• hak ettigi degeri goremedigine inandigim dahi. bugun parayi dibine kadar vurup bestekar olarak adlandirilan hans zimmer, john williams gibi isimlerin bir cogu temalarini kendisi gibi daha onceden gelen muzisyenlere borcludurlar. ozellikle ulkemiz sinemaseverleri tarafindan oldukca fazla sevilen john williams bugun elit sanat camiasi tarafindan neredeyse hirsiz olarak adlandirilmakta ve uzerine cok ciddi elestiriler yapilmaktadir.

    the planets eserinin yazildigi tarih goz onune alindiginda holst'e olan saygim iyice katlanmaktadir. kendisinden esinlenilen(!) eserlere ornek vermek gerekirse hans zimmer'in gladiator icin besteledigi parcalardan olan barbarian horde incelenebilir. bu parcanin the planets albumundeki mars, the bringer of war adli esere olan benzerligi sadece basit bir ornektir.

    kendisi gibi onemli bir diger sanatci icin;
    (bkz: igor stravinsky)
  • the planets suitindeki jupiter* eseri ders calisirken, bir odev ya da makale icin arastirma yaparken dinlenildiginde insana yasam enerjisi verir, motive eder, hiz kazandirir, dahasi insana kendini cok onemli isler basarmak uzere olan bir super kahraman gibi hissettirir ve yaptigi isi ciddiye almasini saglar. sukeladir. suraciktan dinlenebilir:

    http://www.youtube.com/watch?v=nz0b4stz1lo

    edit: biraz once laptopu standby moduna almadan salak gibi kulakliklari cikartmak suretiyle gecenin 11'inde butun kutuphaneye bangir bangir dinlettigimdir. su an kendimi pek de super kahraman gibi hissettigimi soyleyemeyecegim.
  • the planets suitindeki jüpiter benim hayatımın soundtrack parçası olsa, hep çalsa.
  • jupiter parçasını çınarcık'taki balkonda aşırı parlak yıldızları izleyerek huşu içinde dinledikten iki saat sonra 17 ağustos depreminin olması ve kasabanın yarısının yerle bir olması nedeniyle izleyen beş-altı yıl boyunca ne zaman duysam gözümden birkaç damla yaş gelmesine neden olan eserin az tanınan bestecisi. pek sulugözlü bir tip olamama rağmen az önce upstairs-downstairs dizisinde çaldığında 15 yıl sonra bile hala gözlerimi yaşartabildiğini fark ettiğim (bence) başyapıtın sahibidir.
  • king crimson üzerinde en çok etkisi olan sanatçılardandır. bu etki bariz biçimde in the court of the crimson king adlı albümde görülür. bize de önünde saygı ile eğilmek düşer.
  • gustavus theodore holst, 1874 - 1934 tarihleri arasında yaşamış rus asıllı ingiliz besteci. orkestra için ünlü gezegenler suitini bestelemiştir. bunun dışında çok fazla tanınmasa da koro için bir çok eseri de bulunur.
  • the planets suitindeki venus benim hayatımın soundtrack parçası olsa, hep çalsa.
  • wagner, grieg gibi isimlerden etkilenmiş olması bir yana, çok daha fazla sayıda 20. yy bestecisini de etkilemiştir. ayrıca hayatı boyunca gizlemekte sakınca görmediği sosyalist bir görüşe sahip olmuştur.
  • pluton'un keşfedilmesine yetişemediğine çok üzüldüğüm adam... yetişseydi, gezegenler süitinin finali nasıl olurdu diye merak eden tek kişi ben olamam...
hesabın var mı? giriş yap