• "türk şamanlarındaki halüsinojen madde kullanımını ve inançtan dolayı kurt gibi davranma unsurlarını da unutmamak gerek tabii ki. mesela iskitler, bazı olağanüstü büyücülerin her yıl birkaç gün için kurda dönüştüklerine inanırlardı."*
    (bkz: şaman/@ay hatun)
    (bkz: türk mitolojisi/@ay hatun)
  • önsöz: uyuşturucu maddelerin kullanımı tehlikeli ve yasaktır.

    eski yunanca alysso (huzursuz olmak , bunalmak)kökünden türeyip halüsinasyon etki gösteren maddelerin tümüne verilen genel isimdir.

    bu etkiyi gösteren maddelere şöyle bir baktığımızda, karşımıza lsd, ayahuska, peyote, sihirli mantar, pcpve mdma... gibi maddeleri görmekteyiz. etki mekanizmaları gereği kullanan insanlara halüsinasyon etki göstermektedir.

    liserjik asit dietilamidin (lsd)'nin mucidi albert hofmann bu etkiyi 19 nisan 1943 'de bulduğu bu kimyasalı kendi başına aldıktan sonra deneyimlemiş ve başından geçen olayları söyle aktarmıştır.

    --- spoiler ---

    ''eve dönerken önümdeki her şey dalgalanıyordu, her şey içbükey bir aynadan yansıyan bozuk görüntülere dönüşüyordu. sanki olduğum yerde pedal çeviriyor, bir türlü yol alamıyordum. evime ulaştığımda öleceğini zannettim. oda çevresinde fırıldak gibi dönüyordum, duvarlar zıplıyordu. aşina nesneler tuhaf, korkunç biçimler almaya başlamıştı. eşyalar sürekli hareket ediyor, garip oyunlar oynuyordu. birkaç saat sonra, "harikulade" diye tanımladığım bir tesir hissetmeye başladım. ertesi gün ruh halim mükemmeldi, "sanki önümde yepyeni bir hayat uzanıyordu, sanki dünya yeniden yaratılmıştı.''
    --- spoiler ---

    peki albert hofmann bu rüya benzeri etkiyi nasıl yaşamıştı; şimdi hep beraber bu tarz etki gösteren maddelerin farmakodinamiklerine bir bakış atalım.

    bunun için ilk başta temel bilgilerden başlamamız gerekmektedir yani maddelerin etkisini gösterdiği sinir sisteminden. sinir sistemi veya beyinden dallanan sinir ağı, canlıların içsel ve dışsal çevresini algılamasına, bilgiyi depolamasına , elde edilen bilgiyi anlayıp işlemesine ve buna göre reaksiyon vermesine ve ayrıca vücut içerisinde hücreler ağı sayesinde sinyallerin farklı bölgelere iletimini sağlamasına, organların, kasların aktivitelerini düzenlenmesine yarayan bir sistemidir.

    şimdi bu sistem üzerinde yukarıdaki bilgi akışı, deneyimlerin akışı veya emirler siz ne derseniz deyin; hem elektriksel bir şekilde akar, hemde kimyasal bir şekilde. bizim burada mikroskopla inceleyeceğimiz yer kimyasal aktarım dediğimiz sinirler arası aktarımlardır. bu aktarımlar nörotransmitter maddeler dediğimiz kimyasallarla aktarılmaktadır ya da ilk uyarı bu maddeler sayesinde olmaktadır. hemen bu maddelere çok bilinenlerden birer örnek verelim ki anlaması kolay olsun. örneğin; serotonin, dopamin, adrenalin, .... yukarıda anlattığım gibi maddelerdir. şu şekilden de anlayacağınız üzere sinirler arası kimyasal iletim bu şekilde olmaktadır.

    işlerin doğru ilerlemesi açısından bu nörotransmitter maddeler bir birinden tamamen farklı olsalar da dışarıdan aldığımız yukarıdaki halüsinatif maddeler vücut içesinde üretilip, salgılanan diğer maddeler ile benzerlik gösterirler ve gösterdikleri için sinir sistemimizdeki reseptörlere kolayca bağlanırlar.

    kabaca yukarıdaki bilgileri öğrendikten sonra asıl konumuza geri dönelim.
    beyin aktivitesinin çoğu doğası gereği ritmiktir fakat yukarıda saydığım tüm klasik halüsinojenler, beyindeki nöronların belirli bir serotonin reseptörünün alt tipi olan serotonin 2a reseptörünü uyarır ve bu reseptör, halüsinojenlerin etkisinin start aldığı yer diyebiliriz. genel olarak korteks bölgesinde (yani beynin dış katmanı diyebileceğimiz yer olarak düşünebiliriz) yoğunlaşan uyarımlar kortikal ritmikliğin bu bozulmasına, sistem organizasyonunda genel bir düşüşün ve kısıtlamanın gözlemlenmesine neden olur. daha sonra kortekste salınım aktivitesinde düşüşler gözlenir. bunun nedeni oluşturulan iletimlerin beynin başka bir yerinde çoğalmasına neden olur.

    çeşitli görüntüleme teknikleriyle bu salınım ve aktiviteler , talamus, hipokampus ve parahipokampusta düşük frekanslı sinyal dalgalanmalarının genelinde bir artış olduğu gözlenebilmiştir. bu bölge derin yavaş dalga uykusu sırasında, görüntüler ve uzun süreli hafıza konsolidasyonu sürecinini yönettiğinden dolayı, artan medial temporal lob aktivitesi, hızlı göz hareketini ortaya çıkarmış bu da rem uykusunun önemli bir özelliği olduğundan, rüya görmeyle güçlü bir şekilde ilişkilendirilmiştir.

    yani lafın kısası bu tarz maddeleri kullanan kişiler sözde mistik veya ruhsal deneyimlerin hepsini uyanık bir rüya görüyormuşuz gibi tanımlayabiliriz. görsel-1görse-2

    kayna ve ileri okumalar için: 1234
  • türkçe'de doğru karşılık bulamamış terim. sanrılayıcı olarak bilinmektedir. ancak halüsinasyon karşılığı varsanıdır. sanrı ise hezeyan ya da delusion kelimelerine karşılık gelir. doğru türkçe anlamı varsanılayıcı olmalıdır.
  • adamın .mına kor. (bkz: dünyanın en yüzeysel adamı)
    ayrıca (bkz: glosolali)
  • denenmeden ölünmemesi gereken maddeler. amsterdama yolunuz düşerse halusinojen mantarları bi deneyin pişman olmazsınız. belki de olursunuz ne biliyim. denerken yanınızda güvenebileceğiniz birileri olsun. en basit şeyi bile mantıklı düşünebilmek pek kolay olmuyo.
  • halusinasyonlara yol açan madde.
  • lsd kuvvetli olanlarındandır...
  • hayatın kendisi.
  • halüsinojenlerin potansiyel terapötik kullanımları üzerine araştırmalar;

    halüsinojenler; çarpıtılmış duyusal algı ve rüya benzeri bilinç hallerini tetikleyerek geçici zihinsel değişiklikler yaratan bir dizi psikoaktif ilaçtır. binlerce yıldır halüsinojenik maddeler, derin mistik deneyimlerle ilişkilendirilmiştir. rigveda, soma olarak bilinen, tüketildiğinde cennetin parlak görüntülerini oluşturduğu bildirilen bir bitki maddesinden bahseder. pek çok bilim insanı, bitkinin tam olarak tespit edilememesine rağmen bu maddenin halüsinojen olduğuna inanmaktadır. benzer şekilde, yaklaşık 2000 yıl boyunca devam eden antik bir yunan ritüeli olan eleusinian misterleri de, bilinç üzerinde etkili olan kykeon olarak bilinen bir içeceğe dayanıyordu. amerika kıtasında yaşayan aztekler dini ve sosyal ritüellerinde çeşitli halüsinojenik maddeler kullanıyorlardı.

    1950'lerde ve 60'larda halüsinojenler ciddi bilimsel çalışmaların konusu olmuştu. en ünlü çalışmalardan biri, kutsal cuma günü deneyi olarak adlandırılan ve 20 teoloji öğrencisine, kutsal cuma günü yapılan ayin sırasında halüsinojen psilosibin veya plasebo verildiği çalışmadır. psilosibin alan öğrenciler yoğun dini deneyimler yaşadıklarını bildirdiler. halüsinojen kullanım ile manevi deneyim arasındaki görünür bağlantı, bazı araştırmacıları bu maddelerin bağımlılık, anksiyete ve depresyon gibi psikiyatrik sorunların tedavisindeki potansiyelini incelemeye yönlendirdi.

    halüsinojenlerin bilimsel araştırmalarda kullanılması, karşı kültür kapsamında eğlence amaçlı kullanımının yaygınlaşmasıyla aynı zamana denk geldi. "hippi" kültüründe halüsinojenlerin yaygın kullanımının yol açtığı kültürel ve politik tepki, bu tür ilaçların 1970 kontrollü maddeler yasası kapsamında suç olarak sayılmasına yol açtı. bu yasa aynı zamanda halüsinojenlerle ilgili çoğu bilimsel araştırmanın da bastırılmasına neden oldu.

    uzun bir aradan sonra, halüsinojenler 1990'ların sonlarında bilimsel araştırmalarda yeniden ortaya çıkmaya başladı. çeşitli durumların tedavisinde kullanımını araştıran bu yeni çalışmalar, 1960'lardaki öncüllerine göre daha sıkı metodolojik düzenlemeler ve hasta güvenliğine gösterilen özen ışığında yürütüldü. halüsinojenler hala sıkı kontrol altında oldukları için araştırmaların çoğu küçük çaplı yürütülmüş ve abd hükümeti hiçbir meşru tıbbi kullanımını tanımadığı için herhangi bir fon sağlamamıştır. ancak araştırmacılar ilk sonuçları olumlu bir potansiyeli işaret eden bulgular olarak nitelendirmişlerdir. örneğin, terminal hastalıkları olan bireyler üzerinde yapılan araştırmalar, psilosibin kaynaklı mistik deneyimlerinin, hastaların depresyon ve kaygı belirtilerinde geleneksel tedavilerden daha güçlü ve daha uzun süreli iyileşmeler sağladığını tespit etmiştir.
  • halüsinojen, gerçekte var olmayan ancak birey tarafından algılandığı düşünülen nesnelerin görülmesine (halüsinasyon) neden olan, bu durumun ortaya çıkmasını sağlayan madde. genellikle yasa dışı kabul edilen lsd, meskalin ve halüsinojen mantarlar (magic mushroom) gibi maddeler halüsinojendir. gerçeklik duygusunu zayıflatırlar.
hesabın var mı? giriş yap