• şam' a kuş uçuşu 100 - 150 km uzaklıktaki hakim bir bölgedir. suriye burayı israil'e kaptırmakla bir nevi daşşaklarını da israil'in eline teslim etmiştir.
  • israil'in suriye sınırındaki stratejik nokta. israil, suriye'nin kendisine saldirmasi sonucu burayı işgal etmiştir, uluslararasi hukuka gore halen suriye'ye ait olmasina ragmen fiilen israil kontrolundeki bu noktayi geri vermeye yanasmamaktadir, zira bu nokta hem israil topraklarini oldukca yuksekten gordugunden hem de cevredeki en onemli su kaynagi oldugundan stratejik olarak cok degerlidir.
  • suriye iç savaşını amerikayla bir olup körükleyerek israil'e hediye ettiğimiz tepeler.
    bir yahudi cesaret ödülü az gelir böyle kıyağa, 5 tane daha gerekir.
  • zaten suriye'nin olan israil tarafından işgal edilmiş tepelerdir. ve biz suriye'nin iç savaşla mahvolmasına çanak tuttuk,yardım ettik. hem suriye yi göçerttik, hem de ekonomik olarak kendi ayağımıza sıkıp 35 milyar dolar ( yaklaşık 200 milyar) içeri girdik.. stratejik derinlikçi ahmet davidoğlu sağolsun mahvetti 2 ülkeyi de.
  • "israil, suriye'deki iç savaştan faydalanıp burayı ilhak eder"

    ***

    israil 1981 yılında çıkardığı bir yasayla golan tepeleri'ni resmen egemenliği altına aldığını, israil yasalarının golan tepeleri'nde de geçerli olduğunu ilan etti. bunun tercümesi ilhâktır. biz hatay'ı her gün ilhâk etmiyoruz, israil de yapacağını otuz küsür sene evvel yapmış.

    golan tepeleri, uluslararası tanınmayı esas alan haritalarda* işgal altındaki bölge diye gösterilse de israil'in bastığı tüm haritalarda ülkenin bir parçası. hatta idari/yönetsel olarak da kuzey bölgesi'ne eklemlenmiş durumda.

    uluslararası harita

    israil'in kendi resmi haritası

    **

    bu, israil'in çıkardığı ilk ilhâk yasası değil. golan yasası'ndan bir yıl kadar önce, 1980'de, knesset aldığı bir kararla kudüs'ü başkenti ilan etti.

    peki kudüs (başkent) yasası nasıl ilhâka zemin hazırladı?

    yasa,

    "kudüs şehri bir bütündür ve parçalanamaz"
    "kudüs'ün sınırlarını kudüs belediyesi belirler"
    "kudüs israil'in bölünmez, parçalanamaz ve ebedi başkentidir" diyor.

    kudüs belediyesi 1967'deki altı gün savaşı'ndan sonra ele geçirilen doğu kudüs'ü savaştan kısa süre sonra kendisine yamadı. zaten savaş sonrasında oluşan fiili bir durum vardı. israil, doğu kudüs'ü ve golan'ı yasa çıkarmadan önce de fiilen* yönetiyordu. golan ve kudüs yasasıyla ilişkinin adı kondu, de facto'nun yanına de jure'u ekledi. [[bu iki yasanın da menahem begin hükümeti döneminde çıktığını hatırlatmak gerekiyor. bu yıllar israil aşırı sağı'nın anaakım siyasete hâkim olmaya başladığı yıllar. likud*, yisrael beyteynu*, habayit hayehudi* gibi partilerin köklerini saldığı yıllar]]

    bu şunun için önemli: israil, kendisi hariç kimse tanımasa da fiili durumun yanına yasal durumu da ekliyor ki, ilerde birgün barış görüşmesi olur veya suriye savaşarak geri alırsa, birleşmiş milletler'de ve müzakere masasında daha sağlam bir zemine oturabilsin. rusya'nın alelacele kırım'da referandum düzenletip "bağımsızlık" ilân ettirmesi, sonra o "bağımsız" yapıyı bir hafta sonra federasyonu'nun cumhuriyetler koleksiyonuna eklemesi bundan ötürü. kktc'nin, dağlık karabağ'ın, abhazya'nın ilhâkları veya bağımsızlıkları da bununla ilgili. tanıyan tanır, tanınmazsa da cepte bulunsun. 1948 - 1967 arasında gazze'yi elinde tutan mısır ve batı şeria'yı elinde tutan ürdün, filistin devleti'ni ilân etmeyi akıl etseydı bugün bambaşka şeyleri konuşuyor olurduk.

    fiili durum da önemli. araplar kaçtı, çerkes ve dürziler kaldı. yahudi yerleşimciler de geldi. demografik dengeler değişti, 1967 öncesi suriye vatandaşları olanlardan golan'da kalanlar 1981'de çıkan yasadan sonra hemen oturum kartı aldı. ardından vatandaşlık başvuruları ve kabulleri geldi. bugün o çerkes ve dürzi toplumunun erkekleri israil ordusu'nda askerlik yapıyor.

    doğu kudüs'te yapılan da buydu. isterse kimse tanımasın, önemli değil. sen dengeleri değiştirmişsin, bunun yasasını ortaya koymuşsun. kendine meşruiyet alanı yaratıyorsun. hâliyle bununla birlikte gelen bazı sorumlulukların oluyor. mesela doğu kudüs sakini 190.000 filistinli arab'a oturum kartı ve israil vatandaşlığına başvurma hakkı (üstelik bunu reddetme şansın da sınırlı) veriyorsun.

    işin bir önemli kısmı daha var. netanyahu hükümeti (yukarda adını geçirdiğim üç partinin de içinde bulunduğu hükümet) içinde bulunduğumuz 2014'ün başlarında bir yasayı yürürlüğe koydu. buna göre, israil'in yapacağı barış görüşmelerinde, israil 1967 öncesi sınırları + tek taraflı ilhâk ettiği golan ve doğu kudüs'te [yani israil'in kendi yasalarını uyguladığı topraklar] olası bir sınır değişimi knesset tarafından değil, israil halkı tarafından karara bağlanacak. yani filistin yönetimiyle yapılan barış görüşmelerinde ola ki doğu kudüs filistin'e bırakılsın, bu karar hemen israil halkının önüne gidiyor ve büyük bir olasılıkta yüksek oranlarla red yiyor. ancak israil'in egemenliğini ve ilhâkını ilân etmediği, doğu kudüs harici batı şeria toprakları bu referandumun konusu olmuyor. o topraklarda yapılacak bir al-ver veya yerleşimleri boşaltma kararı doğrudan hükümet ve knessetçe karara bağlanıyor.

    başa dönecek olursak: israil golan'ı çoktan, üstelik kalıcı ilhâk etti. amaç, suriye'ye -ya da ondan geriye kalana- en ufak taviz vermeden bunu kabul ettirmek. bu da yeni durum sayesinde gayet mümkün. belli ki ona da başka bir entry gerekecek.
  • israil'in kanuni veya de facto yonetimi altinda bulunan yerler arasinda en yesilidir. zeytin agaclari ve uzum baglari vardir burada. rivayete gore kayak bile yapilabilir burada kisin. bu bolgede araplar ve kasmis israilli yerlesimcilere ilaveten durzuler ve aramice komusan kisiler de yasar.
  • önemi çorak topraklarından ve sarp kayalıklarından değil, su kaynağı oluşundandır.
  • doların bugünkü katili. (bkz: 22 mart 2019)

    bize ne kodumun tepelerinden, ister israil ister filistin, ister suriye, isterse abd götüne soksun.
  • israil-suriye arasinda baris anlasmasi yapilmasi, sinirlarinin belirlenmesi ve diplomatik iliski kurulmasinin onundeki engel. su an israil'e ait olsa da suriye hic bir zaman bunu kabullenmemektedir. stratejik onemi genis bir bolgeye sahip olmasi nedeniyledir. bolge duzluk oldugu icin tepelere hakim taraf belirli bir ustunluk saglamaktadir. tepeler galilee golu manzaralidir, aslinda tam bir sayfiye yeridir, bugun icin huzurlu bir goruntusu vardir, yamactaki kibbutz tatilciler icin cennet bir mekandir. kibbutz'un hemen yanindaki tufekler suriye doneminden kalma, antikalardir. zamaninda suriye bu silahlari, gol kenarindaki kibbutz yerlesimcileri taciz etmek icin kullanirmis. bu tacize tahammul edemeyen israil bolgeyi ele gecirmis ve ibret olsun diye bu silahlari sergilemeye baslamis. bolgeden suriye tarafina bakinca iki taraf arasindaki fark acikca gorulur. suriye topraklari kirac ve hic bir bitki ortusu barindirmazken israil tarafi yemyesildir.
  • uluslararası hukuka göre hala suriye'ye ait olan, fakat üzerinde israil tarafından amerikan-israil ortaklı bir şirkete (genie energy ltd.) petrol çıkarma lisansı verilen bölge. üstelik petrol çıkartacak olan şirket ilginç isimleri bünyesinde bulunduruyor. stratejik danışma kurulunda rupert murdoch, dick cheney ve dünyanın sahibi lord jacob rothschild da var. şirketin başkanı effie eitam ise 1973'te yom kippur savaşı'nda suriyelilerle savaşmış eski bir general ve politikacı. hatta bakanlık da yapmış ve 2004'te filistinlileri karanlığın dibinden çıkmış yaratıklar olarak tanımlamış ve hepsini öldürmemiz lazım gibisinden laflar etmiş. kısacası suriye'nin iç savaş halinde olmasını israil golan tepeleri üzerinden çok güzel değerlendiriyor.
hesabın var mı? giriş yap