• kuantum mekaniği ile standart modeli birbirine uydurmak icin var oldugu savlanan sey..(parcacik diyerek kısıtlamalıyız kesinlikle, özgür olsun mutlu olsun..) robot resminden cikan sonuclar soyledir:

    isik hizinda yasar.
    durgun kutlesi yoktur.
    charge'i yoktur.
    spin'i 2'dir.

    yakalayana ödül var ona göre...
  • teorik fizikcilerin bulunmasi ya da oldugunun kanitlanmasi icin cocuklarini kesebilecegi kuanta. cunku aksi halde kendileri, kuantum fizigiyle acikladigimiz olaylari bastan yorumlamak zorunda kalacaklardir. bu durum 100 yillik calismalarin, yayinlarin cope gitmesi demektir. ben bir deneyselci olarak ilgiyle izlemekteyim gelismeleri...ama uzaktan****.
  • evreni standart modelle açıklamaya çalışan fizikçilerin öngördükleri momentum taşıyıcısı. "şimdi dünya beni çekiyor ya, aslında çekmiyor da bana negatif momentumlu graviton atıyor" gibi düşünmek gerekir
  • yercekiminin (standard modele gore 4 ana gucten biri) henuz varligi ispatlanmamis guc tasiyici parcacigi..
  • graviton, sicim seklinde oldugu dusunulen enerjinin iki ucu birlesik olanidir. iki ucu acik olan enerjilerin cekim dolayisiyla bulunduklari membrane'den ayrilamadiklari ama gravitonnun ayrilabildigi dusunulmektedir.

    cern labrotuvarinda, atom carpismasi sonucunda ortaya cikan bu parcacigin yok oldugunu ispatlamaya calisacaklar. eger ispatlarlarsa, bu parcacigin boyut degistirdigi kanitlanmis olacak, bir baska degisle yani basimizda bizim goremedigimiz baska bir evren oldugu ortaya cikacak.
  • dalga hali (bkz: kütleçekim dalgası) tespit edildi. sıra sende piç kurusu.
  • bu gravitonlar aslında birden çok boyutta yayınım yapılırlarmış da bizim üç uzay boyutuna düşen kısımları oransal olarak çok azmış. bu yüzden de kütle çekim en zayıf kuvvetmiş. diye bir teori var. teoren kişinin yalancısıyım.

    (bkz: temel kuvvetler)
    (bkz: membran)
  • artık resmen dalga formunda kanıtlandı. `hail einstein`
    insanlık için neden mi önemli?
    her şeyin teorisini (relativite, kuantum ve elektromanyetik kuramlar) açıklarken higgs parçacığından sonra en önemli keşif çünkü bu. kütle çekiminin dalga halinde olması, onu temsil eden bir parçacık olduğunu gösteriyor. ışık gibi kırılabilir, genişleyebilir, kontrol altına alınabilir anlamına geliyor.
    gravitonun kontrol altına alınması demekse uzay-zamanı bükebilmek demek

    yani kim bilir, bir gün belki o delikten birisi geçecek.
  • çizgi filmlerde boşlukta yürüdüğünü fark edene kadar uçurumdan aşağı düşmeyen karakterlerle en yakın ilişki içindeki parçacıktır.
  • cern, large hadron collider'ın graviton üretebileceğini düşünüyor.
    geçen aralık'ta yaptıkları açıklamalarında 750 gev civarında (higgs bozonunun tam 6 katı enerjide yani) hem atlas'ın hem de cms'in bir parçacık tespit ettiğini açıkladılar.

    değerler istatistiki bir şey ifade etmemekte şu anda. bununla beraber "higgs'i bulma sürecimizde bu şekilde gelişmişti." diyorlar.

    umarım stephen hawking "gravitonu da bulamayacaksınız." diye 100 dolarına bahse girmiştir. adam neyi bulamayacaksınız dedikçe çıkarıp masaya vurdular çünkü.

    higgs'i bu kadar kolay (görece de olsa) bulmaları bana güven veriyor. sanırım bunu da buldular.
hesabın var mı? giriş yap