• her kalenin hıdırlık kulesi vardır.. antalya kalesine özgü ad değildir..
    sırf kalelerde de olmaz.. her yeri rahat gören tepelere de hıdırlık tepesi denir..
    genellikle manzara gören yerleri, hıdırlık tepelerini mezarlığa çevrilmiştir..
    bu yüzden hıdırlık mezarlık değil ancak türkçe anlamı mezarlık diye yazacak kadar embesillik gösterirler..
    türkiyede onlarca, belki yüzlerce tepenin adıdır..
    hıdırlık, gözlem yapılan yer, gözcülerin olduğu yüksek yer demektir.. hıdır ve ilyas peygamberlerden anlamını alır, hızır, müjdeli haberin gelmesinden türemiştir..
    yelkenli gemilerin direğin tepesinde gözcünün abandığı yerin de adıdır, hıdırlık.. kara göründüüü, üç yüüz arşın ötede düşman sefinesiii gibi naralar atıldığı yer..
    galata kulesi de bir hıdırlıktır.. türkiye'nin mimarisi en güzel hıdırlığı, beyazıt yangın kulesidir..
  • antalya kaleiçi'nde eski şehir surlarının güney tarafında bulunan altı kare biçimli üst tarafı silindirik kule. oldukça sağlam bir durumda olan kulenin hem savunma amaçlı kullanıldığı ve işaret ateşi yakmak için kullanıldığı sanılıyor.
    hadrianus kapısı ve bir kaç duvar parçası ile birlikte antalya surlarından geriye kalan eserlerden biridir. hemen dibinde cafe castle vardır muhteşem manzarası ile gençlerin uğrak yeri olan.
    bir vakitler bu kulenin içinde gılgameş oyunu oynanmıştı.
  • antalya surlarının güneybatı köşesinde, 14 m yüksekliğinde 2 yy’da yaptırılan alt kısmı kare, üstü silindir biçimindeki hıdırlık kulesi’dir, alt katta küçük bir oda bulunmakta, üst katta ise oldukça kalın bir duvar kitlesinin çevresinde bir gezi yer almaktadır. buradan bir merdivenle, bir dehliz içinden üst kata çıkılmaktadır. kule bir deniz feneri ve körfeze gelen gemileri gözetleme kulesi olarak kullanılmıştır.

    alt kattaki oda duvarlarında yüzyıllarca su sızmalarından dolayı kaybolmaya yüz tutmuş fresk kalıntıları nedeniyle, bazı kaynaklarca bir kahraman mezarı olarak gösterilmesini de dikkate almak gerekir.
  • hıdırlık kulesi'nin orada yeşillik, yeterince hıdrellez kutlanacak yerler var. hıdırlık isimleriyle bu kuleninki genel uyuşum gösteriyor olabilir. yalnız kökende hadrianus** oluşu, kulenin "hadrianus kulesi" olup, sonradan ses benzerliğinden hıdırlık'a çevrilebileceğini düşündürtüyor. gene de mekan adı insanların ilgi ve inançlarına uygun hale getirilmiş; tamamdır.

    (bkz: hıdırlık), hıdır, hızır, hıdrellez
    (bkz: kaleiçi)
    (bkz: hadrianus/@ibisile)
  • türkiye coğrafyasında pek örneği olmayan, sanki roma'dan ışınlanmış gibi duran ilginç bir mimari yapı. ms. 1.yyda attaleia'da konsüllük yapan marcus calpurnius rufus ve ailesi adına inşa edilen anıtsal bir mezar olduğu düşünülmekte.
  • antalya ilinin kaleiçi mevkisinde, denize karşı yüz yıllardır ayakta duran; an itibariyle karşımda manzarası ile beni büyüleyerek bi büyük portakal suyu içtiğim tarihi yapı.

    .....
hesabın var mı? giriş yap