• "ptt'nin gereksiz yere artik gecerli olmayan bir teknoloji sinirlamasi nedeniyle abd'deki uygulamayi kopya etmesinden" diye yanitlanabilecek soru. eskiden cevirmeli telefonlar varken, cevrilen numara santrale darbeler halinde gidiyordu, ornegin 1 icin bir darbe, 2 icin iki darbe, 0 icin on darbe vb. boyle olunca, numara cevirme islemlerinin kisa olmasi istegiyle nufusun yogun oldugu yerlere basamaklarinin toplami kucuk numaralari vermek makuldu. nitekim abd'de new york icin 212, chicago icin 312, ve los angeles icin 213 bu nedenle secilmisti, cok cok onceleri. cesitli nedenlerle bolge kodundaki ilk ve ucuncu numaralarin 1 olmasi ile ilgili kisitlar vardi, o yuzden 212 en kisa darbe serisine, 312 ve 213 de ikinci en kisa darbe serisine karsilik geliyordu. zamaninin turk telekom'u ptt de bolge kodlarina gecerken bu uygulamayi kopya etti ve o nedenle de istanbul'un bolge kodu 212, ankara'ninki 312 oldu. oysa, bu tamamen gereksizdi. cunku cevirmeli telefonlar o zaman bile buyuk olcude ortadan kalkmisti ve artik aranan numaralar darbelerle degil tonlarla bildiriliyordu. bu tonlar arasinda ise harcanan zaman acisindan hic bir fark yoktu. yani istanbul 111, 340, ya da bambaska bir numara olabilirdi.

    ptt bu uygulamada new york ve chicago'nun otesine giderek abd'den baska birebir kopyalama yapmamistir ama eger turk telekom'un illerin telefon kodu listesine bakarsaniz, uc basamagin toplaminin az oldugu illerin yuksek nufuslu, cok oldugu illerin dusuk nufuslu oldugunu gorebilirsiniz. ornegin: 222 eskisehir, 232 izmir, 242 antalya, 328 osmaniye, 438 hakkari, 476 igdir, 488 batman.

    ptt'nin bu konuda abd'de olmayan bir katkisi da var. ilk basamagin 2, 3, veya 4 olmasi da bir ilin sirasi ile batida, ortada, ya da doguda oldugunu gosteriyormus (tesekkurler 386 dx).
  • anadolu yakasını kocaeli'ye bağlayan saptama.
  • hugo'nun da amına koyim tolga abi'nin deve tolga abi ben basıyorum basıyorum hugo gitmiyor muhabbetlerine yaşın yetiyorsa aşinasınızdır.

    bunların temel nedeni analog santral ve telefonların pulse ile çalışması, dijital santral ve telefonların ise tonela çalışması. eskiden telefon tuşlarına basınca arkadan gelen uzun kısa sesler ve şimdi basınca gelen dat dut tonlu sesler ve farkları bu yüzden. redial tuşunun da fonksiyonu budur. sesleri tekrar çalar.

    neyse efendim, hugo muhabbetinden de anlaşılacağı gibi 90 larda dijital telefon ve santral çok azdı. hatta 2000lerin başında bile bizim evde dijital tel olmasına rağmen santral analogtu. her neyse. 90 ların başında çevirmeli telefon kullanan yığınla insan vardı. yukarıda bahsedilen ve abd'den devşirme olan yöntem çok daha önceleri yürürlüğe sokulduğu için gayet mantıklı bir yöntemdir.

    ek olarak, uluslararası aramalarda başa eklenecek prefix 0'lar karışacağı için başı 0 olan şehir alan kodu kullanılamazdı.
  • bir de batıdaki illerin telefon kodlarının 2xx, ortadakilerin 3xx, doğudakilerin ise 4xx şeklinde olması durumu var tabi.
  • istanbul' un avrupa yakasının kodu 212
  • 112 ve benzerlerinin kullanilmamis olmasinin biraz karisik kurallara bagli oldugu uygulama. kuzey amerika'da bolge kodlari kullanilmaya baslandigindaki kurallara gore ortadaki basamagin 0 ya da 1 olmasi gerekiyor. ilk basamak 1 olamiyor. ucuncu basamaksa ikinci basamak 0 degilse 1 olamiyor. boyle olunca da 112- 121-122-211-221 o zamanki kurallara gore kullanilamiyor. daha ayrintili bilgi icin (bkz: http://en.wikipedia.org/…th_american_numbering_plan).

    bu kurallarin bir kismi artik degisti. ornegin ikinci basamak artik 0 ve 1'den farkli bir rakam olabiliyor.
  • 212 istanbul power outlet'in istanbul'da olmasından kaynaklanmıyordur.
  • 212 yi yaşımızdan çıkarıp bacak sayımızla toplayıp çıkan sayıyı da doğum yılımızın son iki hanesine bölünce 1,5 iskenderin fiyatının çıkmasıdır.
  • özentiliktir new york şehrinin alan kodu da 212'dir ve oraya özenildiğinden istanbul'un koduda 212 belirlenmiştir
    ayrıca 216'nın da washington un kodu olduğunu hatırlıyorum yada ankaranın kodu 312 olabilir emin değilim ondan.
hesabın var mı? giriş yap