• ici bos olarak yapilan bir cesidi de vardir, hatta buna "zirthinkal" denir
  • sunumunda yoğurt yerine, sarımsaklı sirkeli sos kullanılır. makbulu hinkalı bu sosa batırıp elle yemektir.*
  • sadece artvin değil ardahan'da da herkesin bildiği, sık sık yapılıp yenilen yemek. ortadaki tepsiden yenir, yanına sarımsaklı ayran (kasede), hinkalı ayrana bana bana yersin.
  • dağıstan kökenli anneannem tarafından yapılmış ve ögretilmiş, ailemizin en çok sevilen yiyeceğidir kendisi. bildik bir lezzet değildir. içindeki kıyma , bol tereyağı ile kavrulmuş soğan, kıyma ve sirke, tuz ile hazırlanır. hamuruna verilen şekli öğrenebilmek için çok uğraştım. hala da büyüklerim gibi yapmayı başaramıyorum. baka baka öğrenilse kediler kasap olur derler. oluyor biraz işte. kafkasya da at eti ile yapıldığı da söylenir. at eti biraz ekşi olurmuş, sirkenin görevi o ekşiliği vermekmiş. muhteşem bir lezzettir. annem hazırlayıp deepfreezde dondurup verir. hınkal yapılırken evde kimsenin su içmesine izin verilmez. bu dağıstanlılar tarafından bilinen bir adet midir bilmiyorum ama, su içilirse hınkallar tencerede patlar ve içinde hapsedilmiş tereyağı ve kıymadan oluşan sıvı boşalır. o zaman da çok lezzetsiz olur, kimse yüzüne bakmaz. pişene kadar su içmeyiniz, içirtmeyinizzz. böylelikle bir hurafeyi daha (valla patlıyor) zihinlerinize ekmiş olduk.
  • artvin'in tamamında bilinir. özellikle yusufeli, şavşat, borçkanın bir kısmı, murgul'un en az yarısı bilir.

    ardahan'ın avşar türkmenlerinin (kürtçe de bilirler) yaşadığı 20 - 30 köylük , eski nahiye yeni potansiyel ilçe hasköy'de de bilinir.

    ama en lezzetlisi, bizim posof da bilinir.

    kadınların, hınkal hamuru açarken ki, ölçüleri, her türlü takdirin üstündedir. herkes doyar, yine de isterler, kimse aç kalmaz, ve kafa sayısına, kafaların bedenlerine, yaşlarına ,bireysel yeme içme hacimlerine bakan kadın - kadınlar, unu suyu, malzemeyi öyle ayarlarlar ki, şaşmamak mümkün değil.

    ne artar, ne eksilir. herkes doyar ve herkese yetitirler.

    ayrıca, hamurun pişme aralığı da, lezzeti ve yenilirliği açısından mecburi kıstastır. bu maharet, her kadında ha deyen de olmır...!

    hınkal yapabilen kadınlar, "hanım ağa" pozunda kıymet görürler. tam bir sanat olarak görülür..

    mantıdan farkı, ince hamur yerine kalın hamur kullanılmasıdır. aksi takdirde, içindeki "içlik malzeme" pişene kadar, hamur da eriyebilir...

    kalın hamurun da, "hamurlaşmaması, lapalaşmaması" için, iç malzemenin baharat oranları da önemlidir, kaynama suyunun sıcaklığı ve içine pişsin diye atılan hınkalların , atılma sıklığı da önemlidir.

    her aşaması ayrı bir hüner, bilgi,tecrübe ve zamanlama isteyen bu yemeği, soğuk kış akşamlarında, sabahtan başlayan ve anca yetişen bir keyif muhabbet sebebi görmek mümkündür...

    halen, büyük şehirlerde yaşayıp, her fırsatta artvin, ardahan, posof, batum'a gidip de, hınkal ustası anasından bacısından, yengesinden teyzesinden, komşu akrabalardan davet kopartır, yemeğe gidenler vardır...

    uzman hınkalcı....
  • gürcüce mantı.
  • gürcistan taraflarında yapılanın çok lezzetli olduğunu söylemiştim. ama çok da ağır olduğunu belirtmek isterim. 2 gün peş peşe bira eşliğinde 20 tane yeyince mideyi sikip atıyor. daha da yemem. adını duymak bile bir hafta midemi bulandırdı.
  • artvin yöresinde ve babannemin evinde kavurmayla yapılan dünyanın en süper yemeklerinden biri..
  • yalova yakinlarinda is yapan bir mantici. bursada da subesi vardir. burada hinkal ve manti disinda, zuraced, pursina gibi dagistan spesiyaliteleri de denenebilir.
  • dagistan ve yoresinin yerel yemeklerinden biridir . ozel yogrulmus hamur icine , kıyma et ozel sekilde terbiye edilerek konulur ve hamur ilginc bir sekilde kapatilir . uzerine yogurt ve sos konulup yenilecegi gibi sade de yenilebilir . tadi hafif eksi olursa mukemmel olur , tadindan yenmez .
hesabın var mı? giriş yap