• hakiki weissbier kadar güzel olmasa da, memleket dahilinde içmekten en çok keyif aldığım biradır. anlaşılan o ki, pek kimse rağbet etmiyor çünkü gittiğim çoğu yerde, garsonlar gusta istememe oldukça şaşırıyorlar.
    ben de her seferinde, "aa valla çok güzel tadı, siz de deneyin" türevi laflar ediyorum.
    ürün distribütörüymüşcesine.*
  • türkiye'de üretilen en lezzetli ve kaliteli bira (bkz: #25086976). gusta dark bundan bir adım daha önde, ancak dark olmayan sade gusta da çok başarılı. keşke 50'lik şişesi de olsa, keşke efes pilsen'in diktasını ilan ettiği tüm barlarda satılsa da, ağız tadıyla bira içebilsek her yerde.
    ürünün türkiye'de tutmamış olmasını türk halkının biradan anlamıyor olmasına bağlıyorum; "efes tombul şişe oh yeah'ci" kitleden kaçmak mümkün değil.
  • yüksek fruktozlu mısır şurubu içermeyen tek efes pilsen ürünü.

    not: sayelerinde efes satan tüm mekanlarda bu yüzden buğday birası içmeye başladık ya, diyecek laf bulamıyorum.

    edit: tamam bomonti de glikoz şurubu içermiyor ancak, bomonti'de her mekanda yok maalesef. eski tekel birası olmasından mütevellit çoğu işletmeci bomonti'ye köpek öldüren olarak bakıyor.
  • her ne kadar üzerinde kısaca weissbier yazıyor olsa da ufak bir ayrıntı olarak kendisi üretim yöntemi açısından weissbier ailesinin hefeweizen çeşididir. (bkz: hefeweizen/#10469760)

    --- spoiler ---
    tadı kesinlikle uyduruk olmayan, almanya'da üretilen kıvam ve kaliteyi bir hayli yakalayabilmiş bir bira. tamam bir franziskaner olmasa da (kanımca franziskaner bir buğday birasının ulaşabileceği en üst noktadır) schöfferhofer ile havada karada yarışır. buradan efes pilsen'i tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.
    --- spoiler ---

    edit: şöyle bir hatası olan bira. almanya'da buğday birası geleneksel olarak yarım litrelik şişelerde olup özel ince belli yarım litrelik bardaklarda tüketilir. gustanın şişesi 33 cl'dir. kanımca efes bunu göz önünde bulundurup birayı aynı miktarda şişelemeli, yanında da hediye olarak bu tip bardaklardan vermelidir.

    edit (2): piyasada gusta'nın kendi bardağı varmış geçen gördüm ama yine de 33cl'lik bardak bu..
  • efes pilsen'in urettigi yeni ve turkiye'nin ilk bugday birasi. icimi hos, %5 alkol oranina sahip, dolgun tatli olmasinin yaninda seffaf sisede satilan bugulu bir goruntusu var. sanirsin boza.
  • en sonunda özlediğimiz lezzete kavuştuk.
    şişmeden, çişmeden bira içmek bu olsa gerek... acilen 50'lik çıksın kampanyası başlatmak istiyorum.
    (bkz: helal olsun)
  • bira için yapılan sıvı ekmek tanımının ta kendisi!
    lezzetli.
  • koyunun olmadığı yerde keçiye abdurrahman çelebi demek diye bir deyim vardır bilir misiniz a dostlar. bu bira da türkiye gibi bira çeşitliliğinin çok çok az olduğu (tahmini olarak 45-50 çeşit son zamanda) bir ülkede buğday birası diye bize yutturtulandır. koku olarak buğday birası gibi kokar evet. ama tat olarak sınıfta kalan bir buğday birasıdır. en azından benim için. genelde buğday biraları kompleks olur. başta muz olmak üzere bazı meyveler ve baharatların tadını alırsınız. gusta bu konuda sınıfta kalıyor bence. düz bir tadı var. el oğlu scheneider weisse yapmış, bunun bir tap 6'sı var (bkz: schneider aventinus) dile damağa bayram ettirtiyor. gusta ise sadece burna ve göze hitap ediyor. koyuyorsunuz bir buğday birası bardağına, bulanık görünümüyle sanki kalite bir buğday birası içtiğinizi zannediyorsunuz. mesela: (bkz: paulaner) (bkz: franziskaner) (bkz: erdinger) (bkz: schneider weisse) (bkz: weihenstephaner) (bkz: hofbrau) ama gusta bunların yanına bile yaklaşamaz. bu biralara adres soramaz o derece.

    yalnız, gusta dark diye bir birası vardı anadolu grubunun ve bu bira gerçekten kaliteliydi. ama ne oldu. her güzel şey gibi onun da sonu erken geldi ve üretimden kaldırıldı.
  • şişe efes ve miller'a alışmış bünyeye iyi gelmeyen bira.

    şekil olsun diye dolaptan hatuna ikram ederken miller'la karıştırmayın. twist off değilmiş kapağı.parmağı deldik anasını satayım.
  • efes'in buğday birası (weissbier) pazarına giriş yaptığı bira. ayrıca türkiye'de üretilen ilk buğday birası olma özelliği taşımakta.
    alkol oranı klasik efeslerle aynı, yani %5 tutulmuş.

    içime gelince, inanılmaz yumuşak, çok yumuşak, efes light'tan daha yumuşak bir içimi var. erdinger falan da yüksek alkol oranına karşın tatlımsı ve yumuşaktır ama gusta ekstra yumuşak içimli olmuş sanki..
    aromatiklik konusunda çok güçlü değil bence, özellikle erdinger'i baz alınca hiç değil.
    ama yine de güzel bir bira, çıkmasına çok sevindim ben şahsen, bu fiyata weissbier içmek de nasipmiş..

    daha önce buğday birası içmeyen herkese en azından bir kere denemelerini tavsiye ederim gusta'yı büyük ihtimalle seveceksiniz.

    ekleme:muhtemelen isimli yazarın uyarısına istinaden belirtmekteyim ki pera pilsener zamanında çıkarmış buğday birası ama tutmamış. yani ilk buğday birası çıkaran firma efes pilsen değilmiş. ona göre.
hesabın var mı? giriş yap