• mısır piramitlerinde horus'a ait olduğu iddia edilen bir yazıda - sanırım kara deliklerle alakalı - şu yazar;

    "yıldızların kararıp, düştükleri dev kuyular gördüm.”
  • mısır tarihi boyunca firavunlar tahta çıkarken horus olarak adlandırılmış, öldükten sonra da osiris ile bir tutulmuşlardır, gerçek diyorum.
  • tablo doğruysa, isa karakterinin fikir babasıdır.
    ancak ekibini acilen değiştirmesi lazım, zira taklidinin halkla ilişkiler, pr ve tanıtım çalışmaları daha başarılı..
  • mitolojik hikayelerde ve çizimlerde üçlü asa ile boy gösterir kendileri.

    birisi kamçıdır. beden üzerindeki hakimiyeti sembolize eder.

    birisi çoban değnedir. duyguların kontrolünü sembolize eder.

    birisi de çakal başlı anubis değneğidir. düşünce kontrolünü sembolize eder.

    paul brunton böyle yorumluyor sembolleri.

    horus ise yıllar ötesinden hala bugüne "inek gibi yaşamayın. bedeninizi, duygularınızı ve düşüncelerinizi kontrol altına alın." diyor.

    biz ise memlekette delirmeden, insan gibi yaşamaya çalışıyoruz işte.

    istanbul pisliğinde bedenine ve duygularına hakim, düşüncelerini kontrol edebilen tüm vatandaşları tebrik ediyorum.

    horus'un gözü üzerinize olsun.
  • osirisle isis in oglu,mısır tahtını miras almıstır...hatta taht icin seti ile olan savasları mısır mitolojisinde onemli yer tutar.cennetin hukumdarı aynı zamandada mısır ın kralıdir.kutsal $ahinde olmak uzere teslis(uçlü)kavramı mısır dinin yerlesmıs yönü olmustur.horus un evrensel oldugu ve ezelden beri var oldugu fikri 1.hanedanlıga kadar uzanır ki, bunu da piramit yazilarında belirtiliyor..
  • mısır kralları kendilerini şahin-başlı tanrı horus'la bağdaştırıyorlardı. horustanrıların en önemlisiydi, çünkü firavun onun dünya üzerindeki gölgesiydi; krallar 'horus' adını kendi adlarına katarlardı. aynı zamanda, firavunların re'nın ardılı olmalarında dolayı, horus güneşle de ilintili duruma geliyordu. insanlar için, bu tanrı, osiris'in oğlu kimliğini kazanmıştı. tanrılar arası bu çelişkiyi çözmek adına verilen uğraşlar sonucu, mısır'ın farklı bölgelerindei en azından on beş farklı horus inancı ortaya çıktı. bu değişik inançlar kendilerine özgü soy biçimlerine gore kabaca ikiye ayrılabilir: güneşil ve osiril. eüer horus, isis'in oğlu olarak biliniyorsa osiril; tersi durumda ise güneşil bir tanrıdır. güneşil horus'un; atum'un, re'nin ya da geb ve nut'un oğlu olduğu söylenir.
    harsiesis'e gore horus, "isis'in oğlu horus"tur. isis, kocası osiris'in ölümünden sonar, büyülü bir biçimde horus'a gebe kalmıştı. annesi horus'u, buto yakınlarındaki chammis adası'nda, zalim amcası seth'in sürekli tehlikesine karşın büyütmeyi başarmıştı.
    horus'un çocukluğu, yani "sabi horus", harpokrates olarak bilinir ve isis tarafından emzirilen bir bebek biçiminde betimlenir. belinden aşağısının gelişmediği söylenir. bunun nedeni, annesi ona gebe kaldığında babasının ölü olması ya da erken doğmuş olması olabilir. harpokrates, oturup baş parmağını emen ve gençliğini yansıtır biçimde yana taranmış saçları olan bir çocuk olarak resmedilir. ayrıca krallık tacını ve yılanlı başlığını (uraeus) giymiştir. daha sonraları, harpokrates doğan güneş imgesiyle bütünleşmiştir.
    harmakhis'e göre, "eski horus", tarihteki en erken horus biçimlerinden biridir ve yukarı (kuzey) tanrılarının başıdır. hathor'un oğlu, seyrek olarak da kocası, olduğu söylenir; aynı zamanda osiris ve seth'in kardeşidir. m.ö. 3000 yıllarında yukarı mısır aşağı mısır'ı ele geçirip birleşik mısır krallığı'nı kurduğu sırada, horus da (aşağı mısır tanrılarının başı olan) seth'in yönetimi altıba aldı. haroeris, bazen aşağı ve yukaru mısır'ın taçlarını giymiş olarak, şahin başlı bir adam biçiminde betimlenir.
    eski horus'un sayısız karısı ve çocuğu vardı. oğullarından dört tanesi beraber değerlendirilir ve genellikle isis'ten oldukları söylenir.
    bu dördünün adları şunlardı: duamutaf, imsety, hapi ve qebehsenuef.
    bunlar bir lotus çiçeğinden doğmuşlardı ve yaratılışla bağdaştırılan tanrılardı. mumyalama, 'ağzın açılması', osiris ve tüm insanların gömülmesi ile ilgili görevlerin osiris tarafından onlara verildiğinde onalara verildiğine inanılır. horus onları daha sonra 'dört esas nokta'nın korucuları yapmıştı. ma'at salon'unda, osiris'in yanındaki bir lotus çiçeğinin içerisinde otururlar. ne varki, yaygın olarak ölülerin iç organlarının koruyucuları olarak hatırlanırlar. her oğul bir iç organı korur ve bir tanrıça tarafından da korunur.
    behdet horus'u, eski horus'un behdet'teki batı deltası'nda tapınılan bir biçimiydi. re'nin oğlu ve varisi olarak behdet horus'u, daha re kimliğinin oturmadığı helipolis düzeni ve inançları ile bütünleşmişti. bu tanrı, re'nin dünya üzerindeki krallığı boyunca, onu seth'e karşı korumuştu. genellikle kanatlı bir güneş plağı ya da savaş sırasında firavunun üzerinde uçan bir şahin biçiminde betimlenir. çift taç giyen şahin başlı bir adam olarak resmediliyorsa, elinde seth'e karşı kullandığı şahin başlı silah bulunur.
  • tarihte hz. isa başta olmak üzere yüzlerce peygambere ve yerel kahramanlık hikayelerine rol model oluşturmuş olan insan ırkının ürettiği en mükemmel karakterlerden biri.
  • antik mısır'da epey magazinel bir figürdür. kendisi hakkında zilyon çeşit hikaye vardır. sırasıyla özetlemeden önce ön bilgi verelim.

    birincisi meşhur horus'un gözü sembolüne ait. firavundan halka kadar herkesin kullandığı koruyucu bir semboldür, mantığı mavi boncukla aynıdır. öyküsü de set ile giriştiği düelloda kılıçla gözü yarılan horus'un screen shot'ı olmasıdır.

    horus orduların ve firavunların koruyucu tanrısı olarak bilinir. hatta firavunun sıfatlarından da biri budur. ölünce de osiris adı başa konarak anılırlar. kutsal üçlünün en genç üyesidir.

    haru, hor ve her diye de bilinir; firavunların adı içinde geçer. en medyatik örnek: horemheb.

    bir de ra harakhiti mevzusu var. ilerleyen zamanda ra ile horus birleştirilmiş (tipleri de benzer) ortak bir kült yaratılmıştır. ra'nın mekanı heliopolis'te de önemli bir sembol olmuştur.

    öncelikle klasik hikayeden başlayalım:
    horus, osiris ve isis'in çocuğudur. osiris'in set tarafından öldürülmesinden sonra isis büyü gücüyle hamile kalır ve hüküm süren set'e çaktırmadan oğlunu büyütür.

    bir başka öyküde -ki bu sanırım fantezi edebiyatına giriyor- osiris'in mumyasının küçük osiris hariç her parçası bulunur ama hala ölüdür. isis de gerek maji gücüyle gerek üstün performansıyla kayıp parçayı yaratır ve osiris de dirilip ölüler diyarına hükmeder, arada horus'un tohumu da atılır.

    horus büyür, set'in freskine dart atarak kendini geliştirir. sonunda karşısına dikilir ve büyük savaş sonuncunda onu yener. gözünde savaşın izi kalır. babasına yapılana ithafen o da küçük set'i uçurur ve set de kısırlıkla lanetlenir. üstüne sürgün edilir ama geri döneceğini söyler. horus da rövanş için bekleyeceğini söyler.

    bu versiyonlarda genelde horus hathor'un eşidir. zaten hathor'un bir ismi de hor'un (horus'un) evi'dir. bir başka öyküde annesi de olacak merak etmeyin.

    hathor kimi öyküde konudan alakasız kalırken, kiminde set'e olan sevgisinden eşinin aleyhine çalışır ve sürgüne gitmesini de istemez. babası ra da zaten karşıdır. bir de üstüne horus'u boynuzlar, kaynanası isis gibi imkansızı gerçekleştirir, set'ten hamile kalmayı başarır. sürgünden dönünce set'in varisi de büyük savaşta dengeleri değiştiren rol alacaktır. ama gördüğüm bir kaç hikayede de set'i cazibesiyle kandırıp horus'a karşı zayıf düşmesini de sağlar. bu rolde isis'i de görmek mümkün.

    hathor ile horus'un dört çocuğu vardır. bunlar mumyalanma sonrası ölünün organlarının konduğu kanopik denen kavanozlara yerleştirilirler. her çocuk vücudun başka bir bölümünü korur. ninja kaplumbağalar tadında hepsinin farklı özellikleri vardır, adları da şöyle: duamutaf, imsety, hapi ve qebehsenuef.

    diğer versiyonlara geçersek, horus'un epey erken dönemlerde osiris'in yerine konduğu öyküler mevcut. bunda da isis'in eşi oluyor. isis'in gazıyla set'e kafa tutuyor ve biçiliyor. ama üstüne gelen efsanelerle artık bu öykünün tutarlılığı yok. ra'nın eşi de hathor hatta bu versiyonda.

    bir de yaşlı horus var ki, o da ayrı bir konu. bu öyküde ise ra ve hathor'un çocuğudur. ayrıca bitmedi osiris ve seth'in kardeşidir. ("ee geb, nut ne oldu?" diye sorarım yetkililer, demek ki onlar yok bu öyküde.) osiris'i set gene biçer horus da bu sefer biraderinin intikamını alır.

    bitti mi, bitmedi. bir de behdet'in horus'u var. bu da epey eski bir öykü. bu sefer de ra'yı bölüm sonu canavarı set'e karşı korur. oysa set zamanında ra'yı apophis* denen tarım zararlısı yılandan korumuştur. sürgüne gönderilince de ortalığı yıkıp küresel ısınma yaratmış. özetle, adama "hadi ordan be!" derler.

    ayrıca the mummy filminde giysisine, dövmelerine ve tipine hayran olduğum* medjai'in şahinin adı da horus'tu. zaten medjai kadrosu da horus'tan güç alırlardı ve kendisi koruyucu tanrılarılarıydı. neyse sonra şahini indiriyorlardı aşağı, üzülüyordu garibim. kılıcını sevdiğim. yiğidim.

    neyse sakinim. bir de son olarak enki bilal'in immortel ad vitam diye bir filmi var. yarı animasyon yarı normal film. burada da horus yıllar süren uykusundan kalkıp gelecekte dünyaya geliyor, varis için kadın arayan uçkur düşkünü bir eleman oluyor.

    ne horus'muş hakikaten. ha bir de iron maiden'ın powerslave parçasında da geçiyordu adı, neyse sustum; yeter artık.
  • hristiyanlıktaki teslis inancının (üçleme – baba, oğul ve kutsal ruh) da başka inançlardan alındığı bellidir. isis, osiris ve horus, büyük mısır teslisidir. bu teslis inancı hz. isa’dan yaklaşık üç yüz yıl kadar sonra hıristiyan inancına uyarlanmıştır.

    “antik tanrı” dedikleri isis’in heykelcik ve resimleri meryem ana ve çocuğuna dönüşmüştür. horus mısır’da tanrının oğlu idi. hıristiyan kilisesi ve eski mısır arasında inanılmaz bağlantılar vardır. hz. isa dünyanın ışığı, horus’da dünyanın ışığıdır.

    hz. isa bakire meryem’in oğlu. horus’da bakire isis’in oğludur. hz. isa’nın 12 havarisi vardır. horus’un da 12 takipçisi vardır. meryem’in kucağında isa’yı tasvir ettiği resim ile mısırlıların isis’i kucağında horus’u tasvir ettiği resim ayrıdır. aynı şekilde mitra, diyanissos, attis, krişna aynı özellikleri gösterir. hepsinin doğumu 25 aralıktır ve hepsi çarmığa gerilmiştir.

    kaynak; http://islamiyetgercekleri.wordpress.com/…n-kokeni/
hesabın var mı? giriş yap