• (bkz: cpu)
  • (bkz: entegre)
  • zamanla fiziken kuculdukce kuculen ama artik 2 nanometreden daha da kucuktulemeyen, bu nedenle de yeni bir teknolojiye gecilmesine (bkz: quantum) gebe, bilgisayarin ikili sayi sisteminden faydalanarak komutlari anladigi ve diger parcalari komutlandirdigi, beyni denebilecek, milyarlarca transistörlerden olusan, devamli sogutulmayi gerektiren en kucuk ve neredeyse en pahali parcasidir.

    ikili sayi yani binary sistemi aslinda kisitlidir, evet icin 1 hayir icin 0 temsil edilir. ornek olarak a=1 ise b=0 demek gerekiyor ancak elimizde bir de c oldugu icin bu dogru degildir dolayisiyla a=1 ise b=10 ve c=11 olabilir. tabi basitce boyle yazmak en kaba halidir zira a, b ve c ikili sistemde 1110100110011 gibi seylerdir. bu kisitli durumdan dolayi quantum ihtiyacimiz doguyor cunku bir deger ancak 1 ya da 0 olabilir ama quantum oyle mi? tanii ki degil; 1 ya da 0 ya da sadece 1 ya da 0 ya da hem 1 ya da sifir vs. diye gidiyor yani derdimizi anlatabildigimiz dilde daha fazla harf var bu nedenle yakin zamanda muhtemelen zortlamaya baslayacak bu quantum mevzusu. hali hazirda, malzeme bilimi konusuna bakarsak quantum mekanigi ile calisan bir yigin icat vardir hayatimizda.

    neyse konudan sapmamak adina; islemciler guzel icatlardir. konuya merakli olmayan arkadaslar icin ise en basitinden sunu sormak merak uyandirabilir, bir cihaza bir degerin 1 ya da 0 oldugu komutunu nasil gonderebiliyoruz? aslinda bu da cok basit, klavyede a tusuna bastigimizda bilgisayar bunu 1 olarak algilamali, bu nedenle o tusa bastigimiz zaman bilgisayara gonderdigimiz elektrik 5 volt degerinde, 0 icin ise 0 volt degerindedir. bunlarin 5 ya da 0 volt degerini olcenler islemci uzerindeki transistörlerdir. yani ne kadar cok transistor o kadar cok 1 ve 0.

    ikili sistemi onluk sisteme cevirmek en azindan simdilik en kolay yollardan biri ama bana kalirsa sistem halen convert ve reading konusuyla cok fazla zaman kaybediyor, muhtemelen yakin zamanda bu mekanigi degisip islerimizi cok daha hizli halledecegiz.
  • kendi aralarında sıralaması ve fiyat karşılaştırılması da yapılmaktadır.

    http://2013indir.com/2013-islemci-siralamasi.html
  • cpu nun , çok güzel türkçesi
    ayrıca detaylı olarak normalleştirmeye çalışarak uğraştığım anlatımı için
    (bkz: #58664812)
  • arkadaşlar bilgisayar işinden anlayan arkadaşlar yardımcı olabilirse sevinirim. kullandığım laptop: msı nb ge62 6qc(apache)
    son günlerde pc çok ısınmaya başlamıştı. öncelikle fanı çıkarıp temizledim, olmadı. sonra yeni fan aldım, yine olmadı. termal macun alıp değiştirdim, yine olmadı. kontrol ederken fark ettiğim şey, fan ve ekran kartının olduğu kısım buz gibi iken sadece işlemcinin olduğu kısma el vurulmuyordu. acaba işlemciyi mi değişmem lazım? ısınma değerlerini kontrol ettiğimde ise oyun oynarken 95-99 arası, pc boş dururken 77-78 derece civarı oluyor.

    yardımcı olan tüm arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
  • amacım yok, ama amacım edebiyatı en ufak kılcallara, en kıçlara kadar sokmak. iyi anlatımlar bulmak ve biriktirmek. işlemcim çift çekirdekli değil 1 beygir gücü..

    (bkz: çift çekirdek)
  • mikroişlemci,microprocessor,processor veya mikroişlemci olarak da geçen bilgisayarlı sistemlerin en temel parçalarından birisidir.

    temel aritmetik ve mantıksal işlemleri gerçekleştiren bilgisayarın beyni denilebilecek parçadır.

    temel aritmetik dediğimiz toplama,çıkarma,çarpma ve bölme işlemleridir.

    mantıksal işlemler ise birden fazla durumu birbiriyle kıyas etme muhakeme yapabilme olayıdır.bir sayı diğerinden büyük mü ? gibi durumlar.

    bilgisayardaki en hızlı "hafıza" ünitesi de sanılanın aksine ram değil , işlemcilerde yer alan yazmaçlar/register lardır.
  • bir bilgisayarın temel işlem birimini oluşturan, belirli mantık ve matematik işlemlerini elektronik olarak yapabilecek biçimde, verilen komutları yorumlayan ve yürüten, yongalardan oluşmuş tümleşik devre. işlemcinin hızını, kullanılan mikron teknolojisi, üretim teknikleri, kalıp boyutu ve üretim süreci kalitesi belirler. ayrıca üretim sırasındaki koşullar, aynı banttan çıksa bile bir işlemcinin diğerinden hızlı olmasına yol açabilir. ama sonuçta işlemci fabrikada son testlerden geçirilirken üzerine güvenli olarak çalışabildiği hız basılır. işlemcinin hızı mhz cinsindendir. bunu biraz temelden anlatmak gerekirse; her bilgisayar içinde, komutların yerine getirilme hızını belirleyen ve çeşitli donanım aygıtları arasında senkronizasyonu sağlayan dahili bir saat vardır (bu saatin hızını normal saat ile karıştırmayın). işlemci, her bir komutu belirli bir saat tıklamasında (saat döngüsünde) yerine getirir. saat hızlıysa, işlemci saniyede daha fazla komutu yerine getirir. 1 mhz, saniyede 1 milyon saat tıklamasına (döngüye) karşılık gelir. yani, 400 mhz’lik bir işlemci, saniyede 400 milyon döngü yapar. bir işlemcinin mhz cinsinden hızı, ana kartta kullanılan sistem veri yolu hızının belirli bir çarpanla çarpılması sonucu elde edilir. örneğin 100 mhz’lik ana kartlarda 400 mhz’lik bir işlemci 4 çarpanını kullanarak 4x100=400 mhz’e erişir. farklı işlemci serileri, aynı hıza sahip olsa da farklı mimarilere sahip olmaları nedeniyle aynı hızda olmazlar; yani saniyede yerine getirdikleri komut sayı farklıdır.ece
  • üstüne koymak yerine alternatifini yaratmak gayet ileriye götürecektir.
hesabın var mı? giriş yap