• trakya'nın karadeniz kıyısında bulunan kırklareli ili demirköy ilçesi iğneada beldesindeki longoz ormanlarıdır. istrancalardan (yıldız dağları) karadeniz'e doğru akan derelerin, önlerindeki kumullar nedeniyle denizle irtibatı kopmuş göl ve bataklıklara kadar gelip denize dökülemedikleri için geriye doğru taşarak araziye yayılmaları sonucu oluşmuştur. zengin biyolojik çeşitliliğiyle ülkemizin ve avrupa'nın en büyük longoz ormanları olarak göze çarpar. acı, tatlı ve tuzlu su sistemleriyle çamur düzlükleri, turba alanları ve bataklık ormanları, farklı canlı türleri için çok önemli yaşam alanları oluşturur. çoğunun nesli tehlikede olan çeşitli su kuşları ve yırtıcı kuşların üreme alanıdır. su samuru ve kırmızı benekli alabalık dışında korunması gereken türler arasında bulunan bazı balıkların da yaşadığı erikli, mert ve saka gölleri ile derelere sahiptir. kapladığı alanda 310 tür böcek, 28 tür balık, 46 tür memeli, 194 tür kuş, 17 sürüngen, 544 tür bitki tespit edilmiştir. bu bitkilerin, 3'ü endemik, 11'i ise küresel ölçekte tehlike altında bulunan tür statüsündedir.

    iğneada longozları, yaban hayatı geliştirme sahası iken 2007'nin sonlarında milli park ilan edilmiştir (bkz: iğneada longoz ormanları milli parkı). alanı besleyen en önemli su kaynağı olan rezve deresi de dahil olmak üzere bölgedeki diğer derelerden istanbul'a içme suyu taşınması düşünülmekte olduğundan böyle bir statü değişikliği yapıldığı iddiası vardır. zira yaban hayatı geliştirme sahalarından boru hattı geçirilmesi yasakken, milli parklarda böyle bir yasak yokmuş. longoz ormanlarının taban suyu seviyelerinin düşmesi halinde yaşama şansı kalmadığı biliniyor. bu alanın milli park ilan edilmesindeki amacın buradaki suları borularla istanbul'a aktarmak olduğunu düşünmek bile insan olanın tüylerini diken diken etmeye yeter. gerçi iski tepkilerden ötürü boruları longozlardan geçirmek yerine karadenize döşemek durumunda kalacak gibi ama ekosistemin can suyu her halükarda azalacak. zaten daha önce de ıstrancaların bazı derelerine el atan ve bunları kurutarak bölgedeki doğal dengeye büyük zarar veren iski, longozları iyice susuz bırakacak. tabi yine kırklareli'ne bağlı vize ilçesi'nin evrencik köyü'nde yapılmakta olan çimento fabrikasına yük taşımak için bölgede kurulacak kazıklı iskelenin de tehdit ettiği ormanlardır bunlar. bu kafayla pek uzun sürmeden yok edilmesi muhtemel nadide bir ekosistemdir kısacası.
  • geçtiğimiz 2 gün boyunca kampımıza ev sahipliği
    yapan-şimdi buraya güven islamoğlusesi gelsin- muhteşem bir coğrafya. özellikle istanbul’a nispeten yakın olması sebebiyle de doğasever herkesin şiddetle gidip görmesini ve kesinlikle kanoya binip ormanın içerisinde huzur dolu 2-3 saatlik bir gezintiye çıkmasını şiddetle tavisye ederim. nereye baksanız uçsuz bucaksız yeşillik görebildiğiniz bu ekosistemde şanslıysanız bölgede yaşayan farklı büyük kuş türlerini de rastlıyorsunuz. hem lotr seven biriyseniz koyu yeşil baltık alanda kürek çekerken ben iyi ki buradayım hissi (sevdiğiniz bir varsa yanınızda, ya da çok sevdiğiniz bir dondurmacı da dondurma yerken gelen o yaşama sevinci gibi olan his) sizlere de gelecektir pek eminim.

    bir de kano rotasının çıkış alanında muhteşem bir sazlık var, o sazlıkların görüntüsünü gün batımında çok seveceksiniz.

    sular çekildiği için yazın pek gidilemese de özellikle bahar aylarında harika bir kamp rotası olabilir.

    bir de kırklareli harika bir yer en ufacık bakkalında bile rakıların olduğu özel bir raf var.*
  • (bkz: dangoz) ların, longozları önemsememesi.
  • nefis bir orman gerçekten. her noktası güzel, çok iyi bakılmış ve temiz kalmış.
    hanımın sürprizi ile buraya geldim, iki gündür gezip tozmaya doyamadık küçük adamla birlikte.
  • senede bir kaç kez kamp için gittiğim doğal güzellik. 1 ay kadar oluyor sanırım son gidişimin üzerinden. 12 battal boy poşet dolduracak kadar çöp topladık arkadaşlar. poşedimiz kalmadığından devam edemedik ama 50 tane daha olsa yine yetmezdi. ben artık doğa aşığı rolündeki insan artıklarından bıktım.
  • eğer rehberiniz veya bilen biri yoksa hele ki bunlar olmadan kesinlikle günü birlik gidilmemesi gereken yer.

    internette araştırıp heyecanla gittik kanolarla gidilen yerler falan vardır diye tamamen hüsran yaşadık bilmediğimiz için. sonra tanıştığımız ailelerin de aynı hezeyanı yaşadıklarına şahit olduk. ortada ebleh gibi bakınmamak için destek almak şart.
  • kuzey ormanları savunması iğneada kampı adı altında ağacına sahip çıkmaya çalışanlarla dolu orman. cennette termiğe hayır diyor güzel insanlar.

    ve evet, abe siz ayırdır orman kesmeler falan ?
  • bugüne kadar çok fazla seyahat etmiş bir insan olarak söyleyebilirim ki kendisi çıplak gözle görülmüş en güzel manzaralardan biridir.

    tam da mevsimi!
  • masalsı bir ormanın içindeymiş gibi hissettiren doğa harikası. her mevsimi ayrı güzeldir. mevsimler değiştikçe gördüğünüz renkler değişir, fakat üzerinizde bıraktığı müthiş etki değişmez. kuş sesleri eşliğinde ağaçların gökyüzüne uzanışını seyrederek masalsı ormanın tadını çıkarmak gibisi yoktur.
hesabın var mı? giriş yap