• dünya tarihinde büyük ihtimalle hiç bir yerde göremeyeceğiniz bir şekilde " sıfır " aldığınız fiyattan , daha yüksek fiyata satabileceğiniz bir ülkede yaşadığmız araba tipi .

    kuzenimin 2012'de sıfır km 'de 41.5 bin tl'ye aldığı 2 senedir kullanıp 35 bin km yaptığı aracını bugün 45 bin tl teklif edilmişken satmamasıyla bir kez daha bu memleketten bir bok olmayacağını anlamış bulunuyorum .

    2. el arabanızın "değer kazanabildiği" yegane memlekette yaşıyoruz lan ...
  • değişeni yok : arabanın her tarafı boyalı
    kaputa taş geldi, boyattık : kamyona girmişti, komple kaput radyatör değişti
    malum istanbul ufak tefek sürtmeler oluyor : araba haşat
    tavana kuş pislemişti, pas yapınca boyattık : araba taklalı
    çekme belgeli : araç ağır hasardan ötürü trafik kaydından düşürülmüş
  • dünyanın en kabız işlerinden biri satın alınabilir ikinci el otomobil bulmakmış.

    dünyaya inancımı yitirmemin son damlası temiz oto galeriden fişşek gibi 2004 model fuluyens ilanları olmamalıydı.
  • fiyatlandırmada en adil olacağını düşündüğüm sistem kullanım ömrü sistemidir. o da şudur:
    bir otomobilin kullanım ömrü 15 yıl olmalıdır .gidip ücret ödeyerek klasik otomobil ruhsatı almayanlar ( şu an öyle bir ruhsat yok ya da yoksa çıkarılmalıdır) 15. yılda hurdaya vermek zorunda kalmalıdır.
    buna göre ömrü 1 yıl kalmış yani 14 yaşında bir otomobil lüks araç bile olsa 3-5 bin lira edebilir. böylelikle parası az olanlar da 1 yıl da olsa lüks araç heveslerini giderebilir.
    kalan kullanım ömrü 5 olan bir lüks araç ta en fazla 15-20 bin lira edecektir. aracınızı iyi paraya satmanız ilk 5 yılda mümkün olacaktır.sonra büyük oranda fiyat düşmeye başlayacaktır.

    diğer olumsuzluklar bu sistemde de fiyatı belirlemede aynı şekilde etkili olacaktır. yüksek km,kazalı olması, hasar kaydı vs. kullanım ömrü sistemine ek olarak değerlendirilecektir tabi ki. bu sistem dünyada zaten büyük ihtimalle vardır. eğer varsa detayları da aşağı yukarı aynıdır mutlaka. en adil sistem budur
  • ikinci el otomobil satmak istiyorsanız size tavsiyem internetten ilana çıkmayın, doğrudan ya takas yapın sıfır alacaksanız bayi ile ya da piyasa fiyatının %10-15 altına hemen elden çıkarın. ülkemiz insanı ruh hastası, sabırlı değilseniz katil olursunuz. benimki zaten eski bir araba idi, piyasanın 10-15 bin altına sattım kurtuldum. allah kimseyi ikinci el almak isteyen ruh hastaları ile muhatap etmesin. amin.
  • en iyi enflasyon göstergesidir. 90 'lı yıllarda prim yaptığı için otomobil bir yatırım aracıydı bilenler bilir. altın-döviz gibi insanlar araba alarak paralarını değerlendirirdi. sonra 2000 lerde bu olay olması gerektiği gibi değişti. arabalar kullanıldıkça değer kaybetmeye başladı. buna karşı olarak emlak hızla değerleniyordu ki o çok ayrı bir konu.

    şu günlerde tekrar arabalar bir yatırım aracı haline dönüyor. çünkü değer kaybetmiyorlar. bunun tek bir açıklaması olabilir o da paranın hızla değer kaybetmesi. 90'lı yılların ekonomisini çok arayacağımız günler malesef çok yakın.
  • internet sitelerinde inanılmaz uçuk fiyatlara satılmaktadır. 0 araçalr fiyat çekmeye başlamışken ikinci el almanın mantığı kalmamıştır. ayrıca değişensiz boyasız araba yok galiba piyasada. akıl karı değil 2. el araç almak. keseye uygun 0 araç düşünmek daha makul.
  • 40 yaşını geçtim, 18 yaşından beri kendi aracım var, ve son 15 yıldır değiştirdiğim araçları kendim alıp satıyorum. şu anda bu şekilde 9. aracımı kullanıyorum.
    bu araçlardan sıfır aldığım da oldu, ikinci el de. gelişen sistem ve araçlar sayesinde sanırım bundan sonra genelde 2. el araçları tercih edeceğim.
    özellikle düşük km li ve nispeten yeni araçlarda sıfır ile fiyat farkı %20 lere kadar çıkabiliyor. aldığınız araç ise sıfırdan pek bir farkı olmuyor. sonuçta bayiden de alsanız, kontağı çevirdiğiniz anda sizin aracınız da artık 2.el bir araç.

    önemli olan aracın daha önce karıştığı kazalarda "şasi"sine darbe gelmemiş olması ve oynamamış olması. siz uzmansınızdır, o bile sorun olmayabilir, ama sıradan bir kullanıcı için şasisi oynamış bi araç sıkıntılı olabilir. bu yüzden alacağınız arabanın kazası olması sorun değil, ve hatta trameri çok olması da sorun değil, ama kaza sonucu nereyi değiştirdiği, ve mümkünse kazanın nasıl olduğu ve fotoğraflarının olması önemli. özellikle galericilerin "abi.." ile başlayıp biten sözlerine güvenmeden, fotoğrafları istemek, detaylı expertiz yaptırmak gerekebilir.

    mesela araçların plastik aksamları ekspertizde kaale alnımaz, yani tamponun boyalı olması veya değişmiş olmasının bir önemi yoktur. ancak darbeli kazalarda tampon harici çamurluklar da darbe almış veya şasi den yamulmuş ise oralara da işlem uygulanmış olabilir. aracı satan kişi lokal boyalı da dese, veya küçük kaza da dese onun kaza fotosunu görmenizde fayda var. çünkü tramere sokmadan kaportacıda aracı toplamış olabilir.

    kısacası 2.el araç alımı bence çok mantklı, komplike veya riskli görünse de, günümüzdeki (resim, ekspertiz ..vs...) imkanlarla sadece uyanık ve dikkatli olmak yeterli.
  • efsane olduğu yıllarda binmenin çok zor olduğu, revaçtan düştüğünde daha önce iç geçirenlerin bindiğidir.

    bunu seven, bunu da seviyor olabilir:

    (bkz: mature)
hesabın var mı? giriş yap