• aslinda bir memlekette degil de groundhog day (bkz: #55967373) filminin icinde yasadigimizin belgesi niteligindeki zeki-metin filmi. takvimdeki tarihler de degisse, sahnedeki isimler de degisse, ozunde hic bir seyin degismediginin ve surekli ayni seylerin tekrar ettiginin kaniti adeta.

    dinci mucahit hasip karakteriyle erbakan'a, ortayolcu mimar nasip karakteriyle demirel'e, solcu avukat vecdi karakteriyle de ecevit'e acik gondermeler yapiliyor bu filmde.

    kusaklar boyunca bir kasabayi birlikte somuren iki rakip ailenin ogullarinin, kaymakamin kizi sandiklari kadin icin belediye baskanligi yarisina girmeleri gibi hayali bir hikaye uzerinden memleketin en net resmini cekiyor. burada sadece siyasetcilerin degil secmenlerin de genel profilini ozetliyor film.

    mesela dinci hasip'in (ve babasi halis'in) secim konusmalarindan bazilari;

    - "su guzel vatanimizda demokrasiyi hakim kilacagiz, evvelallah yeni camimizin temeli atilinca da, koku disarida cereyanlarla hep beraber mucadele edecegiz." (bkz: dis gucler) (bkz: dis guclerin oyunu)

    - "memlekette ahlak birakmadilar arkadaslar, kadin kiz sokaga dokuldu. kadin kolu kurmuslar, kadin kismi siyasete ne karisirmis canim? kadin dedigin kafeste bir kus bulbulu olacak, kus bulbulu. beni secerseniz kasabada basi acik kisa etekle gezmeyi yasak edecegim. jimnastik bayramlarinda kizlarimiza uzun don giydirecegim.

    - ne fransiz'in konkord ucagi, ne amerikali'nin fantom ucagi lazim degil bize. biz evvelallah kendi ucagimizi kendimiz yapacagiz (bunu soylerken elinde kagit ucak yapiyor) fabrikasini burada kuracagiz. yalniz ucakla olmaz, bin adet tank, yuzbin adet motor...

    *****

    yolsuzluklarinin vecdi tarafindan aciga cikarilma ihtimali uzerine;

    "+ reisligi buna kaptirirsak yandik."

    "- herif dupeduz servet dusmani canim, senin icin belediyenin arsalarina el koydu diyormus."

    "+ senin malzeme koydugun depoyu elinden alip cocuk bahcesi yapacakmis."

    "- dupeduz gomunust."

    *****

    secmen kitlelerine dair;

    "+ okumus takimi, memur takimi hep vecdi'ye oy veriyor."

    *****

    egitimli insanlara bakis acilari;

    "+ hakikaten ya, universite okumus, anarsist midir ne boktur?"

    *****

    secmenin guvenini kazanmak icin bulduklari cozum;

    "+ bir care geliyor aklima. muhlis efendi haciya gitse diyorum, bir de cami yaptirma dernegi kurarsiniz. bu kasaba hepten gavur olmadi ya?"

    ****

    halka hizmet icraatleri;

    - kuru cayin uzerine dort kitayi birbirine baglayan islevsiz bir kopru yaptirmak

    - kasaba meydanina ecdattan gordugu gibi cesme/hayrat yaptirmak.

    *****

    vecdi'nin gavur olarak anilmasina sebep olan onerisi;

    "avukat vecdi istedigi kadar yirtinsin, kasabada cemaatten fazla cami var, okul, yaptiralim, hastane yaptiralim, su getirelim desin dursun. bizimkilerin kulak astiklari mi var?"

    *****

    hasip ve nasip'in secim hilesi yontemleri;

    "+ nasip'ciler sultantepe'de adam basina yirmi bes gayme dagitmislar."
    "- siz otuz verin."

    "+ egribaba mahallesinden 80 kisi ayarladik, dort sandikta birden oy kullanacaklar."

    "+ biz yine de tedbirli olalim, muhtarlari gorun. nasip ve vecdi'ye oy verecekleri secim kutuklerine yazmasinlar."

    *****

    iki karakter de (baba ve dedeleri de), agizlarindan vatan millet din iman laflari eksik olmazken aslinda tek amaclari ceplerini doldurup daha cok zengin olmaktir.

    *****

    kisacasi ayni tas ayni hamam. tum sorunlarini belirli kisilere baglayip asil sorunun ne oldugunu gormeyenler anlamasa da, sirf su filmden bile gorulebilecegi uzere sorun cozulemeyecek kadar derin. kisiler degisse de, tarihler degisse de, hikaye hep ayni.

    bu film de zeki alasya ve metin akpinar'in neden buyuk birer sanatci oldugunun resmi belgesi, kaniti.

    not: "bismillah, bismi, bismil.." diye diye tabutlarini once cikarabilmek icin cami kapisini yikmalari gercekten efsane otesi bir sahne.
  • filmdeki unutulmaması gereken bir diğer önemli ayrıntı ise hasip ile nasip'in babaları halis ile muhlis hac'da şeytan taşlarken birbirlerini taşlayarak ölmüşlerdir.
  • filmde şöyle bir hata var. hasip ile nasip'in babalarının, hacda şeytan taşlarken birbirlerini taşlamaya başladıkları için öldükleri söyleniyor. sonra ikili babalarının cenazesini köy camiinden kaldırıyor. hacda ölenlerin cenazesi, kim olursa olsun oraya gömülür, geri gönderilmez. küçük bir hata ama kayda geçsin diye yazayım dedim.
  • enteresan detaylar barındıran komik ama aslında çok ciddi bir filmdir. çok acayip politik göndermeler içerir.

    filmin girişinde hasip ile nasip'in dedelerinin nasıl ortaya çıkıp zengin olduğu ilginç detaylar verilerek anlatılır:

    "o sıralar düşman orduları memleket içlerine doğru ilerliyordu. vakkas'la abbas bir hafta arayla kasabaya geldiler. ipsiz sapsız iki yabancı. vakkas berbere çırak oldu, abbas gayfeye... madrabazlıkları çabuk anlaşıldı emme, kimsenin onlarla uğraşacak hali yoktu. düşman yaklaşıyordu. düşman kasabaya giriyordu. halk düşmana karşı direniyordu. savaşın kargaşalığı içinde abbas'la vakkas ortadan kayboldu. savaş kazanılır kazanılmaz da ortaya çıktılar.

    kasabanın ilk kurtarıcıları onlar oldu. acele ankara'nın yolunu tuttular. istiklal madalyası almak için. çok geçmedi kaçanların mallarına konup, esnaf-tüccar takımına karıştılar. bir çekişmedir başlamıştı aralarında. biri evlenince öteki de evlendi. kızların geniş toprakları vardı. birer oğlu oldu ikisinin de. abbas halis koyunca oğlunun adını, vakkas da muhlis koydu.

    inkilaplara ilk karşı çıkanlar onlar oldu kasabada. din elden gidiyor diye nutuk atıp, ilk şapkayı onlar giydiler. yeni harflere de karşı çıktılar ama, okula ilk yazılanlar da yine onlar oldu. "
  • bu film aslında türk siyaset dünyası hakkında yapılan en iyi taşlamalardan biridir.
    filmde zeki alasya esasen süleyman demirel'i metin akpınar ise necmettin erbakanı simgelemekte ve
    aslında birbirinden pek farkı olmayan bu iki siyasi anlayışın oy alma ve iktidarlarını devam ettirme uğruna
    nasıl yıllar yılı milleti uyutup kandırdıklarını çok başarılı bir şekilde ortaya koymaktadırlar.
    diğer karakter vecdi ise sosyal demokrat bir çizgide ilerlemektedir.
    seçimi vecdi'nin kazanması da aslında seyirciye verilmek istenen bir mesajdır
    nasıl her milli bayramda kurtuluş her dini bayramda ve kandillerde çağrı filmi yayınlanıyorsa
    bence her seçimden önce de mutlaka bu film yayınlanmalıdır.
    belki o zaman memleketimizde siyasi anlayışın hala neden değişemediği ortaya çıkar
  • küçük bir dereyi birleştiren küçük köprünün açılışında zeki alasya'nın konuşmasında,köprüyü 4 kıtayı birleştiren bir köprü olarak tanımlaması yarar.

    ayrıca;

    "ela gozlerindeennn muhabbet kapamazz kimse benden başkaaaa"(zeki alasyanın metin akppınara misllemesi)
  • bacak omza pozisyonunu ilk görüşüm bu filmde olmuştur show tv'nin yeni yayına başladığı yıldı. benim için önemi bu.
  • "bissmii, bismilllah, bisssssssss...." sesleriyle cami kapısının üzerini yıktıkları sahne de ilk izleyen için karın ağrılarına neden olur.
  • filmde metin akpınarın oynadığı karakterin gerdek gecesi bacak omza pozisyonu da eşsizdir, hem de paçalı donla.
  • hasip'in seçim konuşmasında 'memlekette ahlak bırakmadılar arkadaşlar,kadın kız sokağa döküldü.kadın kolu kurmuşlar,kadın kısmısı siyasete ne karışırmış canım.kadın dediğin kafeste bir kuş bülbülü olacak kuş bülbülü!(yükselen bravo sesleri)beni seçerseniz kasabada başı açık kısa etekle gezmeyi yasak edecem.cimnatik bayramlarında kızlarımıza uzun don geydirecem.' sözleri ve sonrası kasaba kadınlarından dayak yemesi filmin en yaran sahnelerindendir.

    zeki-metin'in bol göndermeli,siyasi eleştirili,en komik filmlerinden biridir.
hesabın var mı? giriş yap