• 5 haziran 1977'de gerceklesen ve chp'nin %40 barajini gecerek rekor kirdigi ( en yuksek sol parti oyu, tabii chp'ye ne kadar sol denilir o ayri bir konu) secimlerden sonra kurulan chp azinlik hukumetinin meclisten guvenoyu alamamasinin ardindan, ikinci milliyetci cephe hukumeti kuruldu. hukumet kurmayi 11 oy ile kaciran ecevit, "kumar borcu olmayan 11 adam ariyorum" diyerek, kapilarini ap'li milletvekillerine acti. istanbul'da gunes motelde yapilan bakanlik pazarliklarinin ardindan, 11 ap'li milletvekili chp'ye gecti. bunlarin arasinda sonradan yolsuzluktan dolayi hapse giren tuncay mataraci ve elazigli "asiret lideri kontenjani"ndan meclise giren ali riza septioglu da yer aliyordu. milliyetci cephe, gerekli cogunlugu yitirdigi icin hukumeti kaybetti, ecevit partisine gizli pazarliklarla aldigi 11 milletvekili ile, o zamana kadar cizdigi "durust adam", "karaoglan" imajini kaybetti, ve en onemlisi turk halki her zamanki gibi kaybetti. 11 milletvekilinin hepsi bakan yapildi, hatta okuma yazmayi gec yasta ogrenmis ali riza septioglu, meteorolojiden sorumlu bakan koltuguna oturtuldu. kendisi, meteoroloji kelimesini telaffuzda zorlaniyordu.
    turk siyasi tarihinde, 1980'de mecliste kitlenen cumhurbaskanligi secimleri sirasinda, oylamalardan birinde o gunlerde eurovision'da petrol ile sansini deneyen ve milli vaka haline gelen ajda pekkan'a oy cikmasi kadar, absurd bir olaydir bu da kanimca..
  • sebebi seçim sisteminin boktan olması olabilir mi? düşünün ecevit oyların %41 küsürünü almış bu oran meclisde vekil dağılımda %47 sine tekabul etmiştir.

    demokrasinin doruğu 2002 seçimlerinde akp oyların %34 küsürünü almış ama demokratik meclisimizde vekillerin %66 sını almıştır. ne güzel değil mi?

    hangisinin daha demokratik acaba.
  • türkiye kurulan (ya da afişe edilen) ilk milletvekili pazarı denebilir..

    (bana da bakanlık verilsin, değil partimi anamı bile satarım. böyle de ibnenin önde gideniyim)
  • demokrasi kelimesinin içini boşaltıldığı anlardan biridir. bunları okudukça hiçbir zaman adam gibi bir demokrasimiz olmayacak fikrim kuvvetleniyor. kökleşmiş, uzun yıllardan beri oturmuş bir sistem yoksa oturtmak da zor oluyor galiba. yıllardır çekilen sancılar bu yüzden.
  • ecevit'in siyasi hayatinda yaptigi en buyuk hatalardan biridir, buyuk bir aymazliktir, zira transfer ettigi 11 milletvekilinden bazilari sonradan yolsuzluk suclamalari ile karsi karsiya kalmistir
  • (bkz: the lost room)
  • bülent ecevit’in 1977’de kurduğu azınlık hükümeti meclis’ten güvenoyu alamamıştı. adalet partisi, milli selamet partisi ve milliyetçi hareket partisi bir araya gelerek 2. milliyetçi cephe hükümetini kurdu. ecevit, söz konusu hükümeti düşürmek istiyordu ve bunun için 11 milletvekiline ihtiyacı vardı.
    türkiye ilk kez milletvekili pazarlığına sahne oldu. meşhur güneş motel’de yapılan pazarlıklarda bakanlık sözü verilen 11 ap’li partilerinden ayrıldı. bunlardan 10’u daha sonra ecevit hükümetinde bakan oldular.
  • azınlık hükümeti kuracak akp'nin 18 vekile ihtiyacı var.

    mhp ve hdp'den 18 vekil devşirilebilmesi, bakanlık verildiği takdirde gayet makul duruyor.

    şu an için, devşirilecek vekillerden kaç tanesinin bakanlığı şart koşacağını tahmin etmek zor fakat 7-10 arası makul olacaktır.

    kalan vekilleri de "kaosu bitirecek olan kahramanlar, büyük oyunu bozan yiğitler, er meydanındaki delikanlılar" falan diye pompaladı mı tayyip, bu hükümet kurulur.

    acı ama gerçek.

    yani, önümüzdeki 4-8 seneyi belirleyecek taktiklerin atası, örneği olarak nitelendirebiliriz güneş motel vakasını.
hesabın var mı? giriş yap