• "akşam bi geldim, kahve makinamı hacklemişler ev batmış" demenize neden olacak teknoloji.
  • (bkz: şeyternet)
  • rica edicem şunu türkçe'ye 'şeylerin interneti' diye çevirmeyin, küfür gibi oluyor, 'skmin interneti'. nesnelerin interneti veya bilemediniz eşyaların interneti gayet güzel bir karşılık.

    nesnelerin pili bitmezse, ya da server göçtü diye evimin kapısına reset atmak gerekmeyecekse iyi fikir. internete bağlı klozet çıksın ilk ben alacağım.
  • hackerlar internete bağlı -iot- cihazların default kullanıcı adı ve şifrelerini değiştirmeyenlerin sistemlerine sızıp hepsini birden istedikleri dns sunucuya yönlendirip iot ddos saldırısıyla siteleri çökertebiliyorlarmış.

    "fazla hikmetine şey yapmamak lazım"

    http://www.darkreading.com/…t-do-it-/a/d-id/1327150
  • objelerin birbirleriyle ve çevreleriyle iletişimini sağlayarak günlük hayata entegre edilmesi vizyonu.
    mit auto-id center (kevin ashton) tarafından 1999'da ortaya atılmıştır.
    (bkz: ubiquitous computing)
  • yazilim, teknoloji, donanim, siber guvenlik alanlarinda calisan insanlarin bir an evvel kendilerini adapte etmelerini onerdigim market.

    iot pazari korkunc bir hizla buyuyor ve sektor kendisini sekillendirmeye basladi. haliyle de iot start-uplari mantar gibi cogaliyor. (turkiye'den ayrilmak isteyenler icin daha iyi bir pazar olamazdi.)

    nereden baslarim, nasil ogrenirim diyenler icin geliyor:

    https://aws.amazon.com/iot/
    https://cloud.google.com/solutions/iot/
    https://www.microsoft.com/en-us/internet-of-things
    https://www.ibm.com/internet-of-things/

    tavsiye edilen okumalar:

    time series
    https://en.wikipedia.org/wiki/time_series

    mqtt
    http://www.hivemq.com/blog/mqtt-essentials-wrap-up (siddetle onerilir)
    https://github.com/mcollina/mosca
    https://vernemq.com/
    http://emqtt.io/

    qos
    https://en.wikipedia.org/wiki/quality_of_service
    http://www.hivemq.com/…tt-quality-of-service-levels

    transport layer security
    https://www.youtube.com/watch?v=lkxzgd5_org
    https://www.youtube.com/watch?v=4ngropo0cuc

    rsa
    https://www.youtube.com/watch?v=txxnhxslvhw

    node red
    https://nodered.org/

    influxdb (tıck stack)
    https://www.influxdata.com/

    timescaledb
    https://www.timescale.com/

    kafka
    https://kafka.apache.org/
    https://www.confluent.io/

    grafana
    https://grafana.com/cloud/grafana

    paho
    https://www.eclipse.org/paho/

    python veya go ile baslamanizi oneririm.

    p.s. bu entry kendisini gelistirecektir.
  • bu konu dediğiniz, okyanus.

    tam olarak neyi öğrenmek istediğini belirtse yazar aradığı yardımı daha kolay bulur.

    olumlu bir örnek uygulama senaryosu şu şekilde.

    smart grid denilen bir olay var. temelde elektrik dağıtım şebekesinin iot denilen "akıllı" cihazlar ile haberleşmesi temeline dayanıyor.

    örneğin yakın gelecekte, smart grid ile "konusabilen" çamaşır makinenize kirlilerinizi koyup, mesela "sabah saat 08:00 e kadar çamaşırları yıka" komutu veriyorsunuz, makine de şebeke yükünün az olduğu, dolayısıyla elektriğin en ucuz olduğu zamanda calisip en ucuza çamaşırları yikamis oluyor.

    bu basit örnekten yola çıkıp, aslında smart grid enerji kullanım analizleri yapıp elektrik üretimi programlamasi yapıp üretimin etkinliğini arttirabilir.

    tabii herşey bu kadar toz pembe değil, bir kaç hafta önce düzenlenen yazılım korsanları saldırısında iot cihazları giriş kapısı olarak kullanıldı.

    yeni çağın büyük olayı olarak lanse edilen ai-yapay zeka, hem iot cihazların cazibesini arttırıp kullanımını arttıracak hem de parmak izimiz dahil tüm kişisel bilgilerimizin erişilebilir olmasına sebep olacak. artıları ve eksileri ile mutlaka hayatımızın içine girecek.
  • hani tez mez yazacaksanız big data ve bu kavrama odaklanmanızı tavsiye ederim.
    analistler 2025 yılında elli milyar algılayıcının internete bağlı olacağını ve her birinin büyük veri yığınlarına dönüşeceğini tahmin ediyor.
  • email atıyollar nesneler birbirine.

    buzdolabının gelen kutusu:

    “sucuk bitti

    bir tost. “
  • haluhazirda sektorun icinde bulunanlarin neredeyse 20 yila yakin suredir asina oldugu, sektorun elde patlayan cpu'lari, ram'leri falan ne yapsak diye dusunurken "hasiktir dur once bi poc board isine girelim oradan cpu'lari cakariz, sonra da ıot diye pazarlayalim geri kalan malzemeyi de orada iteleriz" diyerek saldigi "yeni!?!?!?! market". (evet biraz acimasizca bir yorum ama kullanilan donanima bakin sonra tekrar konusalim, ben daha iyi niyetli bir caba goremiyorum bu yapilanlarda, yapilmasinin arkasinda da baska bir sebep goremiyorum)

    bugun yasadigimiz guvenlik problemlerinin ve yazilimsal/donanimsal bir cok problemin pohpohlama ve sisirmeye dayali pazarlama dayatmasi sebebi ile "aman yerimizi alalim" diyen amatorler ve sirketler tarafindan pazari sahane bir hale getirdigini takip eden herkes goruyordur.

    internete baglanabilen akilli buzdolabini hatirlayan var mi 90'larin sonunda cikan? akilli evlerle beraber yapilan sitelerden birinde turkiye'de de kullanilmisti. ah tabi ya? akilli evleri hatirlayan var mi? "evinize bir mesaj atin ve sizin icin panjurlari kapatsin ya da kombiyi acsin" diye reklami yapilan? peki ıtx board'lar ya da skada sistemlerinde kullanilan kontrolleri bilen/hatirlayan var mi?

    haluhazirda neredeyse ceyrek yuzyildir marketi olan, piyasada bulunan, oyunculari ve urunleri cook uzun zamandir mevcut olan birseyi yeni gibi lanse etmeleri ve sisirmeleri sonucu sirketlerin dolayisi ile insanlarin dunyanin parasini harcadigi, sektore giren bir suru kucuk oyuncunun yaninda buyuklerin iyice sivrildigi yakin tarihli diger bombamizi hatirliyor musunuz? ajax ve web2.0. sizin ajax diye elli takla attiginiz sey sozluk ile benzer zamanda acilan ftuff'ta vardi. web 2.0 dediginiz bok zaten 20 yildir mevcuttu. ne oldu da bir anda ajax ve web2.0 oldu? cunki boyle pazarlanmasi gerekiyordu ve bu pazarlama uzerinden nemalanilmasi gerekiyordu.

    yazilimcilari vs'yi bilmem de guvenlikle ugrasiyorsaniz "trend" sadece ve sadece "varolan guvenlik aciginin yayginlasma potansiyeli"dir sizin icin. bir sey trend oldugu zaman ilgilenip ogrenmeye basliyorsaniz guvenlikle ugrasmiyorsunuz demektir. teknoloji ile ilgili mimarilere, kavramlara ve bunlarin tarihcesine hakim degilseniz ya hakim olun ya da gidin baska islerle ugrasin. mesela turkiye'de guvenlik uzmani olun? "wordpress'e nasil eklenti kurarim", "ders veriyorum ddos yapan arkadas azicik ara verirse siteden bisey gostericem" vs diye tweet atar gider kamu kurumlarina danismanlik ve egitim verirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap