• sosyal sorumluluktur. olumlu ya da olumsuz, gerekli gereksiz diye dusunmeden verilmelidir; sosyal alandan tutun da, hizmet aldiginiz herhangi bir alana. otobus firmasini arayip "aksam 11.00'de izmir'den kalkan otobusunuzdeki muavinle ilgili geri bildirim vermek icin ariyorum" dediginizde, gulmekten kendini saga sola carpan arkadaslariniz olsa da, yemisim sosyal kaygiyi diyerek verilmeli geri bildirim. arkadaslariniza "a gerizekalilar, ne deseydim?" diyerek de sosyal alanda bi geri bildirim vermis olursunuz, cicek cicek.

    ciddiyim, bunun cok onemli bir sosyal sorumluluk oldugunu dusunuyorum. sozlukte mesajin islevi de bu, su ana kadar cok begendigim entry'lerin yazarlarina geri bildirimde bulundugum gibi, aldigim cogu geri bildirim de o gunumu guzellestiriyor, ve kisisel olarak beni mutlu ediyor. cunku kimseyi takmiyor olmasak buraya yazmazdik, simdi hangi yazar hatirlamiyorum, "kimseyi o kadar umursamiyorsun ve sadece kendin icin yaziyorsun madem, neden word dosyasina yazmiyorsun o zaman?" demisti bir entry'sinde, aynen budur durum. ve sozlukte yazar olmanin sukela almaktan daha onemli olan kismi, geri bildirim almak bence.

    hayir efendim, her mesaja bir geri bildirim gibi bir kampanya degil bahsettigim. daha cok ingilizcedeki "acknowledge" eyleminin anlamina yakin, "tanimak" onemli burada. boyle dusunen baskalari da var, ya da herkese ragmen ve kimseye uymayan bicimde soyle konumlandiriyorum ben bu gorusu gibi bir bilissel duzeydir bence sozluge yazmanin anlami. hayir zaten degilse, yazarligi iptal ettirip word'e gecicem. gerci onu da yapsam, bu geri bildirim manyakligiyla kendime mesaj atarcasina bir seyler yazarim diye urkuyorum, "sahanesin procastinator'cigim" ya da "kayis bosta mi donuyor hanimefendi?". bunlar hayatta olmasi gereken lezzetler, farkinda olmak lazim bunlarin.
  • sevmedigim ve kotuluk yapmak istedigim yoneticilerime "soyle iyisin, boyle harikasin, boyle mukemmelsin" diye verdigim ayar.
  • bir çoğumuzda bulunmayan bir alışkanlık. onun yerine orada burada kötü kötü yorumlar yapmak, tercih edilir hale gelmiş. halbuki birçok firmadan feedback ile daha hızlı geri dönüş alabileceklerini farkında değiller.
  • hayatımın en tuhaf versiyonunu bu hafta aldığım hede.

    yöneticim bana aynen şöyle söyledi :

    ben dedikoduyu severim, herkesin hakkında konuşurum.sen hiç yanıma gelip başkaları hakkında konuşmuyorsun !

    o dakika anladım mobbingin sebebini
  • (bkz: geriemilim)
  • yapacağınız geribildirimin faydalı olmasını hedefliyorsanız, ben dili ile iletişime girmenizde fayda var. diyelim ki, bir insanın size güven sorunu yaşadığını ve bu yüzden yeterince açık olmadığını düşünüyorsunuz.

    öncelikle geribildirim yapacağınız kişiden düzgün bir üslupta izin istemeniz gerekli. geribildirimin faydalı olması için karşı tarafın savunmaya geçmeyeceğinden emin olmamız gerekiyor.

    misal, “sen bana neden güvenmiyorsun? bu yüzden bana zaman zaman dürüst davranmadığını düşünüyorum.” gibi bir söylem direk ters tepecektir. hiçbir faydası olmadığı gibi, sorunu daha da büyütebilir.

    bunun yerine, “güvenilmez bir hareketim ya da bir tavrım mı oldu? bu yüzden bazı konularda bana yeterince içinden geldiği gibi davranamadığını hissediyorum ve bu beni üzüyor, eğer bunu değiştirebilmek için bir şey yapabilirsem çok sevinirim”

    insan ilişkilerini gelişigüzel yaşayan milletimiz genel prototipine çok zor gelen bir yaklaşım, ama bu yaklaşımla birçok problemli diyalog çözülebilir kanaatindeyim. tabi öncelikle olay sizde bitiyor, yola çıkış amacınız karşınızdakini kazanmak ve iletişiminizin kalitesini artırmak olmalı. ve bunun için planlı bir şekilde oturup düşünmeniz, iletişiminizi ona göre kurmanız gerekli. günlük hayatta sosyal ilişkilerde de önemli, ama yönetici pozisyonundaki insanların astlarıyla olan ilişkilerinde çok daha önemli diye düşünüyorum.

    ben özelde geribildirim alabileceğim her şeyden aşırı keyif aldığım için, bana karşı kurulan dili bugüne kadar pek önemsemedim. ama geribildirim herkes için bu kadar kolay kabul edilebilir değil. özellikle yaşca sizden büyük kişiler, ya da ailenizden biriyse vs çok daha çetrefilli olabiliyor.

    bu yüzden önceden planlayıp sonradan geribildirimde bulunmaya özen göstermek daha zor olsa da kesinlikle daha yapıcı ve faydalı.
  • etkili geri bildirimde dogru ve yanlislar ortaya konur. yanlislar varsa nerelerde oldugu gosterilir. duzeltilmesi icin duzeltme yollari gosterilir. ornegin, sinav sonuclarini aciklayan ogretmenin sadece notlari okumasi etkili geri bildirim degildir. sinav kagidinda yanlis yapilan kisimlari kirmizi kalem ile gostermeli, eksik kisimlar gosterilmelidir veya eksik kisimlar icin yol veya yollar gosterilmelidir. sinav kagitlari ogrencilere dagitilmali ogrenciler hatalarini veya eksiklerini gormeli. ogrenciler de hatalarini duzeltmeli ve eksikliklerini tamamlamadir. bu arada sorular da tahta uzerinde cozulurse ve ogretmen tarafindan gerekli onemli noktalar ve kazanimlar tekrar vurgulanirsa etkili geri bildirim saglanmis olur.
  • (bkz: dönüt)
  • feedback kelimesinin iki karsiligindan biri. digeri icin (bkz: geri besleme).
  • negatif veya pozitif;öğrenmede gelinen nokta hakkında bilgi vermek
hesabın var mı? giriş yap