• molla ahter mansur'un ölümünden sonra taliban'ın 1961 doğumlu mevcut lideri. ünvanı da molla değil "mevlevi"ymiş. 25 mayıs 2016'dan beridir örgütün lideri.

    https://en.wikipedia.org/…iki/hibatullah_akhundzada
    https://tr.wikipedia.org/wiki/hibetullah_ahundzade
  • abd yönetimine, 29 şubatta vardıkları anlaşmayı bozmaması yönünde uyaran; kibar feyzodaki maho aga misali "valla sataram köyü" diye çağrı yapan taliban başı:

    https://www.aljazeera.com/…eal-200520084836131.html
  • isminin başındaki "mevlevi" ibaresi şer'i ilimlerde tahsili olduğunu gösteriyor.
    afganistan'da dini eğitim alanların isimlerinin başına, aldıkları eğitim derecesine göre molla, mevlevi, ahund, mevlana gibi sıfatlar eklenir.
    osmanlı'da da önemli şehirlerde görev yapan yüksek dereceli kadılıklaraa mevleviyyet kadılıkları denir.
    molla bildiğimiz hoca anlamına gelir. mollalar medreselerde ders verir, nikah kıyar, imamlık yapar. ilim derecesi olarak mevlevi, molla'nın üzerindedir.
    taliban'nın kurucusu molla ömer büyük ihtimalle sovyet savaşı döneminde medrese eğitimine devam etmedi. hibetullah ahundzade ise daha ileri bir medrese eğitimi almış.
    molla ömer'in babası ve oğlu da mevlevi sıfatına sahip.
    mevlana ise mevlevi'den ileri.
    ahund için emin değilim. eski dönemlerde oldukça yüksek dereceli eğitim alanlar ahund sıfatı verilirken iran'da çocuklara dini eğitim verenler ahund sıfatını kullanıyor. hatta ahund biraz da küçümsemek için de kullanılıyor.
    afganistan'daki kullanımını bilmiyorum.
  • hibetullah ahundzade , taliban ve afganistan islam emirliği'nin üçüncü yüksek komutanı olan siyasi ve dini bir liderdir. mevlevî unvanını kullanmaktadır. taliban tarafından kendisine emîrü'l-mü'minîn (müminlerin komutanı) unvanı verilir ve bu unvan aynı zamanda iki selefinin de taşıdığı unvandır.

    kandahar vilayetinden ahundzada, nurzai kabilesine aittir. ahundzada uzun yıllar hem afganistan'da hem de pakistan'da yaşadı. ahundzade, taliban meseleleri üzerine verdiği fetvalarla tanınmaktadır. afganistan islam emirliği'nin şeriat mahkemelerinin başkanı olarak görev yaptı. birçok taliban liderinin aksine, ahundzade askeri bir liderden çok dini bir liderdir.

    insansız hava aracı saldırısında ölen ahtar mansur'un yerine 2016 yılının mayıs ayında taliban lideri olmuştur. ayrıca taliban ahundzade'ye, iki selefinin kullandığı "müminlerin emiri" anlamına gelen emir-el müminin lakabını vermiştir. 3 haziran 2020 günü covıd-19 sebebiyle öldüğü iddia edilmiştir. taliban yetkilileri ise öldüğü iddialarını reddetmiştir.
  • uzun zaman önce ölmüş olduğu söyleniyor. kabil’in düşmesinin üstünden uzunca bir süre geçmesine rağmen hala ortalıklarda yok, sanırım gerçekten ölmüş.
hesabın var mı? giriş yap