• azil ve tayin kararlarini imzaladigi kendi hatt-i humayun'u varmis ayni padisahlar gibi. 5 yil devleti aktif olarak yonettikten sonra koprulu'yu yetkilendirip kendisi olene kadar hayir isleriyle ugrasmis. iktidar hirsiyla turlu entrika ceviren kosem'in aksine devletin iyiligini dusunen mubarek bir kadinmis. ruhu sad olsun.
  • tam otuz yıl boyunca fiilen imparatorluğu yöneten en büyük valide sultan. stratejist, devlet adamı*, reformcu, bâni. kısacası kendisi osmanlı imparatorluğu'nun büyük katerinası'dır ve ne tuhaf, turhan sultan da rus'tu. öldüğü zaman silahdar fındıklılı mehmed ağa ünlü tarihine düştüğü notta kuşkusuz dönemin genel fikrini ifade ediyordu:"devletin direği göçtü". bir de şu var ki, bence hürrem ve turhan sultanlar türk erkeklerinin neden başarılı bir ilişki için rus kadınlarını tercih ettiğine süper birer tarihi kanıt oluşturuyorlar* turhan sultan hakkında nefis bir makale lucienne thys-şenocak'ın kaleminden ntv tarih mayıs ayı sayısında okunabilir.
  • rekabetin kaliteyi dogurduguna bir ornek gibidir: kosem sultan cazgiriyla ugrasmis, en sonunda hakkindan gelmis, cok daha iyisi olmus.
  • (1627 - 1682) rus asıllı hatice turhan sultan iv. mehmed’in annesi. hatice turhan sultan, köprülü mehmed paşa’yı sadrazamlığa getittirerek osmanlı devletinin ömrünü uzatmıştır. valide safiye sultan'ın emriyle yapımına başlanan fakat yarım kalan istanbul yeni camiini tamamlatmış. devrinde halk tarafından sevilen biri.
  • slav kökenli olan turhan sultan 1639 yılında 12 yaşında iken kırımlı akıncılara tutsak düşmüş ve 1641 yılında kösem sultan'a armağan edilmiştir. kösem sultan oğlu ibrahime turhan sultan'ı cariye olarak vermiş ancak, turhan sultan kısa sürede ibrahim'in gözdesi olmuştur. turhan sultanın oğlu mehmed iv. ( avcı mehmed ) 6 yaşında tahta çıktığı sırada saltanat naibi olan kösem sultan ile arası açılmıştır. kösem sultanın mehmed iv.'ü zehirletip yerine başkasını tahta geçirme planları yaptığını öğrenince eylül 1651yılında ani bir baskınla kösem sultanı boğdurmuş ve 1651-1656 yılları arasında saltanat naib'i olarak yönetimi ele geçirmiştir. çıkan ayaklanmalar ve venediklilere kaybedilen savaş sonucunda yönetimi özel şartlarla sadrazamlığa getirdiği köprülü mehmed paşa'ya bırakmak zorunda kalmıştır. naib olarak görev yaptığı sırada çanakkale boğazına kale yaptırmıştır.

    ( 1627 - 5 haziran 1683 )
  • türbesi çarşıkapıda nimet abla piyangocusundan az sonradır. sadece çini leri için bile gezilmelidir.
  • dorduncu mehmet in annesidir. deli ibrahim in esidir. 66 sene sonunda yeni caminin tamalanmasini saglamistir.
  • game of thrones dizisindeki cersei neyse osmanlı tarihinde turhan sultan odur. demir leydidir. birçok “erkek” padişahtan çok daha başarılı politikalar uygulamıştır. bu kadar az ilgi ve biglinin olması da bizim ayıbımızdır. popüler kültürün seveceği tarzda bir kadındır. hürrem bok yemiştir.
  • kendi zamanı içinde devlet-aliyye'nin en büyük şansı.
    - bir kere kösem problemini çözmekle kalmamış, kadınlar kavgasının tahtı nasıl zedelediğini görüp bunu zihnine not almış. fakat zeki bir insan olduğu için kendi de bir miktar kadın efendilik yapıp her şeyi sağlama alacak, yaklaşık 6 yıl sonra gereğini yapacaktır.
    - bu arada devlet içinde rüşvet, liyakatsızlık gibi problemlerin azdığını görecek, bunun önüne geçmek için sık sık vezir değiştirmek zorunda kalacaksa da ipleri bir müddet daha elinde tutmayı tercih edecek, bu dönem isyanlara, kavgalara neden olacak ve vaka-i vakvakiye yaşanacaktır.
    - en nihayetinde gerekli ortamı yakalayınca köprülü mehmet paşa mühürü alır. sultan'ın evladı tahtta 8. yılındadır. devlet bu tarihten itibaren köprülüler devleti derleyip toparlayacak, sultanın bir tercihi daha doğru olacaktır.
    - bu arada yine kendisi taht oyunlarını bırakacak ve imar işlerine dalacaktır ki bu bile yeterince büyük bir davranış.
    - tarihçi erhan afyoncu kendisinin 164 adet mektubunu derleyip yayınladı. bunlardan birindeki şu kısım çok hoşuma gitti : "...tamamen bir fesat başı olan azledilmiş defterdar ‘ben valide sultan’a sekiz yüz kese vereyim, o da sadrazamlık mührünü bana versin’ diye ona-buna gidip konuşuyormuş. allah saklasın, bana ne para lâzımdır, ne de sadrazamlık mührünü satarım. bu nasıl sözdür? mühür parayla verilmez, kim din ile devleti kayırıp güzel ve doğru hizmet ederse ona verilir. allah bilir ki, bunları işittim ve ziyadesi ile elem çekip gazaba geldi..."

    gördüğünüz gibi tam anlamıyla bir devlet ana imiş.
  • doğum adı nadyadır.
hesabın var mı? giriş yap