• milli mücadelenin en önemli isimlerinden olan orgeneral. aynı zamanda balkan savaşında erkanı harptendir.

    vefatının 67. yıldönümünde allahtan rahmet niyaz ediyorum. ruhun şad olsun büyük komutan.
  • gerekli biyografik bilgi zaten diğer yazarlar vermiş...biraz askeri ehliyetine değinmek isteriz..."gün gün saat saat istiklal harbinde batı cephesi" adlı çalışma kendisinin rapor ve krokilerine dayanarak yazılmıştır. zaten anafartalarda mustafa kemal'in kurmaylığını yaparak müthiş bir tecrübe kazanmış bu kurmay, istiklal harbinde ciddi faydalar sağlamıştır. askeri karar alma süreci bizzat mustafa kemal'i andırır. ihtiyatlıdır, boşa kuvvet kullanmaz, taarruz imkanı için devamlı elinde ihtiyat bulundurur, devamlı fırsat kovalar, her gelen raporun dolduruşuna gelmez, sade düşünür ve asla yılmaz. ismet inönü ile devre olmalarına rağmen onun emrinde çalışmıştır. bununla beraber atatürk'ün devresi olan ve egosuyla meşhur ali ihsan sabis'e karşı kendini asla ezdirmemiştir. çerkez ethemi ve abisini baştan beri tutmamıştır. sakarya'da mustafa kemal'in verdiği "hattı müdafa yoktur; sathı müdafa vardır..." emrini şu mülayim sözlerle özetleyerek, yunanlıların ankara'yı alsalar bile şanslarının çok olmadığını bir nevi önceden belli etmiştir: "....biz zaten sakarya'ya değil yozgat dağlarına kadar gittikten sonra bile sonuçta zaferi kazanacağımıza inanarak savaşıyorduk. büyük gaziye duyulan genel güven herkesin kalbinde bu kanıyı uyandırıyordu."(s.233). huzur içinde uyu cesur komutan...iyi ki "varsınız"...
  • çanakkale savaşı'nda anzaklar çekilirken kendisine rumeli şivesi ile "izedin" diye seslenen mustafa kemal paşa ile aralarında şu konuşma geçti:

    "izedin... biz burada kimleri yendik?"
    çalışlar cevap verdi
    "anzaklar'ı, ingilizler'i paşam.."
    mustafa kemal paşa güldü, şöyle dedi:
    "biz burada grekler'den (rumlar'dan) truvalı'ların öcünü aldık."

    kaynak
    orgeneral izettin çalışlar'ın günlüğü
  • çerkez ethem'in isyanını bastıran, kuvvetlerini tedip eden asıl kişidir. bunu yaptığında batı cephesi emrindeki birinci grup kumandanıdır ve rütbesi de o tarihte albaydır.

    ilginç bir şekilde, tek yaptığı iş kaçan ethem kuvvetlerini takip etmek olan refet bey tedip harekatının kahramanı olarak nam salmıştır. heyhat...
  • atatürk'ün silah arkadaşı.

    1882 yılında yanya'da doğdu. istanbul'da milli savunma bakanlığı personel dairesi emrinde çalışmayı reddederek mudanya'da milli mücadele kuvvetlerine katıldığında yarbaydı. o tarihe kadar üsküp'ten anafartalar'a uzanan çeşitli yerlerde görev yaptı. milli mücadele'yi yürüten kuvvetlerden 23. tümen komutanlığına atandı, 20. kolordu'nun da komutan vekilliğiyle görevlendirildi. kütahya-eskişehir, birinci ve ikinci inönü ve sakarya meydan savaşları'nda tümen ve grup komutanı olarak bulundu. 1921'de albaylığa, 1922'de generalliğe yükseldi. 1926'da korgeneral oldu. bu sırada 1. ordu'ya komuta ediyordu ve bir ara izmir valiliği ile askeri mahkeme üyeliği de ek görev olarak kendisine verilmişti. 1930'da orgeneralliğe yükseltildikten sonra ordu komutanı olarak 1939'a kadar görevini sürdürdü. emekliye ayrıldıktan sonra aydın, muğla, balıkesir milletvekili olarak meclis'te bulundu. 1951 yılında istanbul'da öldü.

    kaynak: http://ataturk.net/…daslari/?sayfa=arkadaslari&id=9
  • istanbul bahcelievler'de i$lek bir caddenin ismi. semt halki tarafindan genellikle cali$lar $eklinde soylenilir.
  • çanakkale gazisi olan dedesinin adını taşıyan kişidir.
  • milli mücadele kahramanlarımızdandır. izzettin çalışlar olarak yazıldığını, izeddin olarak yazılanın ise torunu olduğunu anımsıyorum. hatam var ise düzeltilirse sevinirim.

    vefatının 68. yıl dönümünde kendisini minnetle anıyor ve kendisi hakkında bilgi sahibi olunacak şu floodu buraya bırakıyorum.

    edit: dr selim erdoğan'a ait ilgili flood(yazar @sifonofor' un ricasıyla):
    "1882 yılında yanya’da doğdu. 1903’te topçu teğmen olarak mühendishane-i berri hümayun’dan mezun oldu. 1909 yılında, hareket ordusu’nda mürettep tümen kurmay başkanı iken mustafa kemal’le tanıştı. bir ömür sürecek kader ortaklığı o buhranlı günlerde başladı. (...)

    1915’te çanakkale’de mustafa kemal’in kurmay başkanlığını yaptı. 1916’da 16. kolorduyla bitlis’te, 1917’de 2. ordu’yla filistin’de de onunlaydı.
    mustafa kemal’in beylikten paşalığa giden askeri hayatının neredeyse her anında vardı. (...)

    mondros mütarekesi sonrasında da, temmuz 1920’de milli mücadele’ye katılmak için anadolu’ya geçerek, mustafa kemal paşa’nın cebindeki idam fermanına ortak oldu. paşa da onu tanıyor, ona güveniyordu. ne de olsa senelerce, her cephede onun tedrisatından geçmişti. (...)

    milli mücadele ordusunda önce 23., sonra da 61. tümen komutanlığı yaptı. kütahya eskişehir muharebeleri arefesinde ise “kolordu komutanı yetkisiyle” 1. grup komutanı oldu. asıl kendisine olan güvenin ne kadar yerinde olduğunu haymana ovası’nda gösterecekti. (...)

    sakarya meydan muharebesi’ne 1. grup ordu ihtiyatı olarak başladı. karargahı haymana’nın çalış köyündeydi. mangal dağı’nın düşmesinden sonra, emrindeki 23. ve 24. tümenlerle yurtbeyli kuzeyine yetişti ve kuşatma harekâtına karşı ilk savunma hattını oluşturdu. (...)

    muharebeler boyunca önce yaprakbayırı – yurtbeyli hattında miralay selahattin adil beyin 2. grubu, daha sonra da güzelcekale muharebeleri’nde miralay halit beyin (deli halit) 12. grubu ile mükemmel bir uyum gösterdi, düşmana aşılmaz duvar oldu. (...)

    yunan küçük asya ordusu’nun “kusursuz plan” dediği 2. kolordu ile güneyden kuşatma stratejisi çökmüşse, bunda hiç kuşkusuz en büyük pay sahiplerinden biriydi. emrindeki 2 kıtadan 24. tümen neredeyse tamamen eridiği için muharebelerin sonunda tamamen lağvedildi. (...)

    sakarya zaferi sonrasında da ateş hattında olan komutanlardandı. büyük taarruz’da 1. kolordu komutanı olarak afyon’un çalışlar köyünden izmir’e kadar çok önemli görevler üstlendi.
    taarruz stratejimizin merkezindeki tümenler onun tümenleriydi. kızıltaş vadisi girişinde, yunan tümenlerini dumlupınar’da mevzilenemeden önünü kesen onun 23. tümeniydi. prens andreas’ın haymana’da yapamadığını yapmış, yunanlılara kuşatma dersi vermişti. (...)

    haymana’da çalış, afyon’da çalışlar’da karargâh kuran komutan hem istiklal savaşı’nı anlatan kitap yazmış, hem de 27 defterden oluşan günlükler tutmuştu. yani o “sahib-i seyf-ül kalem” (kılıç ve kalem sahibi) bir komutandı. (...)

    paşa da kader ortağına, muharebe ettiği toprakların anısına çalışlar soyadını verdi.
    “vatandan başka sevgili bilmeyen” o altın kuşağın fedakâr neferi; orgeneral izzettin çalışlar 68 sene önce * aramızdan ayrıldı. ruhu şâd olsun."
  • onun öğrencisi olmak ayrıcalıktı... yaratıcı yazarlık derslerimize girerdi... gezmediği ülke kalmamış, dünyayı karışlamış... bize kitap yazdırmıştı...
  • derslerinde öğrencilerini düşünen, eğlenceli, yaratıcı ve iyi bir insandır. öyle ki, final ödevi için yaptığım blog projesi konusunda bana ekseriyetle yardımcı olmaya çalışmıştır. severiz kendisini.
hesabın var mı? giriş yap