• eski globe theatre'ın bulunduğu yerde yapılan kazılarda, insanların oyunu ayakta izlediği sahnenin etrafındaki alanda yağmurlu havalarda yağmur suyunu aşağıya geçirip zemini kuru tutması için fındık kabuğu ve çamur karışımı bir harç kullanıldığı görülmüştür. daha sonra bu işleyişi yeni yapılan globe theatre'da uygulamak için, yenileme çalışmaları sırasında gerekli olan yedi buçuk ton ağırlığındaki fındık kabuğu giresun'dan gönderilmiş, bu bilgi de gereksiz bilgiler arasında başköşede yerini almıştır.
  • shakespeare'in kumpanyasının kiraladığı the theatre tiyatrosunun kira süresi bitince ve mal sahibi giles allen adındaki adam aşırı dinci olduğu ve tiyatroyu sevmediği için sözleşmeyi uzatmak istemeyince, shakespeare ve arkadaşlarının gecenin bi körü gidip the theatre'in her bir tarafını söküp her şeyi nehrin diğer yanına taşıyarak kurdukları tiyatrodur. 1614 yılında henry the eight oyunu oynanırken kralın bizzat tiyatroya teşrif etmesi üzerine gülle atmışlardır ve tiyatro yanmıştır. tabi sonrasında tekrar inşa edilmiştir.
  • burada bir adet muze ve shakespeare donemindeki yapida bir tiyatro bulunur.
    tiyatro aslindashakespearein zamaninda sahip olup islettigi the globeun* 500mt yakinindadir. kenarlarda ay seklindeki kapali bolumlerde kaymak tabaka oturur, burasi uc katlidir. burasi gene ustu kapali olan sahneyi tam karsidan gorur. ortadaki ustu acik kisimda ise halk oyunu ayakta izler.
    tiyatronun hemen yanindaki muzede kostumlerden tutun da o zamanki ozel efektlerin nasil yapildigina kadar bircok sey, en nadide ornekleri ile anlatilir.
    meraklisina thames boyunca yapilacak bir sabah yuruyusunden sonra muzesi gezilip shakespeare tiyatrosu ile noktalanabilecek guzel bir londra gunu yasatir.
  • su hayatta olmeden once yapmak istediklerim listesinin en tepesinde bulunan sey, bir gun tek basima globe theatre’da kasvetli bi londra gununde, macbeth veya a midsummer night’s dream izlemek. ama oyle eskinin asilzadelerinin, kaymak tabakasinin oturdugu ay seklindeki ust katlardan degil, o zamanin (bkz: groundling) leri gibi (bkz: penny stinkers)ayakta, kalabaligin arasinda elimi kolumu sahneye yaslayip izleyebilcegim alt ama en yakin kisimdan, cadilarin buyulu cumlelerini, macbethin kafasindaki seytanlariyla mucadelesini ve sonunda darkside’a gecisini, lady macbethin bilincinin kapanmadan once soyledigi pismanlik dolu carpici sozlerini, a midsummer nights dream’deki oyun icinde oyunu, puck’in birbirinden sevimli ve komik kelime oyunlarini, zamanin normalden farkli aktigi sihirli ormanin mistik havasinda helena, lysander, demetrius ve hermiayi izlemek; bir kac saatligine ortacag ve ronesans arasindaki hayran oldugum gecis donemine zaman yolculugu yapmak.
  • shakespearein kendi firması tarafından, 1599 yılında kendisinin ve diğer birçok oyun yazarının işlerini yürütmek için inşa edilmiştir ve burada shakespeare'in oyunlarından birçoğu sergilenmiştir. taa ki 1613'te henry vııı.'in bir performansı sırasında yanana kadar.

    yılda ortalama 300 oyun sergileniyor ve her oyunu yaklaşık 1500 kişi izliyor.

    üzerinde çatı olmaması ve yuvarlak görüntüsü nedeniyle bana bir futbol stadını anımsatıyor ve bence bir tiyatro oyununu izlemek ya da oyunu oynamak için en heyecan verici yerlerden birisi.

    edit: londra'da şuan bulunan tiyatro, yanıp kül olan tiyatronun olabilecek en benzer hali şeklinde yeniden yapılmıştır.
  • londra'da yaşayıp 5 pounda iki saat ayakta dikilmeyi göze alabilen her tiyatro aşığının mutlaka gidip görmesi gereken tarihi mekan..
  • shakespeare'in all's well that ends well oyununu izleme şansı bulduğum muhteşem yapı. insana acayip bir "ulan yıl kaç?" hissi veriyor, sanki o döneme gitmiş gibi hissediyorsunuz...
  • 1599'dan sonra londra'da shakespeare oyunlarının sahnelendiği tiyatro. 1644'de yıkılmıştır. şu an bu isimdeki tiyatro orjinali baz alınarak yeniden inşaa edilmiş bir nevi imitasyondur.
  • aşağıda yazacağım tarihlerde, belirtilen oyunları globe player üzerinden ücretsiz izlememizi sağlayacak olan shakespeare’in kurucusu olduğu tiyatro. çok heyecanlıyım.

    ‘hamlet’ (2018), nisan 6-19
    ‘romeo & juliet’ (2009), nisan 20-mayıs 3
    ‘a midsummer night’s dream’ (2013), mayıs 4-17
    ‘the winter’s tale’ (2018), mayıs 18-31
    ‘the two noble kinsmen’ (2018), haziran 1-14
    ‘the merry wives of windsor’ (2019), haziran 15-28

    bu arada öğrendim ki, globe player üzerinden oyunları daha öncesinde kiralayabiliyor ya da satın alabiliyoruz.

    haber linki üzerinden globe player’a ulaşabilirsiniz:

    the globe is streaming a shakespeare play for free every fortnight (and 34 foreign-language productions)
hesabın var mı? giriş yap