• 2006 yilinda, gundelik hayata etki edecegini inandigim arastirmalar:

    matematik dalinda "..calculating how many photographs a person must take to almost ensure that no one in a group photograph will have their eyes closed". gruptaki goz sayisinin bir fonksiyonu olsa gerek, bir de "almost ensure" ne demek kardesim, bunun yuzdesi yok mu.

    akustik alaninda "..why people dislike the sound of fingernails scraping on a blackboard." sahsen kadife yuzeye el surulmesine icim erir gider, buna biri el atsin.

    ornitoloji icin: "exploring and explaining why woodpeckers don't get headaches." bunlar gelecek sene de kuslarin neden yuksekten korkmadiklari, kokarcalarin neden kendi kokularindan tiksinmedikler, ahtapotlarin butun kollarini ayni isabetle kullanip kullanmadiklari * uzerinde arastirma yapmali.

    baris odulu ise sahane, "a device that makes annoying noise designed to be audible to teenagers but not to adults; and for later using that same technology to make telephone ringtones that are audible to teenagers but not to their teachers."
    yani bulusun kendisi ve uygulamasinin disinda, bunun baris odulu almasi da sahane.
  • çalışmaların birinde,bir bilim adamı ilk kez ördekler arası eşcinsel ölüseviciliği belgelemiş.tabi ignobel'i de kazanmış.
  • nobel ödüllerinin tersi olarak saçma ve komik bilim araştırmalarına verilen ödüldür. bu yıl da ödüller dağıtılmıştır.

    --- spoiler ---

    amerikan harvard üniversitesi'nin nobel ödülleri'nin bir parodisi olarak en sıradışı, komik ve saçma bilim konularının araştırmacılarına verilen ıg nobel ödüllerinin 23'üncüleri sahiplerini buldu. işte 10 kategori ve ödül alanlar:

    tıp ödülü: operanın kalp ameliyatı geçiren fareye etkileri
    psikoloji ödülü: sarhoşların kendilerini çekici hissetmesi
    astronomi ve biyoloji ödülü: böcekler yıldızlara bakarak yol bulabiliyor" çalışması
    güvenlik mühendisliği ödülü: hava korsanlarını tuzağa düşüren elektromekanik sistem
    barış ödülü: açık alanda alkış yasağıyla belarus devlet başkanı alexander lukashenko
    fizik ödülü: ay'da su üstünde yürünebileceği
    kimya ödülü: "soğan nasıl göz yaşartır" araştırması
    arkeoloji ödülü: "insanlar hangi kemikleri yerse sindirebilir" araştırması
    olasılık ödülü: "inekler ne kadar uzun süre yatarsa, ayağa kalkması o kadar hızlıdır"
    kamu sağlığı ödülü: kesilen cinsel organın yerine dikilebilmesi teknikleri
    --- spoiler ---
  • 2007 yılı medicine dalında "sword swallowing and its side effects" adlı çalışma ödüle layık görülmüş. 16 ülkeden 110 sword swallowerla (kılıç yutucular) yapılan çalışma sonucunda, dikkatleri dağıldığında yada performanslarına farklı süslemeler eklediklerinde yaralanma riskinin arttığı, yaralanmış göstericilerde hastalığın seyrinin iyatrojenik perforasyon çeken hastalara göre daha iyi olduğu gözlemlenmiş, bu işi yapan insanların yaralarına parmak basılmıştır.
  • 2003 yılı fizik ödülü: koyunları değişik yüzeylerde sürüklemek için gerekli olan güçlerin araştırılması.
  • 2oo5 kazananlari: http://www.improbable.com/…-pastwinners.html#ig2005

    guzel bi tanesi:
    akiskan dinamikler: meyer-rochow ve gal of lornd'un temel fizik kurallarini kullanarak penguenlerin sinirlendikleri zamanki ic basinclarini olcmesi.
  • “kendilerine isim konan ineklerin isimsiz ineklerden daha çok süt verdiği”, “neden atletizmde disk atıcıların atış sırasında başı dönüp sersemlerken çekiç atıcılarda böyle bir şey olmaz?”, “raporlar hakkında raporlar hakkında raporlar hakkında rapor hazırlanmasını öneren raporlar hakkında raporlar hakkında rapor yayınlaması”, “eyfel kulesi’nin sola eğik olması, olduğundan daha küçük görünmesine neden oluyor” ve saire gibi araştırmalara verilen ödüldür. altın ahududu ödülleri ile benzerlik yoktur. zira altın ahududu'nda en kötüye, beceriksize veriliyor ödül. burada ise olay aklımızın kenarından dahi geçmeyen şeylerin fiziki standartlarını saptamak. örnek 2009'da ödül alan projeyle, parmak çıtlatmanın romatizma yapmadığını öğreniyoruz. ödüllerden birinin 10 trilyon zimbabwe doları olması olayın amacını açıklıyor. ödül alanların mit'de* ödül verildiği güne özel ders veriyor.

    http://bilimfili.com/ig-nobel-odulleri-nedir/
  • dorian raymer isimli bir elemanın lisans* öğrencisi iken yaptığı "spontaneous knotting of an agitated string" isimli şu çalışmaya da verilmiş olan ödül.

    (bkz: kabloların karışma enerjisi)

    daha da ilginç olan, 2010 yılında nobel fizik ödülü'nü alan ünlü fizikçi andre geim'in, 2000 yılında ig nobel ödülünü almış olması. geim'in, 2000 yılında bu ödülü almasını sağlayan çalışma, canlı bir kurbağayı manyetik kaldırma* yöntemiyle havaya kaldırmasıdır. bu çalışmayı ingiliz fizikçi sir michael berry ile birlikte yapmıştır.
  • bu yilki ignobel baris odulunu "birinin kafasina bos bira sisesiyle mi yoksa dolu bira sisesiyle mi vurmak daha etkilidir?" sorusunun yanitini deneysel olarak veren stephan bolliger, steffen ross, lars oesterhelweg, michael thali ve beat kneubuehl paylasmislar.

    halk sagligi alaninda ise odul, acil durumda bir cift gaz maskesine donebilen sutyenin icadina verilmis.

    bu cok amacli sutyeni deneyen wolfgang ketterle yi izleyen orhan pamuk'un fotografi icin:
    http://cache.daylife.com/…ve/05fq3xj6g15xx/x250.jpg
  • tıp ödülleriyle yardıran organizasyon:

    2010 - astımın galaksi (roller-coaster) ile tedavisi
    2009 - kontrollü parmak çıtlatma deneyiyle çıtlatmanın romatizma yapmadığının kanıtlanması
    2008 - pahalı plaseboların ucuzlarına oranla daha etkili olduğunun belirlenmesi
    2007 - kılıç yutmanın yan etkileri
    2006 - sayısal rektal masajla (evet, göte masaj) durdurulamayan hıçkırıkların tedavisi
    2005 - köpekler için protez taşak uygulaması
    2004 - country müziğin intiharlarda etkisi
    2003 - londra taksicilerinin hippokampuslarının diğer vatandaşlarınkilerden büyük olduğunun kanıtlanması
    ...
hesabın var mı? giriş yap