• gebeliğin erken dönemelerinde sıklıkla 6. haftadan sonra bulantıya sıklıkla rastlanır.bu bulantılar kusmayla, iştahsızlıkla ve belirli kokulara hassasiyetle beraber olabilir.bu bulantı ve kusmalar sıklıkla sabah saatlerinde olduğu için morning sickness* olarak adlandırılır. gebedeki bulantı ve kusmanın gün boyu sürmesi, ayaktan tedaviye yanıt vermemesi, günlük faaliyetlerini engellemesi,genel durumunu bozması ya da kilo kaybına yol açması durumunda ise hyperemesis gravidarum söz konusu olur.ileri inceleme ve tedavi gerektiren bir durumdur. gebelikte bulantı ve kusmaya sık rastlanırken bu denli normaldışı seyir gösterenlere tüm gebeliklerin ancak binde 4ünde rastlanır. genellikle genç yaşta ilk gebeliğini yaşayanlarda, şimanlarda, çoğul gebeliği olanlarda ve sosyokültürel düzeyi yüksek olanlarda nispeten daha sıktır. gebeliğe bağlı olarak ortaya çıkan fizyolojik estradiol ve hcg hormonlarının artışının normalden fazla olması ya da seviyelerin normal sınırlar içerisinde olmasına karşın bireysel duyarlılığın yüksek olması bulantılara ve kokulardan tiksinmelere neden olmaktadır. belirtildiği gibi mol gebelikte ve ayrıca çoğul gebelikte bu hormon düzeyleri yüksek olur.
    mol ya da başka bir patoloji olmaksızın hyperemesis gravidarum görülen gebelerin gebeliklerinin daha sağlıklı geçtiği , düşük yapma oranlarının azaldığı sık görülen ancak bilimsel olarak nedeni aydınlatılamayan bir durumdur. ancak hyperemrzis gelişen ve yetersiz tedavi gören veya tedaviye yanıt alınamayan anne adaylarında bu durum tersine dönebilir. kilo kaybı ,elektrolit dengesizlikleri ,besin ve vitaminlerin yetersiz alınması durumunda bebekte gelişme geriliği görülebilir. annede açlık süresi arttıkça idrarda başta aseton olmak üzere keton maddeleri artış gösterir ve bu maddelerin çokluğu hastalığın derecesi ile doğru orantılıdır. alınacak ilk önlemler güne kraker, bisküvi gibi katı gıdalarla başlamaktır. öğün sayısı 3ten 5-6ya çıkarılıp az az yenmeli sıvılar öğünlerde değil, öğün aralarında alınmalıdır. bunlara rağmen bulantılar günlük hayatı etkilemeye devam ederse doktora başvurulmalıdır.
    bu gebeler sık sık hastaneye yatırılarak damardan beslenmek zorunda kalabilirler.bulgular genelikle gebeliğin ilerlemesi ile hafifler ve sıklıkla 14. haftada biter
  • 1 ayda 8 kilo verdirendir.

    hamileliğin çilesidir. kendinizi asla hamileyim diye düşünemezsiniz. sürekli hastayım dersiniz. o da mecaliniz kalırsa..

    kusmalarınız kanamalara neden olur..halsizlikten sadece uyursunuz. hiç bir şey yemeden sadece uyur..serumlardan kollarınız ve bacaklarınız şişer..

    ama siz düşünürsünüz ki;
    "bebeğim için değer..."

    9 ay boyunca milletin canı şunu-bunu isterken siz bana hiç bir şey getirmeyin dersiniz...öyle ki insanların normal ten kokusu bile size mide bulantısı yapar..en sevdiğiniz kişinin bile...

    ama bilirsiniz ki;
    bu da geçecek....

    ve hamilelik sürecinde kilo kaybınız 12 kiloyu bulur..

    bebeğiniz sağlıklı sağlıklı kucağınızdadır ve siz incecik bir annesinizdir..
    doğum sonrası kilosu diye bir derdiniz yoktur..
  • o kadar mızmız ve canı tatlı biriyim ki bu hastalık bende olmasa zaten kendimden şüpheye düşerdim. hayattan soğudum yaşama enerjimi sömürdü herkesten her şeyden tiksiniyorum. her yer kokuyor. şu an ana rahminde olması gereken benim aslında
  • gebelik sırasında görülen aşırı bulantı, kusma. sadece sabah olan daha hafif bir formu olan morning sickness gibi ilk 3 aylık periyodda olur ve genellikle gebeliğin 4. ayından itibaren geçer. morning sickness %60-80 gibi oranlarda görülürken hiperemezise oldukça ender rastlanır. 1000 kadında 1 veya 3ünde görülür. kusma sayısı günde 12ye kadar çıkabilir.
    bhcg hormonu (gebelik hormonu) yükselmesine bağlı olduğuna inanılmaktadır. özellikle çoğul gebeliklerde daha sık karşımıza çıkar. gebelikte salınan hormonlar sindirim sisteminin hareketlerini yavaşlatır. rahim büyüdükçe mideyi iter, hormonların ve basıncın etkisi ile yemek borusunun alt ucundaki sifinkter gevşer ve midedeki yemekler yemek borusuna geri kaçabilir. bu da mide ekşimesine neden olur.
    hiperemezis gravidarumda gebenin beslenmesini bozacak düzeyde, kilo kaybına sebep olacak şiddette bulantı, kusma vardır.
  • etkin ve güvenilir ilk basamak tedavisi b6 vitamini + doksilamindir. ama türkiye şartlarında acil servise düşerse bu hasta, metpamidi afiyetle yer oturur.
  • hipermezis gravidarum'un patogenezi hakkında yeterli açıklama arkadaşlarımız tarafından yapılmış; o yüzden bu kısma fazla girmenin hastalar açısından bir anlamı yok ;
    annelerin psikososyal hayatlarının dibine vurmasına yol açan ve dolaylı olarak biz erkekleri de hatundan bezdiren, evdeki bütün işlerin bize kalmasına sebep olan,özel özel koşturup hastanelere 100-100 bayılmamıza neden olan,pazar akşamı bir maç keyfi bile sürmemizi engelleyen hastalığımız için ne yapmamız gerekli kısaca özetleyelim;

    her bulantı kusması olan hasta acil midir?

    bulantı gebelerin %70-80'inde izlenen bir durum, bhcg,estradiol progesteron dediğimiz hormonlar gebenin kanında daha yüksek seyreder buna bağlı olarak sindirim sisteminizi bir boru olarak düşünürseniz bunların midenin bağırsakların yenilen içeriği boşaltması hormonal olarak zayıflıyor, kasları da gevşeyince yenilen gıdaların geri gelme hissiyatı bulantı yaratıyor.

    hipermezis gravidarum ne peki?

    işte bu an, canım ciciim aylarının bittiği kafayı yemeye alışmaya başladığınız periotların en başlangıcı. gebelerin % 2 sinde izlenen bir durum..kusmalar daha şiddetli,3 günden daha uzun, yaklaşık %5' lik kilo kaybı, mukozalar denen ağız içinde kuruluklar, bitkinlik hali gerçekten rezalet bir durum işte o anda hatuna sarılmanız destek olmanız gereken durum budur beyler..dokuzuncu hafta da pik yapıp yavaş yavaş azalacaktır, ondördüncü haftadan sonra da artık umursanmayacak seviyeyi gelecektir. puqe diye bulantı skoru denen birşey var,sınavda sorarlar diye ezberler hekimler ama kimse buna bakmaz, günde 3-5 saatten fazla kusuyor,öğürüyor iseniz durum ciddidir, bu durumda hastaneye yatış bile gerekebiliyor damar yolunda sıvı takviyesi için ama maksat durum bu hale gelmeden acillere para bayılmadan hatunu rahatlatmak

    herşeyden önce yapılması gereken diet düzenleme..

    -gebe az az sık sık yiyecek

    -yağlı-tatlı gıdalardan uzak duracak, bebişim olacak, prensesim benim havalarında sağda solda döner,kebap,tatlı yedirmekle baba anne olunmuyor akıllı olacağız ki enerjimizi uzun vadede kullanalım

    -sıvı gıdaları katı gıdalar aldıktan en az yarım saat sonra alacağız

    -porsiyonlar küçük küçük yağsız proteinden yüksek olacak, yağlı yiyecekler midenin sindirim sistemiminin motilizması dediğimiz hareket sistemini bozuyor o yüzden kuru baklagiller iyidir.

    -hafif tuzlu tavuk çorbası yapabilirsiniz hatunlara, rahatlayınca mercimek şehriye çorbası devam edebilirsiniz

    -dondurma,sütlaç gibi soğuk servis edilebilen yiyecekler her zaman daha rahatlatıcıdır, asitli gıdalar hatta bir çay bardağı kola bile rahatlatabiliyor.hemen ooowwwwww kola içilmez gebelikte diyip kamilliğe vurmayalım beyler çay bardağı dedik durum kötü...

    -yemeklerden sonra dişi fırçaladığınız zaman sinirsel impulslarda azalma daha etkili oluyor, diş macununu evde eksik etmeyin,naneli olsun, bim'den abuk subuk macunlar da alıp utandırmayın bizi.

    -zencefil plasebodan bile etkili , 4*250mgr , kaynatıp içirtebiliriz

    -brat diyeti diye sunumlarda anlatılıyor. ne bu brad?angelinanın kocası. muz-pirinç-elma suyu-tost

    -pridoksin tiamin denilen b1-b6 vitaminlerini..premesis tablet olarak piyasada,b12,folik asit,b6,kalsiyum içeriyor belki gebelik başında verilmiştir

    -tablet olarak eczaneden ne alırsınız bu saydıklarımın etkisi fetüslerde gösterilmemiş yani bebeğe bişey oldu doktorun yüzünden diye atıp tutmayın

    -piyasada ne var? antihistaminik preparatlar(unisom-dramamine tablet) günde iki kez alabilirsiniz. orta şiddette iyidir.

    -dopamin antagonista metakloropramid dediğiz meşhur metpamid ama sersemlik yorgunluk başdönmesi yapar.gebelik kategorileri güvenli b sınıfı.

    -ondansetron antagoniste dideğimiz zofer 4mg veya 8mg tablet günde bir kez,aslında benim şiddetli kusmalardaki tek tercihimdi etkisini gören çok da oldu, ablamdada kullandık ama gel gör ki son zamanlara yarık damak dudak yapma ihtimalini artırıyor diye bir yayın yaptılar, zan altında kalmayalım,yüzbinde bir hastanın bebeğinde olacaktır olmuştur patlar bize ama dedim ya çok kullanıldı bu ilaç .

    -ilaç kullanmam illa diyen sosyetik hanımlarımız içinse primebella denilen fda onaylı nöromodülasyon yoluyla çalışan bir cihaz. kol saati gibi kusma merkezine giden uyarıları kesiyor,250 tl civarında sanırsam.

    -çok dehidrate dediğimiz durumda zaten doktorunuz hastaneye yatırıp hidrasyon tedavisi dediğimiz izotonik solusyonlarla tedaviye başlar, sarı su, beyaz su ya da içine koyduğu ilaç doktorunuzun bebeğe zarar vermeyecektir,biz canımıza susamadık,hiçbir doktor bilerek zararlı birşeyi uygulamaz arkadaşlar, o yüzden bebeğimize bişey olcak mı diye efelik yapmayalım acillerde,herşeyden önce güven.

    -ama unutmayın ki hatunlarınız doğacak bebekleriniz sizin can damarlarınız, öküz adama pek rastlanmıyor gebelikte ve gerçekten suistimal bile ediliyoruz ama yapacak birşey yok,yavru kartallar,kanaryalar,aslanlar doğacak b.k var gibi de.
    ama hangi erkek istemez evladını alıp maça gitmeyi di mi:)..saygılar
  • 20. haftadan sonra b-hcg'nin düşmesiyle bu da geriler.

    adının karışık olması bakmayın, türkçesi gebelikte aşırı kusma.

    bu hastalarda metabolik alkaloz ve ketozis ve mallory weis gelişebilir.
  • gebelikteki ciddi bulantı kusmalardır. tedavide doksilamin + b6 vitamini verilir.
  • stresten midem bulanmaya başlayınca aklıma gelen durum. bulantı kusmaların uzun sürdüğü, insanı çok yoran bir hamilelik yan etkisi. nedense herkeste olmuyor. iki hamileliğimde de çok şiddetli yaşadım. kan kustuğumu biliyorum. doktor olabilir demişti. bebeklerin gelişmesini etkilemedi çok şükür. benimse eziyet çekmem dışında hayatındaki en zayıf olduğum zamanları görmeme yaradı. tamam kilo almadım, doğumdan hemen sonra eski halimden daha zayıftım. ilk aylar hep hastanede serum takılı yaşadım. tek lokma geçmez mi insanın ağzından. temiz, kirli, güzel, çirkin her koku mu felakettir. tahammül edilemeyecek kadar tiksindiricidir, duş aldığınız şampuanın kokusu bile. bazı deterjan markalarından nasıl iğrendiysem hâlâ kullanamıyorum. bulantı ilaçları da pek işe yaramıyor. sabır etmek gerekiyor.
  • gebelikte tedavi gerektiren şiddetli bulantı kusma durumudur. bulantı ve kusmayı önleyici ilaç tedavilerine rağmen kusmalar devam ediyor ve hasta hiç beslenemiyorsa, hastaneye yatırılıp serum ve vitamin takviyesi uygulanması gerekebilir.
hesabın var mı? giriş yap