• malumunuz, hegel'in felsefesinin temeli diyalektik idealizmdir.
    diyalektik idealizmi basit şekilde anlatmak gerekirse; önce düşünce var, bu düşünceye karşıt bir düşünce ortaya çıkıyor ve iki düşüncenin çatışması sonucu nur topu gibi başka bir düşünce gelişiyor. tabi ortaya çıkan bu yeni düşünce daha gelişmiş daha iyi bir düşünce. sonra yine bir zıt düşünce...bu döngü hiç durmadan devam ediyor ve sürekli gelişen düşünceler evreni oluşturuyor.

    marx ise diyalektik materyalizm'inde önceliğe maddeyi koyuyor, madde-karşıt madde-daha gelişmiş madde derken bu döngü(evrim) bilinci ve evreni oluşturuyor.

    hegel idealist'tir. duyu organları ile algıladığımız maddeyi, olayları(fenomen) ideaların (asıl evren-düşünceler dünyası) insan bilincine bir yansıması olarak kabul ediyor.

    marx ise meteryalist'tir. olaya bir olağan üstülük katmıyor. ona göre madde-karşıt madde çelişkisi maddeyi evrimleştiriyor ve bilinç, evren ortaya çıkıyor.

    ve daha bir sürü şey...
  • zamanın tüm bilgisini düzenleyen uçsuz bucaksız bir sistem kurmuş alman filozof.
  • ideal devlet denilince akla gelen alman romantizmi 'nin daimi temsilcilerinden biridir. sivil toplum ve aile diyalektiği temelinde tarihte yaşanacak ilerleme sonucunda ideal devlet'e ulaşılabileceğini ileri sürmüştür. günümüzdeki devlet hegel için finale giden yoldaki istasyondan fazlası değildir. bizim bildiğimiz devleti sivil toplumla aile arasında hakem olarak anlatır ve devletin görevi tarih içinde ilerlemenin devam etmesi için gerekli olan karşıtlıkların, diyalektiğin varlığının korunmasıdır. yani devlet bireylerin kişisel çıkarlarını koruyup, var olan ve olması muhtemel karşıtlıkların varlığının teminatı olarak anlatılır.
  • alman idealizminin 3 büyük isminden biridir.

    düşüncenin gerçeği imal ettiğini söyler. gerçeği zihin üretir der, tarih ise aklın yürüyüşüdür. diyalektiğin de babasıdır kendisi. devletin toplumdaki bireysel çıkarların ve ortak çıkarların çatışması sonucunda ortaya çıktığını söyler. bireysel özgürlüklerin sığ olduğunu, asıl özgürlüğün organik ortak özgürlük olduğunu savunur.

    hegel'inki anlaşılması güç bir felsefedir ama tarihe ışık tutar.
  • hegel'in lise mezuniyeti sonrası bir konuşma yapmak üzere seçildiğini ve türklerde bozulmuş, yoz sanat ve bilimin durumu başlıklı bir sunum yaptığını biliyor muydunuz? konuşmanın orijinal başlığı: "der verkümmerte zustand der künste und wissenschaften unter den türken"
  • --- spoiler ---
    "halklar ve hükümetler tarihten hiçbir şey öğrenmemiştir."
    --- spoiler ---
  • taklitlerinden sakınınız : (bkz: gustav willibald franz hegel).
  • kantın felsefesinin yeterince sistematik olmadığını düşünen filozof. anlamakta en çok zorlandığım belki de anlayamadığım düşünür. ona göre; gerçekten var olan 'mutlak'tır. bu da tanrıdır. bununla evrenden aşkın bir tanrıyı değil, bütün bir evreni kastetmiştir. hakikat bütündedir. mutlak, kendini gerçekleştirme sürecindedir. akıl da bu süreci ortaya çıkarmalıdır. doğa ve bilinç ezeli ve ebedi özün tezahür ettiği alandır.
  • alman filozof.mantık adamı.
hesabın var mı? giriş yap