• gerçek kayıp, yapılmadığı taktirde insan yaşamı olabilir.
  • laparoskopik (kapalı yöntemle) histerektomi ameliyatı geçirdim hacettepe hastanesinde. süreç şöyle ilerledi.

    ameliyattan bir gün önce yatışım yapıldı. o gün akşama doğru koluma damar yolu açıldı. bir kaç saat sonra ise lavman için hemşire geldi. yaklaşık bir saat arayla iki kere lavman yapıldı. sonrasında saat gece 12'den sonra bir şey yiyip içmek yasaktı.

    ameliyat günü ise öğlen iki buçuk gibi alındım ameliyat için. önceki gece açılan damar yolu kolumu oldukça şişirdiği için diğer kolumdaki elden damar yolu açıldı. her gelen geceden beri bir şey yemiyoruz dimi diye sordu ameliyathanede. sonrasında anestezi verildi. damardan değil havayla verildi. 3-4 nefeste sanırım gittim.

    çıktığımda yani ayılıp odaya götürüldüğümde akşam saat 8'di. ameliyatta sonda da takılmış. 6 saat boyunca sonda takılı kaldı sonra çıkarıldı. sonda gerçekten berbat bir histi. her an çişin varmış gibi hissettiriyor ve çıkarıldıktan sonra da bir süre çiş algın bozuk oluyor. ameliyatta bacakları ayırdıkları için sanırım çok uzun süre öyle kalmış olacak ki bel fıtığımdan dolayı 1 gün boyunca ayağım uyuşuktu. sonra geçti.

    ameliyattan ilk çıkıp odaya getirildiğimde gerçekten her şey ama her şey çok rahatsızdı. sonrasında ağrı kesicilerin etki etmesiyle geçti. yani odaya geldikten ilk 1-2 saat sonrası gayet iyi duruma gelmeye başlıyorsunuz.

    sonda çıkınca su içmeye başlayabiliyorsunuz. sonrasında ilk gazınız çıktıktan sonra da muhallebi, yoğurt, çorba gibi şeyler ile beslenmeye başlayabiliyorsunuz. sonda çıkmadan önce ama birkaç adım da olsa yürütüyorlar sizi. yürümek önemli buna dikkat edin. süreç boyunca. bir de varis çorabı giydiriyorlar pıhtı atmaması için.

    ameliyattan sonraki günü de hastanede geçirip ertesi gün hastaneden ayrıldım. ayrıldıktan sonraki 2. gün dışarı bile çıktım arkadaşlarımla gayet hızlı toparlıyorsunuz yani.

    bugün ameliyattan sonraki 11. günüm. gayet iyiyim. sadece hafif hafif kanamalar devam ediyor regl gibi aynı. ameliyat izleri de minicik.

    korkacak hiçbir şey yok. basit ve toparlanması kolay bir operasyon.
  • vajinal histerektomi demek vajenden girilerek rahimin alınmasıdır. hastanın karnında veya görünür hiçbir yerde dikiş yoktur. bunun hikayesi çok ilginç. 1670 yılında ağır yük taşıyan bir kadının rahmi tamamen vajenden dışarı çıkar. çok nadir görülen bu durum karşısında kadın rahmini dışarı doğru çeker ve bir bıçakla keser. kanaması durur ve kadın yıllarca yaşar. planlı yapılan ilk vajinal histerektomi ise 1813 yılına dayanır. karın açılarak yapılan ilk histerektomi (abdominal) ise bir kaza sonucu olur. 1853 yılında dr. burnham büyük bir kitle için karnı açtığı sırada hasta kusar ve artan karın içi basınç ile rahim karın dışına çıkar. rahimi karın içine geri sokamayan cerrah onu almaya karar verir. rahim ağzının üstünden keserek rahimi çıkarır. planlı ilk açık (abdominal) histerektomi ise daha sonra 1863 yılında yapılır.

    19 yy sonuna kadar vajinal ve abdominal histerektomi yöntemleri rutinde kullanılan teknikler olur. klasik teknikler olarak kuşaklar boyu jinekologlara öğretilir. ilginç olan 100 yılı aşkındır uygulanmasına rağmen hangi hastada hangi yoldan rahim alınmasının daha iyi olacağına dair bir fikir birliği yoktur. vajinal veya abdominal teknikler kullanıla gelirken, amerikada ilk laparoskopik histerektomi yani laparoskopi ile rahim alma ameliyatı 1988 de dr.reich tarafından yapıldı. ilk uygulayan jinekolog laparoskopi ile rahim alma ameliyatını ilk yaptığında o kadar çok eleştiri almış ki. aynı tarihlerde genel cerrahlarda safra kesesini laparoskopik yöntemle almaya başlamışlar. ve yıllar içinde tüm safra kesesi alma ameliyatları sadece laparoskopi ile yapılır olmuş. oysa histerektomi için bunu söylemek mümkün değil. amerika ve avrupada uzun yıllardır laparoskopik histerektomi uygulanmasına rağmen halen bu ülkelerde rahim alma(histerektomi) ameliyatlarının çoğu açık yöntem ile yapılıyor. amerikada yılda yaklaşık 600,000 e yakın histerektomi yapılıyor. halen nerdeyse yüzde 70’i açık yani abdominal yolla yapılıyor. çünkü bu ülkelerde hastanede kalış süresi kısa olursa hastadan daha az para alınıyor ve hastaneler bunu pek desteklemiyor. bu konuda jinekologların eğitimleri olmayabiliyor. oysa taiwan ve hindistan gibi fakir ülkelerde laparoskopi daha fazla kullanılıyor. çünkü komplikasyonları daha az ve geri ödemesi daha fazla.

    ‘key hole surgery’ diyor yabancılar. anahtar deliği cerrahisi. ufacık deliklerden ameliyat enstrümanları sokularak yapılıyor. hasta için büyük konfor. ağrı çok az. izi bile kalmıyor. güle oynaya aynı gün veya ertesi gün taburcu oluyor hastalar.
    mümkün ise öncelikle hasta için en konforlusu yani vajinal histerektomi yapılmalı. laparoskopik histerektomi abdominal yolun yerini alması için geliştirildi. vajinal yolun değil. vajinal yol bazı açılardan zorluk getirecek ise laparoskopi ilave edilmeli veya direkt laparoskopi ile yapılmalı. en son seçenek ise açık yani (abdominal) histerektomi olmalı.
  • sadece rahmin alınmasıdır. bundan sonra adet göremeyecek olmaktır. cinsel ilişki rahimle değil vajina ile alakalı olduğundan cinsel ilişki sırasında bir farklılık ortaya çıkmaz.

    http://www.doktornevra.com/…_alinmasi_ameliyati.asp
  • berbat aile genetiği (rahim ve meme kanseri anne, teyzeler, amca kızı) tekrarlayan ve patlayan ve tekrar tekrarlayan kistler (sol yumurtalıkta), gayet düzensiz adet döngüsü (bazen 3-4 ayda bir bazen her ay) , ciddi hipotroidim ve son olarak 47 yaşında olmam sebebi ile (zaten önümüzdeki bir kaç yılda menopoza gireceğim gerçeği) doktorlarımın(2 jinekolog 1 jinekolog onkolog) olmamı şiddetle tavsiye ettiği ameliyat.

    özelde olacağım. laparoskopik radikal histerektomi denilen ne var ne yok alınacak bir ameliyat olacak ancak benim aklımı karıştıran bir nokta var.

    doktorum zayıf olmam sebebi ile kapalı ameliyatın çok kolay olacağını ancak rahimin yapışık olması durumunda açık ameliyata dönebileceğini söyledi. konuştuğum bir kaç kişi de kapalı yerine açık ameliyatın aslında daha güvenli olduğunu, kapalı ameliyatın sadece iyileşme sürecine etkisinin avantajlı olduğunu sağlık açısından ise aslında açarak bakmanın çok daha iyi olacağını söyledi.

    evde benden bakım bekleyen bir çocuk yok. dönmem gereken bir işim yok. ev işlerine yardımcı tutma gücüm de var. eşim de gayet anlayışlı bu konuda. sorum şudur... sizce açık mı kapalı mı? ne dersiniz a dostlar???

    not: normalinde bugün ya da yarın girecektim operasyona ancak tsh yüksek olduğu için (max 6 olmalı imiş)anestezi doktoru onay vermedi ve tekrar dozaj ayarlamasına gidildi geçen hafta. muhtemelen bu hafta sonu ya da en geç önümüzdeki hafta gireceğim operasyona. bu sebeple önerilere açığım.

    edit: açık ameliyatta karar kıldım. dr'um da kararıma saygı duydu. tsh düşünce ameliyat olacağım. ameliyat sonrası editlerim. bu arada mesaj yoluyla bilgi veren tüm dostlara da teşekkürler

    edit2: hala olamadım ameliyat zira hala tsh olması gereken yerin 2 katına bile inemedi. bakalım ne zaman düşecek. operasyon sonrası editlerim.

    21/06 editi: bu sabah saat 8.30'da spinal anestezi ile oldum ameliyat. aneztezi dr ben masaya yatana kadar bana haber vermediği için minik bir gerginlik ve şok yaşadık ameliyathanede. hatta benim dr'um ben uyudum sanmış cin gibi baktığımı görünce şoka girdi. neyse bir şekilde cerrahımın önerisi ile uyutuldum. şu anda feci ağrım var. karın içi ve ameliyat bölgem feci. bırakın yürümeyi yatakta dönemiyorum . ağrım hafiflesin, yazarım

    25/06 editi: bugün 5.günüm. en zor dönemi atlattım diye umuyorum. hastanedeki ilk gece berbattı. gece 3.30'da hastaneyi ağlamalarım inletince narkotik ağrı kesiciye döndüler ve çok şükür o narkotikler sayesinde ağrılarım çok daha çekilir durumda. ameliyat yerim oldukça hızlı toparlıyor. ben çok yatabilen bir insan değilim hatta hiperaktif bile sayılabilirim. aslında istirahat etme bölümünü başarabilsem belki her şey çok daha güzel olacak. karın içi ağrılarım devam ediyor. emboli çorabımı kan sulandırıcı iğnelerim * bitene ladar çıkartmayacakmışım ki bugün itibari ile 6 adet kaldı. kollarım mosmor ama olsun geçer onlar da. kabızlık feci. magnesie calcinee içiyorum o da içimde kalıyor :)) bu arada söylemeyi unuttum ama üreme sistemim kanser açısından tertemiz çıktı. bence en önemlisi bu. patolojiye sadece formalite icabı gönderdiğini söyledi dr'um. 1.5 ay sonra mamografi ve ultrason sonucuna göre hormon tedavisi ne başlanacak menapoz için. sıcak basmaları hafif hafif kendini hatırlatmaya başladı ama o da olsun. bunların hepsi geçecek ve ben iyiyim editini yapacağım kısa süre sonra, çok eminim. ilgilenen soran tüm dostlara teşekkürler.

    5 ay sonra editi: ameliyattan 1 ay sonra çektirdiğim mamografide mikrokalsifikasyon ve asimetri görüldü. (ameliyat öncesi yoktu) ameliyatın 4.ayında meme mr çekildi. temiz. ancak hala takip altındayım. 3 ay sonra gene mamografi çekilecek. hormon replasman tedavisi başlanmıyor bu sebeple.
  • sürekli tekrarlayan ve iki defa ameliyat olmamdan hiç etkilenmeyen sevgili myomlarım yüzünden yarın olacağım ameliyat.

    çocuk sahibi olmayı düşünmemem ve menapoza da daha uzun zaman olması sebebiyle doktorumla bu ameliyatta karar kıldık. myomlarım küçük ancak yerinden dolayı regl kanamasını çoğaltıyor. şöyle söyleyeyim, ayda 15 gün ve musluk açılmış gibi…

    ameliyat, yapışıklık sebebi ile açık yapılacak. umarım rahat geçer ve sonrası da tabi…

    kendime gelince, benzer şeyleri yaşayan, yaşayacak kız kardeşlerimin işine yarasın diye editlerim.

    bi şans dileğinizi alırım *

    edit-1: 12 martta ameliyat oldum. bir yumurtalık ve rahim alındı. ameliyat ayıldı bayıldısıyla 2 saat sürdü. ilk akşam ağrı yoğundu ama ikinci ağrı kesiciden sonra mışıl mışıl uyudum. ilk gece kendi başıma tuvalete gidebildim. refakatçi annem çok güzel uyuyordu napiim kıyamadım. ertesi gün taburcu oldum. şu an ameliyat olalı 48 saat tamamlanmak üzere. myom ameliyatı ile karşılaştırmak gerekirse ağrı ve acı nispeten daha az.
  • histerektomi rahmin alınması demektir..bu abdominal,laparaskopik yada vajinal yoldan olabilmektedir..endikasyonuna, fiziki şartlara (obezite,önceden geçirmiş olduğu operasyonlar vs..) göre ameliyatın yoluna ve şekline karar verilir
  • evet geçtiğimiz salı olduğum ve henüz yeni kendime geldiğim ameliyat. kapalı dan açığa geçilerek yapıldı benim. ankara tıp fakültesinde prf dr. yakup kumtepe hocaya ameliyat oldum. hala hastanede yatıyorum. ameliyat ım 9 saat sürmüş ellerim,kollarım mosmor,ilk çıktığımda sol ayağım ve sağ elim (koldan aşağısı) tutmuyordu,hareket bile ettiremedim. kalça kısmımda bir yara oluşmuş.karnımda yukarda aşağı dikiş ve sağ ve solda delikler var. şu an hala sonda takılı. ilk gün yoğun bakımda kaldım. çok inlettim ortalığı . ertesi gün odama aldılar. her yerim ayrı ayrı ağrıdığı için 2. günde kendime gelemedim. bugün 4. gün hala sıvı besleniyorum ama kalkıp yürüyebiliyorum. ağrılarım azaldı. büyük badireyi atlattım sanırım.

    gelelm ameliyata hoca kapalı olarak girip lenflerden örnek alarak patolojiye yollamış temiz çıkınca açık ameliyata geçerek rahimi,lenfleri almış. yumurtalıkları üst kısma taşımış . büyük bir ameliyat atlattın ama artık iyi olacaksın dedi bana. hocam çok çok iyi. isminin not alınmasını istiyorum. sormak istediğiniz başka bir şey olursa mesaj kutum açık.
  • adet sonlanır lakin hasta menopoza girmez yani cinsel bir sıkıntı yaşamazsınız
  • histerektomide serviksin ve uterusun tamamı alınır. sadece serviks'in merkezinin alındığı cerrahi işlem için (bkz: konizasyon).
    konizasyon sadece kısırlığa neden olabilirken, histerektomi hamileliği ortadan kaldırır.
hesabın var mı? giriş yap