• hubble teleskobu görsel
    tarafından kaydedilmiş olan hubble ultra derin alan adlı fotoğraf görsel,
    bugüne kadar görünür ışık ile en uzak mesafeden alınmış en detaylı görüntüdür.
    2012 yılında 230 saatlik gözlem sırasında çektiği yüzlerce fotoğrafın birleştirilmesi ile oluşturulan bu görüntü, gönderdiklerinin en önemlilerinden biri sayılır

    24 eylül 2003 de başlayan 114 günlük fotoğraflardan derlenen çalışmada ise görsel, resmi çekilen bölgede 10 bin civarında galaksi olduğu ve bunların yaklaşık 13 milyar yıl önceden gelen görüntüler olduğu tahmin ediliyor.

    kaynak: 1

    2

    edit: bu da yakın zamanda keşf ettiği, ıras 05491+0247 adlı yeni doğmuş bir yıldızın zıt kutuplarından uzaya fırlayan aşırı sıcak, iyonize bir gazdan oluşan görüntüleri. kaynak gazete

    edit:imla
  • bu teleskopun yapilisi ve uzaya gonderilisi bana gore insanin ay'a gitmesinden daha buyuk bir adimdir.
  • hubble tarafından çekilmiş en iyi 100 resime http://www.spacetelescope.org/…ages/archive/top100/ adresinden ulaşılabilir.
  • geçmişe bakan dev göz.
  • amerikalı astronom edwin powell hubble, 1889 ila 1953 yılları arasında yaşadı. 30'lu yaşlarında (yani 1920'lerde) abd'nin kaliforniya eyaletindeki mount wilson gözlemevi'nde çalışmaya başladı. ilgili gözlemevi, döneminin en gelişmiş teleskobu olan hooker teleskobunu barındırıyordu. hubble, yapımı o günlerde yeni tamamlanmış olan bu 2.5 metre uzunluğundaki teleskop ile gözlemlerde bulunmaya başladı. andromeda galaksisi, bu gözlemler sonucunda bulundu. o güne dek gökyüzündeki yıldızlardan biri görünen andromeda'yı daha detaylı olarak görüntüleyebilmek, bu sonucu elde edebilmeyi mümkün kılmıştı. o gün itibariyle bu çok önemli bir buluştu, zira evrende samanyolu galaksisi haricinde bir galaksinin varlığı bilinmiyordu.

    müteakip onyıllarda, uzaya bir teleskop gönderme fikri ortaya çıktı. uzayda bulunan bir teleskop, gündüz-gece farkından ya da hava muhalefetinden etkilenmeden 24 saat çalışabilecek, istenilen yönden görüntü alabilecek ve atmosferdeki gazların neden olduğu görüntü kirliliğinin önüne geçebilecekti. bu teleskoba hubble'ın adı verildi.

    1990 yılında dünyanın yörüngesine oturtulan hubble telekobu, (bir arızadan dolayı) 1993 yılında faaliyete geçti. teleskop, o günden beri düzenli olarak evrenin fotoğraflarını çekip dünyaya göndermekte. evren hakkındaki bilgilerimizin önemli bir kısmını, 13.2 metre uzunluğundaki (ve kabaca bir otobüs büyüklüğündeki) bu teleskoba borçluyuz. ve artık evrende yüz milyarlarca galaksi bulunduğunu ve bu galaksilerin herbirinin güneş gibi yüz milyarlarca yıldız içerdiğini biliyoruz.

    --- not ---

    100.000.000.000 x 100.000.000.000 = 10.000.000.000.000.000.000.000

    demek evrende (en az) bu kadar güneş var.

    --- not ---
  • bilim dünyası ve insanlık bunu dünyanın en gelişkin uzay teleskobu zannederken, meğersem abd ordusunun elinde en az onun kadar iyi, hatta daha iyi başka teleskoplar mevcutmuş ve bunlardan iki tanesini geçtiğimiz günlerde nasa'ya hediye etmiş.

    şimdi nasa ve dünyanın geri kalanındaki astronomlar pat diye ortaya çıkan bu beklenmedik fırsat karşısında ne yapacaklarını şaşırmış halde birbirlerine bakınıyorlar.

    bu arada abd senatosu sözüm sana; 10 yıldır "para yok" diye james webb uzay teleskobu'nun yapımını geciktirip duruyorsun ama orduya milyar dolarlık teleskoplar yapması için para aktarmaktan çekinmemişsin. üstelik ihtiyaç fazlası iki teleskop yapmalarına yetecek kadar, el insaf!
  • fırlatıldığı 1990 yılından bu yana yaptığı gözlemlerden 14.000'in üzerinde akademik makale üretilmiş ve bu makalelere 600.000 civarında atıf yapılmış uzay teleskobu. şüphesiz bunda düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır.
  • türkiye'de hubble'ın çektiği fotoğraflardan en çok faydalananlar basılı eserlere kapak, televizyon programlarına arka fon yaparak kullanan dini bütün grafikerlerdir herhalde.
  • isim babası, evrenin sürekli genişlediğini bulan zat edwin hubble'dır
  • uzaya yollandiginda amerika nin utanc kaynagiydi.
    simdi ise evrendeki mucize goruntuleri dunyaya ileten bir
    teleskop...
hesabın var mı? giriş yap