• gecen gun kendini asti benim telefonda.

    efendim bu alet, ozellikle de gps'i acik birakirsaniz yasam duzeninizi acayip ogreniyor, sabah 8:00'de "10 minutes to work walking", efendim cuma aksama dogru "trafik var, markete anca 35 dakkada varirsin" gibi seyler yaziyor, iyi, hos. fakat uc gundur telefonu ilk defa getirdigim bir sehirdeyim, alet sapitti, bu sabah "25 minutes walking to unknown place" diye mesaj var, hakkaten ne oldugunu bilmedigim, haritada gayet mahalle ici gibi duran bir yere gidecegime karar vermis, haritayi da eklemis. merak ettim simdi, galiba hakkaten gidecem, google diyorsa bir bildigi vardir. artik bobregimi mi calarlar, yoksa hazine mi bulurum ne olur bilmiyorum, ama google mesajiyla heyecan yasadigima gore epey tekduze bir hayat yasiyorum.
  • home office calistigim icin bunu aptal ettim iki gunde. hala ne yaptigimi anlamaya calisiyor garibim.
  • pizza siparişi:
    -gordon pizza mı?
    -hayır efendim google pizza!
    -yanlış numaraymış, kusura bakmayın.
    -hayır efendim numara doğru, google pizza! google olarak gordon pizza’yı satın aldık.
    -o zaman bir sipariş verebilir miyim?
    -her zamankinden mi efendim?
    -ne yani, ne sipariş edeceğimi biliyor musunuz?
    -elbette efendim. son 5 keredir mantarlı, sosisli, sucuklu, kalın hamur istemişsiniz.
    -tamam o zaman, aynen öyle olsun!
    -size onun yerine kuru domatesli, biberli sebzeli pizza göndersek?
    -neden ki?
    -bakıyorum da kolestrolünüz 300’ün üzerinde, üreniz de yüksek.
    -nereden biliyorsunuz ki?
    -son check-up’ınız 15 gün önce imiş efendim, ona baktım.
    -tamam, anladık. ama ben yine kendi siparişimi istiyorum. ilaçlarımı alıyorum zaten.
    -özür dilerim efendim, ilaçlarınızı da pek almıyorsunuz. 30 tabletlik kolesterol ilacınızı alalı 90 günü geçmiş.
    -sonra tekrar aldım, hem size ne?
    -sonra tekrar almamışsınız efendim, kredi kartı harcamalarınıza baktım.
    -yahu nakit aldım. onun kaydı yoktur.
    -nakit de almış olamazsınız 45 gündür bankadan nakit çekmemişsiniz.
    -belki bir başka nakit kaynağım var, onu nereden bileceksiniz?
    -olamaz efendim. o zaman vergi kaçırıyorsunuz demektir. gelir vergisi beyanınızda başka bir nakit gelir görünmüyor.
    -yuh be!
    -sadece size yardım etmek istiyoruz efendim, kötü bir niyetimiz yok.
    -biliyor musun? artık gına geldi. çekecem gidicem dünyanın ücra bir köşesine, ne internet, ne google kafamı dinleyeceğim. yeter be!
    -biraz zor efendim.
    -o niye ki?
    -pasaportunuzun süresi dolmuş.
    -...
  • arada sacmalayan nesne. ulan ucak arizalandi havaalaninda mahsur kalmisim belli, bir sonraki ucusa iki saat kaldi senin kansas'ta olman lazim diye uyarip sinirimi bozdu simdi, gidebilsem gidecem zaten isinlanayim mi kansas'a?

    bir de bunun ayarlari direk azimli bati insanina gore yapilmis, yok toplantina gec kaldin, yok bilmemneyin son gunu, efendim suradan otobuse bin bes dakkaya oradasin. daha bir kere 'sen olmussun de aglayanin yok', 'hadi git yat, kac saattir uyumadin', 'o is zaten olmazdi abi, siktiret' demedi.
  • derdim var sözlük;

    5.0 ile android yıllardır bahsedilen onca aksaklıktan – eksiklikten kurtuldu. buraya kadar tamam, sıkıntı yok. google’ın ilerleyiş tarzı bizim açımızdan pek iç açıcı değil fakat.

    google (stok android üzerinden konuşursak) hem android kullanan tablet ve telefonlarda, hem android wear ile giyilebilir cihazlarda, hem chromecast, nexus player gibi medya cihazlarında, hem de kendi işletim sistemi olan chrome os ile çalışan cihazlarda, işletim sisteminin son kararlı sürümüyle ekosistem içinde tüm kullanıcı deneyiminin neredeyse merkezine google now’ı koyuyor artık.

    bunda da bir sıkıntı yok. çünkü entegrasyonda bir sıkıntı yok. cihaz ya da yazılım ne olursa olsun asistan bir şekilde (tamamen ya da bir parça olarak) deneyimin içine rahatsızlık vermeden yerleşiyor. hatta yeni ürünü inbox dahi bir yazılım olarak tüm hareket tarzını google now kartlarıyla iletişimli çalışarak oluşturuyor. takvimin ve chrome tarayıcıların son sürümleri de parça parça etkileşimlerle bu örneklere dahil.

    peki bizim için iç açıcı olmayan ne? cevap, google now’ın bizzat kendisi.

    bir dönem sınırlı olarak türkçe desteklese de google now artık hiçbir şekilde dilimizi desteklemiyor. android işletim sistemi ve stok android üzerinde çalışan telefonunuz ya da tabletinizde bırakın sınırlı kullanmayı işletim sistemi dil türkçe ise google now’ı aktif dahi edemiyorsunuz artık bildiğiniz gibi. giyilebilir cihazlarda durum daha vahim zira android wear’da işletim sisteminin tümü kartlar üzerinden çalışacak şekilde tasarlanmış durumda ve tahmin edebileceğiniz gibi telefonunuzdan aldığı bildirim kartları dışında wear işletim sisteminin kendi oluşturduğu kartların da neredeyse tamamı google now üzerinden sağlanıyor. yani android wear kullanan bir giyilebilir cihazınız varsa bunu da ya ingilizce kullanacaksınız ya da epey özelliği eksik olarak türkçe kullanacaksınız. üstelik google now geliştirici ekibinin tepe noktalarından birinde de bir türk çalışıyor. durum buna rağmen bu denli vahim.

    senelerdir konuşulup durulan neredeyse tüm sorun ve aksaklıkları onca zamanın ardından bir majör güncellemeyle başarıyla çözen google biz de dahil dünyanın bir kısmını hazırladığı bu yeni ve başarılı kullanıcı deneyiminden büyük ölçüde mahrum bırakıyor ve bu konuyu çözecek bir girişimi varmış gibi de durmuyor.

    android güzel, android wear işletim sistemi kullanışlı ve sorunsuz, cihazlar giderek daha da güzelleşiyor. nexus 6’ya kötü yorum yok, nexus 9 bugüne kadarki en sıkı tablet adımı denebilir google'ın, android 5.0 lollipop harika; ama teknik olarak bizdeki, bizim deneyimleyebildiğimiz şey, halen tam ”android” olabilmiş değil.

    cihazınızı ingilizce kulanmadığınız sürece ya da bu hususta google artık bir insiyatif almadığı sürece sürümünüz ne olursa olsun android deneyimini eksik yaşıyorsunuz ve kötüsü o eksikliği google giderek ekosistemin en önemli parçası haline getiriyor.

    nexus 3, 4, 5, 7, 10, chromecast, moto360 kullandım/kullanıyorum google’ın bu macerasını senelerdir yakından izleyen bir google kurbanı olarak tüm cihazlarımı ingilizce arayüzle kullanmaya devam ettiğimi dudak bükerek bildiriyorum efenim.
  • google gibi muhtesem bir sirketin, elindeki muhtesem olanaklarla ve bilgi kaynaklari ile boylesine muhtesem bir fikri nasil olup da, aslinda olabilecegine nazaran nasil bu kadar boktan uretebildigini, nasil bu kadar basit hatalar yapabildigini aklim almiyor.
  • nexus 5 cihazımda türkiye'de ingilizce olarak kullanıdığım hayatımı tam anlamıyla düzene sokmuş arayüz, uygulama artık ne derseniz..

    gmail'e gelen bütün bilgilerle eşleşmesi inanılmaz güzel. örneğin bi bilet mi aldınız (uçak, tren, otobüs) fark etmez. mailinize gelen konfirmasyon mailini direk olarak sisteme aktarıp bir hafta önceden sizi seyahate ayarlamaya başlıyor. "5 days trip to porto" gibi. bu bilgilerin hemen altında da gideceğiniz şehrin kalacağınız süre boyuncaki hava durumunu veriyor. sonra size aynı uygulama üzerinden porto'da nerelere gidilir, neler yenir, neler içiliri anlatıyor. o seyahate check-in mi yaptırdınız. hemen gelen konfirmasyon maili üzerinden oturacağınız koltuğu gösteriyor ekranda. hangi tip uçakla uçacağınızı, uçağın havalimanının hangi terminalinden kalkıp hangi gateden uçağa bileneceğinize kadar hem de. bu seyahatte kalacağınız otel için konfirmasyon maili mi geldi. hemen size otelin yerini ve nasıl gidileceğini gösteren bilgiyi getiriyor ekrana. ardından uçuş günününüz geldi çattı. hemen size saat kaçta evden çıkmanız gerektiğiniz söylüyor bulunduğunuz ilin trafik durumunu kontrol ederek. 2 saat önceden size hatırlatmaya başlıyor.

    bunun dışında arabanızı nereye park ettiğiniz söylüyor. örneğin evden çıktınız ve arabayla markete gittiğiniz. arabayı park ettiğiniz son yeri size ekranda söylüyor. üzerine tıkladığınızda da google maps üzerinden size yolu gösteriyor.

    evinizi ve iş yerinizi adres olarak ekliyorsunuz. rutin olarak evden çıkış saatinize göre size sabahları en uygun yolu, rotayı trafik sıkışıklığına göre çizip veriyor. aynısı işten eve giderken de tabi.

    doğum günleri.. o gün google'da kayıtlı arkadaşlarınızdan doğum günü olan biri varsa ekrana getiriyor. üzerine tıkladığınızda doğum gününü kutlayabiliyorsunuz.

    hava durumu.. bu sanırım en iyisi. günlük hava durumunu ev ve işyeri olarak ayrı ayrı veriyor. üzerine tıkladığınızda 5-10 günlük tahminleri de alıyorsunuz. (isterseniz başka lokasyonlar da ekliyorsunuz tabi)

    cep telefonu, kredi kartı faturasınızı size ödeme gününe 5 gün kala hatırlatmaya başlıyor. ve son ödeme gününe kadar da hatırlatmaya devam ediyor. 5 gün kaldı, 4 gün kaldı, 3 gün kaldı gibi. son gün kırmızı büyük puntolarla "bugün son ödeme günü" şeklinde uyarı veriyor, ingilizce tabi. üzerine tıkladığınızda faturanızı ekrana getiriyor ve detayları görebiliyorsunuz.

    harika bi özellik ise araba ile seyahat halindeyken. bulunduğunuz yol üzerindeki bütün benzin istasyonlarını, otelleri, dinlenme tesislerini gösteriyor size. mesela ankara'dan istanbul'a geliyorsunuz. ankara'dan otobana bağlandınız.. hemen size ankara to istanbul istikametinde misiniz diye soruyor. eğer evet derseniz size o yol üzerindeki bütün benzin istasyonlarını (markalarına kadar hatta. po, shell, opet gibi. taşıt tanıma kullananlar için harika bi detay) ve dinlemne tesislerini gösteriyor.

    bir detay da alışveriş yapmayı sevenler için gelsin. amazon'dan, ebay'dan, aliexpress'ten bir ürün aldın. mailine gelen "shipped" bilgisinize istinaden sana ürününün güncel durumunu sorgulama imkanı sunuyor. tracking olayı yani. (hepsiburada, gittigidiyor'u denemedim)

    sporseverler için.. tuttuğunuz takımı kaydediyorsunuz. maç gününden iki gün önce ekrana maç bilgisini getirmeye başlıyor. örneği galatasaray'ı kaydettiniz. pazar maçı var diyelim. cuma gününden başlıyor ekrana "galatasaray - fenerbahce footbal game 2 days later 8pm" diye. maç günü geldi ve maç başladı. evrakan dakika dakika storu getiriyor. galatasaray 0 - 0 fenerbahçe 25" gibi. ilk yarı bitiyor ekranda "galatasaray 0 - 1 fenerbahçe half time score" yazıyor. bu durum maç sonuna kadar ve maçtan bir gün sonraya kadar devam ediyor. maçtan bir gün sonrası lan acaba gs maçı ne oldu demenize gerek yok, ekranda size storu söylüyor. unutmadan maç oynanırken eğer skor yazan kısma tıklarsanız sarı kart, kırmızı kart, oyuncu değişikliği, goller, dakikaları, kimin attığı vs. her şeyi söylüyor.

    "ok google" ses komutuyla sorduğunuz "mantıklı" bütün sorulara cevap veriyor hem de yazılı kaynakları ekrana getirerek. mesela araba kulalnıyorsunuz ve telefonunuz arabanın ön camında takılı duruyor. ellerinizi kaldırmadan "ok google" dedikten sonra en kaba ingilizceyle "where is the most close gas station on my direction" dediğinizde size yolunuzun üzerindeki en yakın benzin istasyonunu bulup ekrana getiriyor. istediğiniz birinin üzerine tıkladığınızda sizi oraya götürüyor google maps yardımıyla. malum artık tr navigasyon desteği geldi google maps'e. aynı şeyi mesaj yazmak, arama yapmak, uygulama açmak için de kullanabilirsiniz. bunun gibi bir çok örnek soru var. e bunu siri de yapıyor diyebilirsiniz. ikisini de deneyip aynı soruları sordum. siri "x için bulduğum sonuçlar bunlar" derken, google
    ilgili konu için wikipedia yazılan makalesini sesli olarak (ingilizce) okumaya başladı. bu durum bir çok "mantıklı" soru için de geçerli. örnek olarak "dünyadaki en popüler renk hangisi" diye bir soru sorduğunuzda (ingilizce), siri bulduğum "sonuçlar bunlar" derken goople konu ile ilgili wikipedia makalesini ekrana getirip okumaya başladı. eminim siri de böyle şeyler yapıyor olabilir ama bana denk gelmedi ya da doğru soruyu soramadım. yanlışsam düzeltin..

    kısaca sizin yerinize çalışan ve para ödemediğiniz bir sekreter gibi. bu şekilde çalışan bir iphone arayüzü var mı bilmiyorum. sonuçta bu bir uygulama değil, android'in kendi arayüzü, hizmeti. ben bu işlerden çok anlayan biri değilim, yanlış bir termin kullanmış da olabilirim bilmiyorum. sadece demek istediğim indirdiğiniz bir uygulama yok yani. sadece var olanı aktif ediyorsunuz, hepsi bu.

    ha unutmadan apple fanboylar eqlesin..*
  • oyle sasirtiyor ki beni, hayatimi benden iyi takip ediyor. gecen gun isyerindeyken "konsere gec kalacaksin" diye uyari verdi telefon, cep telefonuna kayitli gmail hesabi ile entegre calisiyormus ve email ile yaptiginiz bir aktiviteyi direk kaydediyor ve eger bir konser/spor musabakasi/sinema/ucak bileti aldiysaniz ve o bilet gmail hesabiniza geldiyse telefon vakti geldiginde size uyari veriyor. ucak bileti icin bir de 2 saat digerleri icin 1 saat onceden uyariyor ve gmailinize gelen herseyin websitesinden yeni bilgi geldiyse alip sizi guncelliyor. simdiye kadar bir yanlisini gormedim, garip bir sekilde hayatima girdi kendisi.
  • ios kullanıcılarının da hizmetine sunulmuştur. yapmaları gereken tek şey google search uygulamasını güncellemek.

    hevesle bunu yaptıktan sonra içinizden geldiği gibi küfür edebilirsiniz çünkü henüz türkiye'de kullanılamıyor.
  • bu gibi servisleri görünce ben gelecek görüyorum, late adopter'lar distopya görüyor.

    distopik bir geleceğin anahtarının bilgiden geçtiğini düşünmüyorum. hatta distopik bir dünyanın da bilgiye ulaşılamamasıyla değil; insanların bilgiye ulaşmak istememesiyle geleceğini düşünüyorum.

    google now, google'ın bütün servislerini, android cihazlarınızdan aldığı bütün bilgileri tek bir kanaldan değerlendirip kullanımınıza sunmasının bir ürünü. yani e-posta kutunuza gelen uçak bileti için neden gmail'e girip, bileti indirip, başka bir kaynaktan uçağın kalkış durumuna bakasınız? kurallarını internetin belirlediği bir dünyada yaşıyoruz, he artık bütün dijital kaynaklarımız birbirine bağlanıyor.

    mesela evinize gitmeden, 15 dakika öncesinden yakıp sıcak bir eve girmek sizin için kullanışlı bir şey. bunu eskiden, zaman ayarlı priz kullanarak yapabiliyordunuz, ancak zamana uymak zorundaydınız. şimdi nest kullanarak bunu gerçekleştirebiliyorsunuz.

    gerek yok denilmesini de anlamıyorum. uçak biletinizin google now tarafından otomatik tanınmasına gerek yoksa; uçak biletinin internetten alınmasına da gerek yoktur. ikisi de benzer teknolojik gelişmeler. gidin atatürk havalimanı'na alın biletinizi (acenteler de internetten çalışıyor).

    muhafazakar kitlenin görüşlerini ifade eden muhafazakar parti lideri "ben kitap falan okumam, okuyanlar sefilleri oynuyor" diyor; google yıllardır dünyanın en büyük kütüphanelerindeki nadide eserleri dijitalize edip; afrika'da mobil wifi vericileri kurarak ve insanlara internet erişimi kazandırarak bu kitaplara, bilgiye ulaşmalarını amaçlıyor.

    yani şu durumda ben muhafazakarların liderinden ziyade, google'ın benim haklarımı koruyacağından daha emin oluyorum. en azından insan hakları konusunda daha iyi bir karnesi var.

    internet çağında, verilerinizin toplanması konusunda yapılması gereken tek şey; internet etiği konusunda çalışma yapıp; internete uygun bir yasa çıkartılması. mesela avrupa birliği'nde "unutulma hakkı" adındaki hakkınızı bütün mecralarda kullanabiliyorsunuz; bizdekiler hala internetin fişini mi çeksek derdindeler.
hesabın var mı? giriş yap