• yumurtanın kaynadığı suya çok az miktarda sirke damlatırsanız kalsiyumdan oluşan yumurta kabuğu tepkimeye girer ve yavaş yavaş çözülmeye başlar. ama sirkeyi fazla kaçırırsanız ve fazla bekletirseniz, yiyeceğiniz yumurta toksik olur benden söylemesi.

    başka bir yöntem ise, kaynağan yumurtayı soğuk su dolu bir bardağa alıp ağzını kapatıp sartçe çalkalamaktır. kabuk gerilime dayanamayıp zarıyla beraber çıkacaktır.
  • yumurtanın ucunu biraz soyun, o soyuktan içeri nefesinizi üfleyin.
    ta ta ta ta
  • yumurtanın çok taze olduğunu gösteren işaretlerden biridir.

    sebebi de kabukla temas eden ak kısmın taze yumurtada daha elastik ve zarla bütünleşmiş olmasından ve hava boşluğunun daha az olmasından dolayıdır. zira yumurta zamanla tazeliğini yitirdikçe sarı kısmı kabuğa yaklaşır ve ak kısmını oluşturan tabakalar belirginleşmeye ve kendi içlerinde yoğunlaşmaya başlar. böylece zaman geçtikçe zar yumurta akından giderek ayrışır.

    (bkz: yumurtanın taze olduğunu anlama metodları)
  • yumurtanın taze olduğunu gösterir, bayat yumurta kolay soyulur.
  • yıllardır yumurta yerim ve ilk defa denk geldiğim olay. yumurtanın kabuğu içiyle beraber geliyor. soymaya bitirdiğim vakit içi kuş kadar kalmış oluyor.
  • soyulması zor yumurtanın taze olduğu tam anlamıyla şehir efsanesidir. sürekli yumurta aldığımız, organik olduğunu iddia eden bir adam var. hatta bazen yumurta getiremiyor, tilki çalmış, tavuklar stresten yumurtlamadı falan dediği için marketten almadığı konusunda ikna etmişti bizi.

    neyse

    sürekli aynı adamdan almamıza rağmen, bazı parti yumurtalar rahatlıkla soyulurken bazılarının nerden baksanız yarısı kabuğunda kalır. kabuğunda kalan partileri 2-3 hafta kadar buzdolabında bekletme sonrası haşlayıp denedim; yine soyulmuyor.

    bence durum tamamen tavuğun keyfiyle alakâlı.
  • galiba suya biraz tuz atınca düzeliyordu o işler
hesabın var mı? giriş yap