksek mahkeme tarihindeki en önemli karar olan, yargı incelemesi ilkesini ve mahkeme’nin yasama ve yürütme işlevlerinin anayasaya uygunluğunu karara bağlama gücünü yaratan davada, devlet sekreteri olarak taraftır.

    "insanlar melek olsaydı hükümetlere gerek kalmazdı" sözü ona aittir.
  • %64.8 oy oranıyla başkan seçilmiştir.
    ikinci adaylığında %50.4 oy almıştır.
  • cift meclis ve kuvvetler ayriliginin benimsenmesinde onemli abd'li devlet adami ve siyaset felsefecisidir.

    (bkz: federalist paper)
  • abd'nin kuruluş sürecinde, fonksiyonunun anlaşılmasının kritik önemde olduğunu düşündüğüm 4. abd başkanı.

    ilk 3 başkan malum; washington bağımsızlık savaşının lideri, john adams ve jefferson bağımsızlık bildirgesinin yazarları.. james madison ise father of the constitution anayasanın oluşturucusu özelliği ile öne çıkıyor.. ve anayasadaki bill of rights mefhumu yine kendisi ile özdeşleşmiş durumda. şimdi bunu bir açalım..

    abd cumhuriyet olarak kurulurken roma'nın 450 yıllık cumhuriyetini model alıyor, ancak aradan geçen 1800 yılda edinilen ve damıtılan (özellikle anglosakson dünyadaki) çıkarımları da sistemine entegre ediyor. 17.yy britanyasında oliver cromwell olayı ve 1688 şanlı devrimi krallara parlamentoyu yani halkın temsilcilerini yok sayarsanız ya canınızdan olursunuz ya da tahtınızdan mesajını örnekleyerek verdiği için 1689 britanya parlamentosunda bill of rights *'ı görüyoruz.

    bu yasa ile kralların gücü yerine, parlamentonun üstünlüğü ilan ediliyor.. (benim şahsi fikrim rasyonel bir değerlendirmede modern cumhuriyetler tarihi 1689 bill of rights ile başlar, 1215 magna carta ile değil.. )

    james madison'ın abd anayasasında özdeşleştiği bill of rights, yönetim sisteminde halkın kişisel özgürlüklerinin garanti altına alınmasını ve sistemin dayandığı gücün halk olduğunu ihtiva eder..

    özetle 2 dönem başkanlık yapan, başkanlığı döneminde ingilizlerle tekrar savaşan ve yenilen ve hatta ingilizlerin washinton'ı işgal edip yakması gibi fiyaskolara da şahit olan madison yine de anayasadaki rolü ile öne çıkıyor..

    hiç şüphesiz abd kurucu babaları oluşturdukları sistemde madison'ı yalnız bırakmamışlar ve özellikle yöneticilerin denetlenebilir olmasını temel alan, bu konuda titizlenen bir sistem inşa etmişler.. ve o sistem abd nin bugüne gelmesini sağlayan bir devamlılık gösterebilmiş..
hesabın var mı? giriş yap