• ingiltere'nin en acimasiz ic savaslari.
  • vahsi bi savasa verilebilecek en sacma isimlerden biri. sanirim ozel bi nedeni vardir bi soonaki entryde soolenir ogrenirim.
  • york ve lancaster asiretlerinin taht icin kapismasi. ingiltere, 15.yy.
    (bkz: ic savas)
  • kırmızıyla beyazın savaşı
  • ingiltere'de 13. yüzyılda, simgesi beyaz bir gül olan york ve simgesi kırmızı gül olan lancaster hanedanlarının savaşıdır. savaşın sebebi, hangi ailenin varisinin tahta geçip kral olacağıdır. iki ailenin güçleri tam 30 yıl boyunca çarpışır durur. nihayetinde lancaster'lardan ünlü henry tudor geçer tahta ve york'ların kızıyla evlenir. o günden itibaren kan davası sona erer, anlaşmazlıklar affolur, tudor hanedanı başlar.

    ayrıca utku hoca'nın ingiliz kültürü ve tarihi dersinde bu soruya "a war between roses" yanıtı verip sınıf geçen bir arkadaş olduğu iddia edilirdi, bir nevi istanbul üniversitesi edebiyat fakültesi efsanesi olması kuvvetle muhtemeldir.
  • 1455-1487 yılları arasında ortaçağ ingilteresinde house of lancaster* ve house of york* adlı iki aile arasında vukuu bulan savaşlar serisinin adıdır. savaşın ismi iki tarafın da kullandığı rözetlerden gelmektedir. lancasterlılar kırmızı, yorklular da beyaz gülü rozetlerinde taşırlarmış.
  • ingiltere'de lancaster'ler ile york'lar arasında yapılmış olan iç savaştır. saray bahçesinde toplanan soylular, taraflarını belirtmek birer için gül koparmışlar, taraflardan biri kırmızı öbürü beyaz gülü seçmiştir. savaş, diplomatik bir evlilikle bitirilmiş, bunun işareti olarak da kırmızı-beyaz bir gül simgesi bir binanın camlarına işlenmiştir.
  • 1455-1487 yılları arasında süregelen bu savaşta asıl kazanan *fransa olmuştur..iç savaş sırasında fransa ingilizleri adaya gerisin geriye* püskürtmüştür..
  • ingiltere tarihinin belki de en önemli taht değişikliğiyle sonuçlanmış savaştır. bununla birlikte fransa ve ingiltere arasında süren yüzyıl savaşlarının sonunu getirmiş, ingiltere yönetimini fransa topraklarından çıkmasına neden olmuştur. bununla birlikte ingiltere kralı beşinci henry'nin oğlu catherine of valois'ten doğma altını henry tahtını kaybetmiş; bu sırada yetişmiş oğlu york ve lancasterler arasındaki savaşta öldüğü için, taht anne kraliçe catherine of valois'in ikinci evliliğinden olan; edmund tudor'un oğlu yedinci henry tahta geçmiştir. tahta geçerken üçüncü richardın kız kardeşi york prensesi elisabeth ile evlenmiştir.

    bu kanlı iç savaşın ingiltereye önemli yararları olmuştur. soylular,prensler güçlerini kaybetmiş, merkezi krallık ve kral gücünü artırtmıştır. aynı zamanda tahta geçen yedinci henry tudor hanedanından olduğu için yani galler prensi de olduğu için, ingiltere gallerdeki gücünü artırmış, bağlılığı sağlamlaştırdığı için hanedan değişikliklerini, soylular arasındaki çekişmeyi minimalize etmiştir.
    özellikle edebiyat, resim ve müziği etkilemiş olan bu savaş, bir çok esere ilham kaynağı olmuştur.
hesabın var mı? giriş yap