• zilyed olmayan malikin, malik olmayan zilyede actigi davadir. misal; tarlasina coreklenen bir adama tarla sahibi sifatinda olan diger adamin, tarla uzerindeki zilyetligini yeniden ele gecirebilmek amaciyla actigi davadir.
  • bir malın malikinin, zilyetliği haklı bir nedene dayanmayan zilyede karşı açabileceği bir dava türüdür. mülkiyet hakkının koruyucu yetkilerinden birisidir.

    bu davada malik;
    1- "kendisinin malik olduğunu" ve
    2- "zilyedin haklı bir neden olmaksızın malı elinde bulundurduğunu" ispatla yükümlüdür.

    bu davanın açılabilmesi için, menkullerde zilyetliğe dayanan taşınır davası açmanın mümkün olmaması gerekir, zira istihkak davası mülkiyet hakkına dayanır, ispat külfetleri ağırdır, işleyişi ve muhakeme usülleri zordur, dava genel yetkili mahkemelerde görülür. ayrıca davacının vasıtasız zilyet olmaması gerekir ki bu davayı açma hakkı doğsun.

    son olarak, mala zilyet olmadan malik olan kimse, sadece mülkiyete dayanan istihkak davası açabilir.
    örneğin: (e), (a)'nın mirasçısıdır, (e) mirasçı olduktan sonra hırsız (h)'nin elinde, miras bırakan (a)'nın saatini görürse, (e) saate hiçbir zaman zilyet olmadığı için hırsıza karşı ancak istihkak davası açabilir.

    (bkz: malik) (bkz: zilyet)
    (bkz: medeni hukuk)
    (bkz: mülkiyet hakkı)
    (bkz: zilyetlik)
    (bkz: el atmanın önlenmesi davası)

    (bkz: ekşi sözlük ile hukuk öğreniyorum)
  • dolaysız zilyet durumunda olmayan malikin malik olmayan haksız,dolaysız zilyede açtığı davadır uzun uzun açıklandığında
    (bkz: esya hukuku)
    (bkz: zilyetlik)
  • örneğin bir kişinin borçları yüzünden evindeki eşyalara icra edilecektir ama bir günlüğüne arkadaşından bilgisayar,lcd tv aldı ama şansızlık odur ki icra memurları eve gelir kişiyi dinlemeden üçüncü kişinin ödünç verdiği eşyayı aldı bu üçüncü kişide istihkak davası açarak malın sahibinin kendisi olduğunu ileri sürebilir.
  • eğer ineğiniz komşunun ahırına kaçtı ama siz onu ayırabiliyorsanız istihkak davası açılır, eğer ineğinizi ayıramıyorsanız onun ineklerinden o zaman sebepsiz zenginleşme davası açılmalıdır.

    istihkak aynen iade demektir.
    mesela ali benim 2 ton demirimi çaldı ve deposuna koydu. geri almak için istihkak davası açarım.

    ama eğer onun deposunda 10 ton demiri vardı 2 ton da benden çaldı koydu depoya, ayırabilir miyim? hayır. o zaman sebepsiz zenginleşme davası açarım.
    (bkz: sebepsiz zenginleşme)
  • iflasın söz konusu olduğu durumlarda bu dava;mal üçüncü kişinin elinde bulunuyorsa asliye ticaret mahkemesinde,mal üçüncü kişinin elinde bulunmuyorsa icra mahkemesinde açılır.mülkiyetten doğan bir dava olduğu için zamanaşımına tabi değildir,her zaman açılabilir.
  • eşyanın rıza dışı çıkması halinde zilyedde karşı açılan davadır. 5 yıl içinde açılması gerekir.
  • yetkisiz temsil'de temsil yetkisi sona ermis, asilmis ya da yetkisi olmayan biri tarafindan yapilan bir temsil islemi sonucu mal mümessile gecitiginde, saticinin mali talep etmesi ve- temsil olunanın icazet vermemesi- buna ragmen mumessilin geri vermemesi durumunda, saticinin acacagi davadir.
hesabın var mı? giriş yap