• gre sınavında ornek bir verbal sorusu (analogies)
    soru:

    ????????-?????????

    a: ???????-???????
    b:??????-pencil
    c:???????-??????
    d:???????-???????
  • stres yapıcı , para emici, kastırıcı sınav. bide heves etmisler analytical writing diye bir olaya girmisler,tam olmus. asya ulkelerinin bireylerinin ( hang hang, zing zong, ling wu vs isimli insanlar) daha doru duzgun ingilizce konusamadan nasıl yapıyollarda bu verbali hallediyolar 600 yapıyolar 700 yapıyolar sorusunun cevabı olarak elemanların cekik gozlu , inek, vejetatif bireyler oldugu, 6 ay boyunca durmadan 5000 kelime ezberleyecek hırslarının oldugu ve cuklerinin ufak olmasınında bunda etkisi oldugu (napolyon sendromu) cıkarımlarını yaptıran sınav.
  • amerikada iyi bi okulda master a kabul edilebilmek icin gpa den sonraki en onemli iki unsurdan biridir (digeride toefl tabiiki). yaklasik 1900 puanin ideal oldugu iddia ediliyor. gre 3 bolumden olusur: kabaca verbal, analytical ve quantitative.
    quantitative den turkiyede ilk ve orta ogrenimini gormus her ogrencinin full yapmasi muhtemeldir. analytical genelde mantik sorularidir, bilgiyi degil verilen verilerin ne derece algilanip irdelendigini olcer, kolay sayilmaz. verbal ise muhtemelen ana dili ingilizce olan biri icin bile zor olarak degerlendirilir. her bolumun toplam puani 800 dur ve herhangi bir bolumden hic dogru cevap vermemis olsaniz bile 200 puan garantidir. yanlislar dogruyu goturmez. sinava toefl gibi onceden randevu alip bilgisayar basinda kisinin kendi belirledigi bir tarihte girilir, bir soruya cevap verdikten sonra geriye donemezsiniz ve bir sonraki soruya gecmenin tek yolu onceki soruya bir cevap vermektir, haliyle bos birakma sansiniz zaten yoktur.
  • bilkent i$letme'den hayvan bir arkada$imin verbal'indan 740 aldigi sinav. stanford, chicago kesmez artik aya gider heralde.
  • bir ay sonraki büyük buluşmamız için harıl harıl çalıştığım ve bir zamanlar dalga geçtiğim mega hafiza teknikleriyle azimle kelime ezberlediğim güzide(!) sınav. gre benden korksun tabii, o ayrı

    edit : kimin kimden korkması gerektiği hakkında şüphelerim var son günlerde *

    edit2 : allah belasını versin, başka da bir şey söylemiyorum ben
  • amerikali universite mezunlari hedef alinarak hazirlanan bir testtir, bizdeki les hesabidir. verbal, quantitative ve analytical writing bolumlerinden hangisinin once gelecegini bilemezsiniz, cat diye writing'le karsilasirsaniz kormayin, ancak cat diye 2. bir writing'le karsilasirsaniz korkun, zira bunlar bir tane de bonus bolum verirler ama siz hangisinin gercekten puan getirecegini bilemeyeceginiz icin ikisini de kasarak yapmak zorundasinizdir.

    kanimca gre'nin en onemli olayi puanlamasidir. soyle ki: bir bolume basladiginizda, yani henuz hicbir soru cevaplandirmamisken 500 puana sahipsinizdir, dogru cevaplar verdikce puaniniz yukselir ancak ayni zamanda sorular da zorlasir. o yuzden sorulari cozmeye baslarken ilk 10 soruya en fazla zamani ayirmak pek mantikli olacaktir. zaten ilk sorular ortalama zorluktadir. eger bastaki sorulari yanlis yaparsaniz yuksek puan almaniz zorlasir zira bastaki puaniniza donmeniz, sonra da onu gecmeniz, sekilde de gorulebilecegi gibi haliyle daha zordur:

    ........................800
    ....................+
    ................+
    500
    ................-
    ......................-
    ..........................200

    sorularin kolaylasmasi hic sevinilecek bir durum degildir, sicmakta oldugunuza isarettir. yine de butun sorulari yanlis cevaplandirsaniz dahi 200 puan alirsiniz, sonra o 200 puani ne yaparsiniz bilemiyorum tabii.

    verbal icin onunuzdeki 10 kelimeden en az 8'ini hayatinizda ilk kez goreceginizi garanti edebilirim. ingilizce kelime dagarcigindan ziyade uslamlama yetisini olcer verbal diyen kisilere aninda nanik yapabilirsiniz, kelimeyi bilmeden uslamlanamiyor bu meret zira. bunun icin de benim bildigim tek yol latince ve yunanca kokleri ezberleyerek kelimelerin anlamlarini tahmin etme yoluyla sorulari cozmektir, kendileri kaplan gre'nin en arkasinda bulunabilmektedirler.

    quantitative ise lisede tembel sosyal sinifinda olsaniz bile hic korkutmasin sizi. kendisi lise bir matematigidir; dort islem, biraz da alan, cevre vs. formulu biliyorsaniz kafayi calistirip kolaylikla yeterli puani alir, hatta matematigin bu kadar eglenceli olabilecegine sasirip, okuz matematik hocaniza giyabinda bir torba kufur edebilirsiniz. quantitative'i sevin, muhtemelen en yuksek puani bundan alacaksiniz.

    analytical writing'in puanlamasi farklidir en fazla 6.0 alinir. abd'deki iyi(?) okullar writing'den en az 4.0 isterler. bildiginiz iki kompozisyon yazilir bunda. birinde mesela 'sozluk super bi yerdir, cunku bilgili yazar ortalamasi okuz ortalamasindan yuksektir' gibi bir laf ederler, siz de bunu cok dogru demissiniz baglantiniz pek mantikli, ya da sktir bir kere dogru durust kanit, istatistik yok bu hergelenin elinde, gotunden uyduruyo diye kanitlarinizi sunarak, size verilen onermeyi analiz ederek yarim saat icinde kompozisyona donusturursunuz. bir tane daha vardi onu unuttum.

    edit: algonkin unutmamis; iki kompozisyon yazılıyo, biri 'issue' adıyla yazılan, konuyu veriyor, fikrini belirtiyosun, ikincisi de 'argument', onda da verilen metinde adam olayı nasıl tartısmıs onu elestiriyosun.
  • bugün girdim, belki birkaç insana yardımım olur diye gözlemlerimi ve tavsiyelerimi yazıyorum.

    analytical writing:

    - ilk önce karşımıza issue essay çıkıyor. klasik intro-body-conclusion şeklinde bir essay döşüyoruz. bol örnekli, okuyanın mantığınızı kolayca anlayabileceği bir essayı 30 dakika gibi kısa bir sürede yazmanız gerekiyor. bu bölüm hakkındaki yanılsamalardan biri illa bir tarafı seçmeniz gerektiği. evet, bir tarafı seçmek daha kolay bir yol ama bir zorunluluk değil. düşüncelerinizi en iyi yansıtacağınız yolu seçmenizi öneririm. toefl writinglerine oranla daha profesyonel bir yazı bekleniyor hissi uyandırdı. apışık kalmamak için outline çıkarın, ama outline 5-7 dakikadan fazla zaman ayırmayın. mesela düşünce bulamadınız, tıkandınız o zaman bulduklarınızla başlayın, gerisi gelecektir.

    - argument essay bana kolay geldi ve niye kendisinden bu kadar çekinilmiş anlamadım. introda ilk başta yazarın claim'ini belirtip, ardından "however, the information provided does not justify the argument/conclusion"ı yapıştırıyoruz.

    - argument essay'de kullanabileceğiniz çok bariz noktalar var. örnek olarak yazar ankete dayandırıp bir argüman sunmuş olabilir. bunu gördünüz mü hemen bu anketin detayları belli değil. kimlere yapılmış, kaç kişiye, yeterli sayıda katılım olmuş mu, olmuşsa bile yeterli çeşitlilik sağlanmış mı, hangi yaş aralığında, kaç soru vardı, bu sonuca nasıl ulaştı, anket doğru bir şekilde oluşturuldu mu, vs gibi sorular sorabilirsiniz.

    - kullanabileceğiniz başka bir argüman ise yazarın varsayımlar. bu varsayımları gördünüz mü yazar işte biased, bunu kanıtlayan bir study göstermiş mi gibi bir tutum alıyoruz. mesela yazar sigara içmek kanser yapar demiş bile olabilir. siz gene burada study soracaksınız. ayrıca bu noktada meşhur correlation does not imply causation tezini kullanabilirsiniz. mesela ceoların golf skorları ile şirketleri o yıl yaptıkları karlar karşılaştırılmış. golf skorları arttıkça karların da arttığı gözlemlenmiş. ama bu bağlantı bir neden sonuç ilişkisini ispat etmiyor.

    - belirsiz terimler varsa hemen vague diye üzerine atlayabilirsiniz. mesela bugün bana gelen paragrafta work ethics at x diyordu. work ethics'in dünya üzerinde kabul görmüş bir tanımı yokken x şirketinin tutumunu okuyucu nereden bilsin tadında bir paragraf döşedim.

    - bugün girdiğim için sonuçları yok tabii ama 10 gün sonra neler yaptığımı göreceğiz. ona göre tavsiyelerimi kulak asabilirsiniz. (evet 3.0 almışım. 3.5 olsa iyi yapmışım diyecektim ama ekşide göz gezdirince herkesin 3.0 aldığını gördüm. not arttırmak için daha geniş bir vocabulary kullanmaya çalışın derim.)

    - zamanınız varsa öncesinde evde writing yapmak zaman kullanımı açısından yararlı olabilir. gre'nin sitesindeki sampleları okumak ne beklendiğini anlamak için önemli.

    https://www.ets.org/…ting/argument/sample_responses

    quantitative reasoning

    - evet, gerçekten basit ama köşeye yatırmak için elinden geleni yapıyor. sadece sakin bir şekilde çözün.

    - süre bol o yüzden her soruya istediğiniz kadar özen gösterebilirsiniz. ama mesela tüm testi çözdükten sonra zaman var diye başa dönüp her soruyu tekrar çözmeye kalkmayın. hata yaparsınız. yaptım oradan biliyorum. klasik bir tabir vardır. ilk yaptığın doğrudur diye. buna sıkı sıkıya bağlanın.

    - öncesinde 1-2 test çözerseniz karşınıza ne çıkacağını bilirsiniz iyi olur. şuradan çözebilirsiniz:

    http://www.majortests.com/…/quantitative_skills.php

    - hatırlamanız gereken birkaç kelime:

    prime: asal
    consecutive: ardışık
    even: çift
    odd: tek
    bisector: açıortay

    - faiz, permütasyon ve kombinasyon konusuna bir göz gezdirin.

    - sonuç: 167.

    verbal reasoning

    - çok pis bir bölüm. niye? çünkü mesela bir soruda 2 boşluk var ve her boşluk için 3 seçenek var. puan almanız için 2 boşluğu da doğru doldurmanız gerekiyor.

    - sınav sistemi birkaç yıl önce değişmiş sanırım çünkü o kadar fazla imkansız kelimeler görmedim. ya da çok kötü yapıyordum 2. sectionda yazık lan bu bebeye diyip bana impact, imply, result gibi kelimeler vermeye başladı. bence düzgün bir çalışma ile altından 1-2 hadi bilemedin 3 ayda kalkılabilir. mühendis olduğum için bu bölüme hiç çalışmadım, beklentim de yoktu.

    - sonuç: eh işte, ingilizce biliyorum işte üzerime gelme tadında bir skor, 146.

    ek tavsiyeler

    - 10 dakikalık arayı kesinlikle verin. 1 writing, 2 quantitative, 2 verbal, 1 de bonus olmak üzere 6 bölüm çözeceksiniz. nereden baksanız en az 3 saat 30 dakika oradasınız.

    - gre 4 kuruma skorunuzu bedava ulaştırıyor. sınav bittikten sonra ilk önce quantitative reasoning ve verbal reasoning'te kaç aldığınızı söyleyecek. bir yere not alın çünkü bir daha söylemiyor. bundan sonra ilk önce undergraduate okulunuzu seçiyorsunuz. ardından bu 4 kurumu seçiyorsunuz.
  • bugün girdiğim sınav. sınav öncesi çokça bilgi, ipucu kovalamış biri olarak naçizane önerilerimi yazayım.

    öncelikle sınava ets'in sitesinden başvuruyorsunuz. sanırım istanbul, ankara, izmir dışında iskenderun'da da sınav yapılıyor. sınav ücreti 195$. sınav hemen her gün var. ilk boş oturuma kayıt yaptırabilirsiniz. sınava yalnızca ehliyet veya pasaportla girebiliyorsunuz. nüfus cüzdanıyla giremiyorsunuz.

    sınav içeriğine gelirsek; sınav iki yazma, iki sözel ve iki sayısal bölümden oluşuyor. her bölüm kendi içerisinde puanlanıyor yani sayısal, sözel ve yazma puanları birbirinden alakasız. sözel ve sayısal kısımlar yirmişer sorudan, toplam 40 sorudan oluşuyor. her bir bölüm için verilen süre ise 35 dakika. puanlama sistemi nasıl pek bilmiyorum. yani her soru aynı puanda mı yoksa zorluk vs. derecesine göre değişiyor mu açıkçası pek bilemiyorum. 130-170 puan aralığında bir puan alıyorsunuz. sayısal ve sözel puanınız sınav bitiminde ekranda hemen yazıyor. ancak bu resmi sonuç değil. resmi sonuç yazma sınavlarının okunması ve notlandırılmasıyla birlikte iki hafta sonra size bildiriliyor. gelen sonuçta ekranda gördüğünüz puanalrda bir değişiklik olmuyor, sadece yazma puanınızla birlikte resmi sonuç size gelmiş oluyor. sınav bitince ekranda sonucu yollamak istediğiniz üniversite, fakülte, enstitü seçtiğiniz bir pencere geliyor. resmi sonuçlarınız o okula da bildiriliyor.

    soruların içeriği için sadece sayısaldan girdiğim için sayısal sınavı hakkında konuşabilirim. belki biraz iddialı gelecek ama bizim matematik müfredatını görmüş bir öğrenci soruları anlayacak kadar ingilizcesi varsa bu sınavda şov yapar. sorular bizim lise matematiği seviyesinde hatta ve hatta kimi üstlü sayılar soruları orta okul düzeyinde. kilit nokta soruları anlamak. bunun için de yapmanız gereken sınav öncesi en azından bir kitap bitirmek. böylece tüm soru türlerini görmüş ve bilmediğiniz kimi terimleri öğrenmiş olursunuz. kitap bitirmek deyince gözünüz korkmasın, bizim öss kitapları gibi değil taş çatlasın bir kitapta topla 500 soru falan var. barron's, kaplan, manhattan veya ets'in kendi hazırlık kitapları bu iş için oldukça yeterli kaynaklar. hepsinin pdf'i internette mevcut. bulmazsanız yeşillendirin mail atarım.

    son olarak sınavın birebir aynısını linkten indirebilirsiniz. böylece girmeden ekranları, butonları, geçişleri görmüş olursunuz. atladığım kısımlar, aklıma gelmeyen noktalar olabilir. hatırladıkça editleyeceğim. sormak istedikleriniz olursa sorunuz efendim.
  • bugün girdiğim ve v:151, q:167 ile çıktığım sınavdır. sadece son iki gün internette bulduğum online testleri çözerek hazırlanan biri olarak bence gayet iyi bitti. ama tabi bu entry i girme amacım sözlüğü adeta günlük niyetine kullanmak değil:

    şöyle bir site var. on numara beş yıldız bence. 33 tane online testi gerçek sınava yakınlığına göre derecelendirerek yazmışlar sağolsunlar. bence faydalıydı, paylaşmak istedim.

    sevgiler.
hesabın var mı? giriş yap