• en sevdiğim tatlılar arasına girer. ben helvayı o kadar çok severken, ben öldükten sonra yapıp bensiz yiyecek olmaları moralimi çok bozuyor.
  • eskiden birinin bi $arkisina konu olmu$tu:(yazmak istiyorum hepsini)
    -bakkal amca,bakkal amca
    +ne var?
    -unuin var mi?
    +var var
    -$ekerin var mi?
    +var var
    -yagin var mi?(emin degilim)
    +var var
    -e ne duruyorsuuun?.
    +e nayapayim?
    -helvua yapsana,helvua yapsana,helva yapsana vay vay helvua yapsana.
  • birbirinden çok farklı türleri olan ve akıl sır erdiremediğim bir tatlı çeşidi. şöyle ki:
    sık tüketilien bir takım helva çeşitlerine bir göz atalım. irmik helvası adı üstünd irmikten yapılan içine çam fıstığı (şam değil çam) konan böyle bakır rengi minicik tanelerden oluşan bir helva. hemen gözümüzün önünde canlandıralım. evet tamam. şimdi ikinci helvamız olan un helvasına geçelim. o da adı üstünde undan yapılıyor. un helvası irmik helvasına göre çok yağlı, yapılışına göre bejden koyu kahverengine doğru uzanan bir renk skalasına sahip, öyle irmik helvası gibi oraya buraya dağılmayan, kaşıkla değilde elinizle hop hop yiyebileceğiniz böyle köftemsi bir formatta bir helva. gözümüzün önünde canlandıralım. canlandırdık mı? evet. sıra üçüncü helvamızda tahin helvası. tahin helvası da tahin ağırlıklı bir helva. diğer iki helvadan çok daha katı. bıçakla kesilen, kimi zaman kesilirken dağılıveren böyle ağızda biraz gıcırdayan bir helva. böle açık kahverengimsi bir rengi var. şekli dikdörtgen. hep beraber hafızamızdan görüntüsünü bulup getirelim... tamam. son helvamız kağıt helva. adı üstünde olmasına rağmen kağıttan yapılmayan bu helva gofretimsi bir dış yüzey ve içinde annemin çöven adını verdiği bir maddeden oluşuyor. sert görünümlü ama kırılgan, biraz da yapışkan olan bu helvamız kesip biçmeden ısırılarak yeniliyor. şekli yuvarlak ve ççook açık bej renginde. son iki helvaya ilk iki helvanın aksine kutsal anlamlar bahşedilmiyor. evet kağıt helvayı da gözümün önünde bir firzbi misali salındıralım. tamam
    şimdi asıl meseleye geliyorum. hepimiz okuduk, gözümüzde canlandırdık. içlerinde şeker ve yağ olması dışında hiç br ortak noktası olmayan bu 4 tatlı ve lezzetli şeyin hepsine neden helva deniyor? neden? hiç bir şeyleri benzemiyor birbirine. alakasız pek çok helva çeşidini saymıyorum bile. hadi kutsallar ondan desek, son iki kutsal değil. renkleri şekilleri, tatları, dokuları hiç bir şeyleri ortak değil. yağ ve şekerse mesele, mesela elmalı keke neden elmalı helva demiyoruz? neden? bütün bu helvalar neden helva? bu çeşitliliğin sonu nereye varacak? helvalar helvalıklarını nereden anlayacak?

    saygılar sunuyor, bol helvalı günler diliyorum.
  • motorcu jargonunda, zevkli sürüşe izin veren güzel yollara (virajı, eğimi, zemini vs..) verilen isim.
  • un, irmik, tahin, saray, kağıt, köpük ve daha türlü türlü helva (kitirdik bile duydum), mavi ışıklar'ın da dediği gibi "helvanın çok türlüsü var insan ona can atar".

    "un - irmik" ve "tahin - yaz" helvalarının adlandırılmasını kendi ikili grupları dahilinde mantıkları birbirine benzediği için bir yere kadar anlıyorum ama geriye kalan diğer tüm helva çeşitleri birbiriyle pek alakasız. evet alakasız ama hepsi ayrı ayrı güzel be. birbirleriyle tatlı olmaları dışında pek bir alakası olmayan bu kadar yiyeceğe neden helva adı verildiğini -cahilliğimi mazur görün- gerçekten bilmiyorum ve aramaya da üşendim açıkçası. benim asıl söylemek istediğim şey başka (biraz da itiraf tadında):

    helva adını taşıyan her türlü yiyeceğin hastasıyım!

    helva ekmek seni ayrı bir seviyorum.

    not: entry biterken aklıma geldi; bir de peynir helvası var ki tadına doyum olmaz.

    sözü tekrar mavi ışıklar'a bırakıyorum; helvaa helvaa helvaa helvaa...
  • kendi başına, arada bir tatlı niyetine filan iyidir, lezzetlidir de, tamamen karbonhidrattan ihva olan helvanın ekmekle tüketilmesi sağlıksız beslenme alışkanlıklarının önde bayrak taşıyanıdır kanımca.
  • bu devirde bir çok abur cuburun arasında, hiçbir promosyon ya da reklam yapmadan varlığını sürdürebiliyor olmasına hem şaşırdığım hem de sevindiğim tatlı.
    aynı şaşkınlığı balık kraker ve pizza krakerde de yaşıyorum. siz bu devire kadar nasıl gelebildiniz eyyy güzel krakerler!

    neyse, son söz: eskişehir'de met helvası vardır, ısrarla arayıp bulunuz.
  • sanıldığının aksine alkol kokteyli olarak da bilinir.

    helva adlı kokteylimizi hazırlamak için önce köpek öldüren (evin, efes güneşi) diye tabir edilen rengi hiç fark etmeyen şaraplardan almak ve mümkünse kahve fincanına 2/3 oranında koymak. akabinde kırmızı tuborg denilen ve içinde votka olduğu rivayet edilen biradan fincanımıza göz kararınca koymak. işte helvamız hazır. afiyet bal şeker olsun.

    duyduğuma göre sokakta berduş diye tabir edilen ve sokakta yatıp kalkan ağabeylerimiz, amcalarımız da bu helva müptelasıymış.
  • gecenin bir yarısı, "biz birinci kattan geldik, annemiz vefat etti" seklinde size uzatılınca insanın moralini bozan bir besin halini alabiliyor. annemin bir lafı geldi aklıma "sevaptır oglum, boyle seyleri ye", yedim üzülerek, dua ile.
hesabın var mı? giriş yap