• dürtünün işlenmiş hali.

    şekillerle anlatmak gerekirse;
    `\` : iç veya dış uyaran
    `.` : işlenme süresi (azlığı ya da çokluğu)
    `/` : uyarana verilen tepki

    dürtü : \ /
    dürtü iç veya dış uyaran sonucu oluşur ve hemen tepki verilir.
    bebeğin acıkma uyaranı ile hemen ağlama tepkisi göstermesi. burada acıkma dürtüdür. ağlama dürtü sonucu verilen işlenmemiş, üzerinde düşünülmemiş tepki.

    güdü : \...../ ya da \......
    burada dürtü çeşitli sebeplerden dolayı hemen gerçekleştirilemeyeceği için işlenir ve uygun şekilde ve zamanda tepki olarak ortaya çıkar. acıkan insanın hemen tepki vermeyip uygun yer ve zamanı bekleyip sonra bu ihtiyacını karşılaması sonucu, acıkma güdüye dönüşür.
  • güdü: davranışta bulunma isteği. bireyi amaca yönelik davranışa geçiren istek ya da ihtiyaç. her ihtiyaç insanı davranışa sevk etmeyebilir. güdünün bireyi davranışa yönlendirmesi amaca yönelik olmalıdır. ihtiyaçlar sosyal ya da biyolojik olabilir.
    (bkz: psikolojiye giriş)
  • (bkz: içgüdü)
  • sosyal ihtiyaç olanına "güdü"; bedensel ihtiyaç olanına ise "dürtü" denilen.
  • (bkz: fail) (bkz: etmen) (bkz: yönlendirme)
  • filmi için:
    (bkz: the motive)
  • kendini fazla dinleyince gerçekleşmeyen.
    "kendimi yaşayacağım" diye içine odaklanınca bu sefer güdük kadar güdü kalmıyor.
    hoşgeldin duygusuz.
    hadi yaşa bakalım yaşayabiliyorsan kendinle şimdi böyle.
    halbuki güdünün coştuğu dönemler daha iyidir.
    bolca saçmalama olmuşsa da, kafa ağırlık yapmaz en azından.
    şimdi ise hem kafa, hem..
    hay sıçayım!
  • harekete gecirici guc.

    (bkz: motive)
  • sessiz ve derin düsüncelerin sonunda, hah insan bu yüzden aşık olur dediğim olgu.
  • davranışın nedenidir.öncelikle sırasını belirler,iç ve dış uyarıcıların etkisiyle insanı zihinsel ve bedensel olarak harekete geçirir.

    güdü veya motiv, bireyin hareket ve davranışlarını başlatan içsel güç. davranışa enerji sağlayan organizmanın içindeki ve çevredeki güçler olarak tanımlanır. bireyin içsel gücü ile davranışa hazır hale gelmesine güdülenme yani motivasyon denir. psikoloji biliminde herhangi bir şeyin eksikliğine ihtiyaç denir, bu eksikliği gidermek için bireyde dolayısıyla organizmada beliren güce ise dürtü denir. organizma eksikliğini hissettiği şeyi gidermek ister ve bu yönde bir davranış sergiler. genel olarak bireyin ihtiyaçlarını yani eksiklikleri gidermek için belirli bir yönde hareket etmesine güdü denir. güdüler ise davranışlara yol açar. organizmanın ihtiyaçlarını gidermek için izlediği yol sırasıyla: ihtiyaç, dürtü, güdü ve davranıştır.

    güdülenmenin özelikleri

    psikoloji biliminde güdülenmiş organizmalar aktif olarak tanımlanmıştır. açlık güdüsünün bireyi yemek yemeğe yöneltmesi buna bir örnektir. organizmalar istenilen olumlu davranışlara yaklaşırken, istemediği olumsuz davranışlardan da kaçınır. psikoloji biliminde güdüler fizyolojik ve sosyal yani toplumsal güdüler olmak üzere iki başlıkta incelenir. fizyolojik ihtiyaçlar organizmayı harekete geçirir, organizmayı harekete geçiren uyarılara ise fizyolojik motiv denir. fizyolojik motivlere "dürtüler" de denmektedir. açlık, susuzluk, uykusuzluk gibi örnekler fizyolojik güdülere örnek verilebilir. sosyal güdüler ise toplumsal bir ortamda gerçekleşir. sosyal ihtiyaçlar organizmayı harekete geçir, organizmayı harekete geçiren uyarıcılara ise sosyal motiv denir. sosyal güdülere örnek olarak: başarılı olma, bir mevkide terfi etme, yücelme duygusu, güven ve hoşgörü gibi örnekler verilebilir. çoğu zaman fizyolojik güdü ve ihtiyaçlar, sosyal güdü ve ihtiyaçlara göre daha ağır basmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap