• güncellenmiş tam tarifini veriyorum erenler;

    mermer tozu, kiremit tozu, kum, kıtık (kenevir tohumlarının dış kabuğu, hani şu tesisatta kullanılan lifli maddenin yani ketenin doğranmışı), kireç (bildiğimiz kireçten biraz farklı, daha sulu) ve eser miktarda su. niye eski eser restorasyonlarında bu harcı kullanırız? çünkü, içine çimento giren harç eski eseri bozar. bir de bu horasan harcının mis gibi bir kokusu var. ya da ben stockholm sendromuna yakalandım. bilemiyorum. neticede ben bunu seviyorum merkez!
  • ayasofya'nın yapımında kullanılan, içinde somus kireç, tuğla tozu, tuğla kırığı ve volkanik kül bulunan, plastik özellik gösteren bir çeşit özel harç. yapı, bu harç sayesinde deprem sarsıntılarının yol açtığı yapısal deformasyona uyum sağlamakta, hareketin kuvvetli olduğu zamanda yumuşama özelliği, durgun dönemde ise tekrar sertleşme özelliği göstermektedir.
  • bizans sanatı dersinde hocanın romalılarda büyük yapılar yapılabilmesini horasan harcının kullanımına bağladığı bir dersinde şöyle bir diyalog geçmiştir.

    - arkadaşlar, horasan harcına kireç, tuğla tozu..
    - yumurta akı?
    - yumurta akı keke konur evladım
    - olduğunu kanıtlarsam hocam?
    - seneye kanıtlarsın yavrum
    - ..#!?
    - ne diyoduk? surların yapımında antik yunandaki estetik kaygı...
  • konstantiniyye'deki roma dönemi
    saray yapılarındaki horasan harcını
    merak eden var mıdır bilmem,
    varsa sofraya otursun,
    üzüm suyu benden:

    http://istanbulavrupa.vgm.gov.tr/…oma dönemi(1).pdf
  • bizans, selçuklu ve osmanlı yapılarında kullanılmış olan harç türüdür. harcın mukavemetini artırmak için içerisine; kan, yumurta akı, peynir, reçine, pişmiş toprak, saman, bitki lifleri, hayvan kılları ve hatta insan saçı atılırmış. 15.yy dan sonraki yapılarda daha yaygın kullanılmıştır. ayrıca günümüzde de eski eserlerin restorasyonunda, bu yapıların orjinal inşa tekniklerini bozmamak için kullanılır.
    (bkz: kızlarağası hanı)
  • içerisine yumurta aki katilarak yapilan bir tür harçtir, kirilmasi zor bir harçtir. cami yapimlarinda kullanilirdi.
  • define mefine ayağına takılan, kısa yoldan zengin olma hayali kuran ve bir kaç altın sikke tepsi bulur ümidiyle tarihi dokuya zarar vermeye meyilli gundi argümanı olmuştur. abi gözünüzü seveyim youtube, instagram, tiktok'ta izlediğiniz adamlar sizce cidden define bulup yüzü gözü de görünecek şekilde bunu sizinle paylaşır mı mk? heriflerin tek derdi size ellerindeki dandik dedektörleri fahiş fiyattan kitlemek. hatta bazıları sizin kerizlik seviyenizi ölçüp yeteri kadar keriz olduğunuzu anlarsa "abi elimde yunan döneminden kalma altın sikke var ben korkudan satamıyorum istersen sana satayım sen de kazan" diyerek cebinizdeki 3-5 kuruşu da yolar.
  • horasan/iran veya horasan/erzurum' la herhangi bir ilgisi olmayan, harcın renginin horasan' ın toprak rengine benzetildiği için osmanlı döneminde " horasan harcı " adı verilen yapı harcıdır.

    horasan harcından elde edilen yapı ögelerinin yüzlerce yıl yıkılmadan ve yıpranmadan kalmasının nedeni içeriğindeki kireçtir. harcın içeriğindeki kireç, -yağmur suyu gibi - suya temas ettiğinde reaksiyona girerek daha da sertleşmektedir.

    taştan daha sert, kayadan daha dayanıklı olduğu için eski dönemlerde insanlar yapılarını bu harçla yapmışlardır. görülen kayaların tamamına yakını doğal olmayan, insan üretimi olan horasan harcından elde edilmiş, yapıldığı zamanda bir yapının parçası olan yapı elemanlarıdır.

    doğal kaya ile horasan harcından elde edilen yapay kayayı birbirinden ayırt etmek çok zordur. en önemli ayrıntı vurulduğunda çıkan ses farkıdır. horasan harç kayası oluşumunda kireçle kiremit tozu birbirini tam tutmadığı için dıştan vurulduğunda kayadan tok ses yerine yankılanma sesi gelir.

    ayırt etmenin diğer bir yöntemi ise horasan harcı kayasında, üretilirken döküldüğü kabın izi yada kaptan çıktıktan sonra kalan izleri yok etmek için üretici tarafından yapılan sıva izlerinin olmasıdır.

    allah' ın bir hikmeti olarak lanse edilen bir kayadan ağaç veya bitkinin çıkması ise bir mucize olmayıp, ağacın veya bitkinin çıktığı yapay kayanın üretimindeki karışım hatasından dolayı içeriğindeki toprakta bitkinin büyümesidir.
  • adını aldığı horasan'da bu harcı bulamazsınız. geçmişte horasan'da yapılan eserlerin hiç birinde harç yoktur.

    (bkz: horasan)
  • ayrıca horasan sivasi olarak bilinir..
hesabın var mı? giriş yap