• psikolojide, ancak zeki insanların kullanabileceği bir defans mekanizması olarak geçer.
  • enteresandir ki turk dil kurumunun turkce sozlugunde yer almaktadir. humor mu? humor ne lan?

    tdk:

    1 . gülmece:
    "bunca çatık kaşlılık arasında bilgelik, humor nasıl barınabilir?"- t. uyar.
    2 . alay, dalga geçme, hafife alma, boş verme:
    "türkçeyi iyi konuşanlardan biri olduğu kanısındayım. güngörmüş, sakin, yavaş, düzenli bazen küçük bir humor nüansının bile sindiği bir tınısı var."- h. taner.

    haldun abi, sen de mi yahu!
  • ing. mizah
  • şair ah muhsin ünlü humor için şöyle demiş:

    "trajik olanın gönülden ifşası humoru açığa çıkarır. humor olsun diye bir ifade kurulamaz; bir ifade gereğinden kıvamlı ve güçlü ise humora varılabilir."

    (bkz: ah muhsin ünlü/#14531190)
  • tatlı alay.
  • "hümor duygusu her kültürün sağaltıcı niteliğidir. hümor'dan total mahrumiyet nazizmdir. hitler gülme yeteneğin-
    den yoksundu. bu yalnızca avrupa'nm problemi değil. ben hümorun, ciddi hümor pratiğinin dinî bir etki olduğunu düşünüyorum. bizler küçük yaratıklarız; kendimizi fazla ciddiye almamamızı gerektirecek kadar küçük yaratıklar"
    (u. eco)
  • ing. vücut sıvısı
  • aradım buldum, sıvı anlamında olduğuyla ilgili filan yazılmış ama neden ''fun'' gibi bir kelimenin değil de humor'ın sululuk anlamına geldiği yazılmamış...

    madem öyle, o zaman şöyle bırakalım;

    eski zamanların fizyolojisinde (baya eskiden bahsediyorum) vücutta dört ana sıvı olduğuna inanılırmış: kara safra, sarı safra, kan ve balgam. işte mizah, yani ''sululuk'' bu sıvı dengelerinde değişime yol açtığı için olacak, bu değişimi yaratan şeye ''humor'' denmiş. nitekim ''influence'' da, bu sıvılarla ilişkili ve tam anlamıyla ''sıvıları etkilemek'' demek oluyor. buradan detayına ulaşabilirsiniz: (bkz: öğrenildiğinde ufku iki katına çıkaran şeyler/@paradigm shift)

    humör olarak bizim dilimizde bazı yazarlarca kullanılmış olması ise sanırım fransızca etkisiyle açıklanabilir.

    sonuç olarak, ''sululuk'' yaptığımızda, karşı tarafın dengesini alt-üst etmiş oluyoruz ki bu, insan hayatının olmazsa olmazıdır.

    insan her zaman dengede duramaz. durmamalıdır da. burada önemli olan kötü anlamda dengesiz olmamak. insanlar ''bak ben deliyimdir ha!'' moduna boşuna girmiyorlar. ama çoğu kötü anlamda dengesizleşiyor. iyi anlamda hep dengesiz olmaya çalışmak sanırım daha doğru olacaktır. *

    ''bu dünyada unutulan değil iz bırakan ol!'' diyen elemanı hatırlarsınız.

    iyi bir dengesiz iz bırakır. sürekli dengeli olan adamdan da bi' halt olmaz.
  • çokça kullandığım bir savunma mekanizmasıdır. ilkel ( immature) bir savunma mekanizması değildir. olgun ( mature) bir mekanizma olduğundan sağlıklıdır. ne mutlu humoru hayatına sokabilenlere…
hesabın var mı? giriş yap