• dunyanın en guzel gitarı...1956'da amerikalı unlu country gitaristi les paul'un yapıp kendi adını werdii ilk gitarıyla yola cıkan bu firma bugun dunyanın fender'le birlikte en saygı duyulan we en buyuk iki gitar markasından biri...les paul'un urettii gitarın telifini daha soona bildiiniz gibi gibson almıstı...ayrıca son olarak sunu sooliyim, bi tanesi icin gotumu hic cekinmeden werebilceem gitar...
  • dünyada tasarımı mükemmel olduğu için neredeyse hiç evrim geçirmeyen bazı hayvanlar vardır; timsah ve köpekbalığı gibi... dünyada tasarımı mükemmel olduğu için neredeyse hiç evrim geçirmeyen bazı gitarlar da vardır...

    - les paul mü?
    - hı hı...
  • "gitara yeni ba$layan bir çocuk. slash'ın, jimmy page'in tınılarıyla büyümü$, "onlar"ın elinde gördüğü gibson les paul a$kı i$te o zamanlarda ba$lamı$. çocuk daha küçük, boyu gibson les paul'dan anca 30 cm uzun o zamanlar. babasının doğum gününde aldığı gitarla, müzik dünyasına adımını atmı$. ve gitarı ilk tınlattığı an, ilk hedefi " ilerde benimde bir gibson les paul'um olacak." olmu$. zaman geçmi$, çocuk gitarda yava$ yava$, adım adım ilerlemeye başlamı$. küçük bir grup kurmu$lar hatta arkada$larıyla, okulda çalıyorlarmı$ arada. mini konserler... bizimki her konser ve her prova sonrası, gitar mağazalarına gider, gibson les paullara vitrine elini dayayarak bakarmı$. bu yakla$ık 10 sene boyunca böyle devam etmi$. bu arada gitarda ciddi anlamda kendini geli$tirmi$ tabii, hatta öyle ki bir barda haftalık program kapmı$lar arkada$larıyla. ve 10 sene sonunda, bar programlarından biriktirdiği paralarla, gibson les paul almayı ba$armı$."

    belki bu "çocuğun" ya$adıkları bir çoğumuzun ya$adıklarıyla aynı. gitara ula$amamak, ula$mak için it gibi çalı$mak, ama gene ula$amamak, sabretmek çalı$mak, ama gene ula$amamak. ancak sonunda mutlu son: gitara kavu$mak. ve gibson les paul'a ula$tığınızda hissettikleriniz. cidden paha biçilemez o hislere.

    diyeceğim o ki, bir gitarı, çaba harcayarak, alın teri akıtarak almak, orgazm olmanın verdiği zevkin yüz katı olacaktır. baba parasıyla gidip les paul mu alınırmı$?

    $imdilerde görüyorum, ellerinde gibson les paul ile dolanan arkada$ları -baba parasıyla alınan gitar-, ba$lıyorlar gitarı tınlatmaya. canım acıyor. gitarında canı acıyor, çünkü o bunu haketmiyor. emek istiyor...
  • gitarın harley davidsonu. keyif için, artistik için degil.
  • ilk üretildiği zamanlardan beri süregelen headstock kırılma sorunu vardır bu gitarın. çünkü mühendislik olarak hatalı tasarlanmış. gitar yapımından veya ağaç işlerinden doğal anlamayan çalgıcı kitlenin "orjinal isteriz abüüü" diretmesiyle ve bunun zamanla gibson'un da politikası olması nedeniyle 2019 yılında çıkan bir gibson les paul'a dikkat etmezseniz, hafif bir darbeyle sapı headstock'a giden yerden çat diye kırılır.

    stres altına girecek bir parçayı tahtadan yapıyorsanız ağacı damarlarına paralel kesip stresi damarlara dik açıyla vermeniz gerekir. bunu yapmazsanız yükü damarlara verirsiniz ve tahta damar hizalarından kolayca kırılır. çizdiğim görselde alttaki tahta koyu renkli olan damar yerlerinden kırılırken üstteki yükü taşır.

    gitarda teller sapı çekip yamultmak isterler, sapın buna dayanması gerekir. üst eşikten sonra gitar sapı genelde geriye doğru biraz açı yaptığı için (stratocaster gibi bazı gitarlarda açı yok) tam o kısımda teller damara dik değil paralele yakın kuvvet uygular. kemanlarda sap kısa ve kalın olduğu için bu sorun olmuyor ama mandolinde ve gitarda üst eşik kısmı ince olduğu için bu sorun olabiliyor. carvin ve prs 10-11 derece, jackson 13 derece, epiphone 14 derece açılı headstock kullanırken gibson 17 derece kullanıyor. çok fazla.

    dolayısıyla ağaç işçiliğinde scarf joint denilen tekniğin kullanılması gerekiyor açılı headstocklarda. mandolinde ve naylon telli gitarda bu ciddi bir sorun değil ama elektro gitarda yük daha fazla, dolayısıyla neredeyse mecburi. bunu yapmıyorsanız o zayıf noktayı güçlendirmek için sap ile headstock arasına sırt verdirmeniz gerekiyor. neck volute denir buna.

    düz hali.
    kırık
    neck volute

    gibson les paul'da açılı headstock olmasına rağmen hem scarf joint yok, hem de neck volute yok. 1961'e kadar üretilen les paul'lerde scarf joint'i akıl etmemişler (eski flamenko gitarlarda bile var) sonra gitarın üretimi duruyor zaten, tutmuyor pek.

    60'ların ortasında ünlenmeye başlayınca 68'de yeniden üretmeye karar veriyorlar. bir sene sonra firma norlin'e satılınca bir çok şey değişiyor üretimi ucuzlaştırmak uğruna. farklı denemeler de yapılıyor, sap maple oluyor falan ses karakteri değişiyor. headstock kırılması şikayeti hep devam ettiği için 70'lerde sapa neck volute ekleniyor (yanlış ekliyorlar gerçi) ama kötü kalitede gitarlar yaptıkları için iyi gitaristler 50-60'larda üretilen les paul'leri tercih ediyorlar. 90'ların ortasına kadar üretim kalitesi oldukça kötü gitmeye devam ediyor. nadiren iyi serilere denk geliniyor.

    90'lardan itibaren ise özümüze dönüyoruz diyip, değişikliklerin çoğunu giderip 50-60'lardaki hali gibi olan traditional modelleri üretmeye başlıyorlar.

    epiphone'da kırılmaz. butik les paul'lerde de kırılmaz, onlar zaten gibson'dan çok daha kaliteli üretiyorlar.
  • bir sürü orta halli gitara sahip oldum, kimisi gerçekten kaliteliydi, kimisi gerçekten orta halli. çok üst seviye bir gitar almak için araştırmalara başladığımda, prs i olsun, fender i olsun (gerçi farklı kategori), ibanez i olsun denedim çaldım ve en sonunda benim istediğim sound u sadece gibson ın verdiğini, hatta sadece custom bir gibson'ın verdiğini anladım. evet prs ler çok güzel, ama gerçek bir gibson lp sesi veremiyor. zaten vermesin, kendi sesi de güzel ama benim istediğim ton sadece bir gibson dan geliyor.
    artık bir adet gibson custom 68 reissue sahibi olarak istediğim tonu yakalamış bulunuyorum. bundan sonraki amacım bir vintage fender alarak arada istediğim o fender tonuna da sahip olmak...
    tanım yapacak olursak; gitarın hasıdır.
  • ayakta çalmak çok rahat ama oturarak çalmaya alışmak lazım. ama olay kısaca aşmış...
  • çalışmaya başladığımda bana kredi çektirecek gitardır. fotografını bile gördüğümde içim bir hoş oluyor. sahibi olduğumda kaçın benden. karizma gitar. çalanın karizmasına karizma katan bir gitar. tonlarını tartışmaya gerek yok. rock müzik için üretilmiş bir gitar. umarım bir gün bu entrymi 'bir tane aldım sonunda hakkaten dediğim gibiymiş' şeklinde editlerim.

    (bkz: at yarışı çalışmak)

    aniden meydana gelen bir gelişme ile olması gerekenden çok daha erken gelen edit : bir tane aldım sonunda hakkaten dediğim gibiymiş..
  • bi on dakika ayakta çaldıktan sonra insanda ne omuz ne bel bırakan gitar. iyi gitar güzel gitar ama çok ağır yahu.
  • maun ahsabin verdigi sicak ve tok tonlari ile bilinen unlu gitarlardan biridir. iyi tonlar vermesine ragmen kalin bir gitar olmasi nedeniyle yuksek perdelerde hizli calimi zordur. bunun yani sira maun govdesi nedeniyle bir cok gitar modelinden daha agirdir ve 22 perdeye sahiptir. fiyat acisindan ortalama olarak 1000 $ dan baslayan bu gitarlar, agirlikli olarak gibson in kendi pasif manyetiklerine sahiptirler. fiyat araliklari ile perdelerde kullanilan ahsaplar gul agaci ve abanoz olarak degisir.

    gibson in yani sira bugun bilinen bir cok firma bu unlu tasarimi kopyalayarak satmaktadir. bunun en bilinen ornegi ise esp eclipse dir. bu ornekde esp nin sundugu eclipse modeller james hetfield gibi esp firmasi ile anlasmali gitaristler tarafindan kullanilmaktadir, bunun disinda fiyat araligi olarak gibson dan daha ucuzdurlar. ornegin aktif manyetikli bir gibson bilindigi uzere custom shop'a girer bu da en az 4500$ demektir. fakat bu ornege devam olarak esp nin bir alt firmasi ltd nin aktif manyetikli ve bildigimiz gibson les paul lere nazaran daha hafif eclipseleri daha ucuz bir fiyata sunmaktadir. belki de bu sebepden dolayi bir cok gitarist gerekse gibson les paulun kabarik fiyatindan dolayi, gerekse esp gibi endorserlar araciligi guclendirdigi imaji ile farkli firmalari tercih etmekte.

    an itibari ile seri uretim gibson les paul gitarlari:
    -les paul studio
    -les paul standard
    -les paul traditional pro
    -les paul standard traditional pro
    -les paul standard plus
    -les paul studio raw power
    -joe armstrong signature
    -les paul junior
    -john lennon signature
    -57' gold top reissue
    -2009 les paul tribute
    -les paul junior single cutaway
    -1957 chambered
    -les paul vos
    -les paul supreme
    -les paul standard 50's neck
    -les paul studio deluxe
    -joe armstrong signature
    -zakk wylde signature
    -buckethead signature
hesabın var mı? giriş yap