• 19 aralık 2010 ales'te tanıştım bu isimle.

    bunu biz gerçek sayılar diye öğrendik. üniversite sınavına girdiğimizde de herhâlde gerçek sayılar diye sormuşlardı. niye gerçel oldu? sebep nedir? mantık nedir?

    hayatımda duyduğum en saçma, en absürt kelimelerden biri. "gerçek"ten mi türettiniz? eğer öyle ise, türkçe sondan eksiltmeli bir dil midir? harf çıkartıp yerine başka harf ekleyerek kelime üretilir mi? hadi "-el" takısını kullanacaksınız, takıntılısınız, tamam, "gerç" nedir?

    mesele türkçeleştirmek desem, o da değil. gerçek zaten türkçe.

    yani doğru bir kelime kullanınca huylanıyor musunuz kardeşim? anlayamadım ben sizi.

    sınavda dakikalarım buna söverek geçti, sağ olun.
  • rasyonel sayilar ve irrasyonel sayilarin birlesiminden olusan kumedir.
  • (bkz: gerçel)
  • eski yunanlar, özellikle eudoxos için gerçel sayılar, fiziksel uzayın geometrisinden çıkarılabilecek şeylerdi. şimdilerde gerçel sayıların mantıksal olarak geometriden daha basit olduğunu düşünmeyi yeğliyoruz. böylece, her biri sayı kavramından başlayan farklı tipte her türlü geometri inşa edebiliyoruz.(ana fikir, on yedinci yüzyılda fermat ve descartes tarafından öne sürülen koordinat kuramlarımdan kaynaklandı. koordinatlar, geometrinin başka tiplerini tanımlamak için kullanılabilir.) bu tür bir geometri, mantık yönünden tutarlı olmalıdır, ama deneyimlerimizin fiziksel uzayı ile doğrudan ilişkili olması gerekmez. bu özgün fiziksel geometriyi, deneyimimizin idealleştirilmesiyle algılıyoruz desek bile, bugünkü deneylerimizin yeterince doğru tahmin yapmamızı sağladığı dikkate alınırsa bizim denenmiş geometrimizin eukleides‘in ideal geometrisinden gerçekte farklı olduğunu ve aslında einstein‘ın genel görelilik kuramının öngördüğü uzay geometrisi ile tutarlı olduğunu kabul etmeliyiz. ancak fiziksel dünyanın geometrisi ile ilgili görüşümüzdeki değişikliğe karşın eudoxos’um yirmi üç yüzyıllık reel sayı kavramı temelde hiç değişime uğramadığı gibi einstein’ın kuramında da en az eukleides’inkindeki kadar etkili olmuştur. gerçekten bu kavram, günümüze değin öne sürülen bütün ciddi fiziksel kuramların temel öğesini oluşturmuştur.

    daha fazlası için (bkz: the emperor’s new mind)
  • çocukken bende hep çakma sayılar hissi uyandırırdı, adeta bir adibas sayılardı benim gözümde.
  • biraz önce merakımdan bu sayıların isim kökenini bulmaya çalıştım. malum sayının yabancı dilde kullanımı reel sayılar ve büyük r harfi ile sembol edilir. öğretmenler öğrencilere bu sayıları öğretirken reel sayılar ifadesini de kullanır, gerçel sayılar ifadesini de kullanır veya gerçek sayılar ifadesi de kullanılır. peki hangisi doğru?

    okullarda muhtemelen hala daha müfredatta gerçel sayılar ifadesi geçmektedir. hemen tdk'da gerçel kelimesini arattığımda karşıma böyle bir kelimenin çıkmaması, var olmaması beni şaşkınlığa uğrattı. zaten tdk'nın benim öğrenciliğimden beri zırp pırt sözlüğü yenilemesi, tanımları değiştirmesinden ve saçma sapan tanımlar yapmasından dolayı şaşkınlığım kısa sürdü. akabinde gerçek sayılar diye arattım ve bir tanım çıktı.

    gerçek sayı
    isim, matematik
    bir eksen üzerindeki bir noktanın yerini belirlemeye yarayan sayı.

    reel kelimesini de arattığımızda fransızcadan türkçeye geçen bir kelime olduğunu gördüm.

    reel
    sıfat, fransızca réel
    gerçek

    reel kelimesine o kadar aşina olduğumuzdan dolayı onun ingilizce olması, türkçesinin gerçek olmasını kabul etmişiz fakat kelime fransızca ve ingilizcesi de real. (öğrenmeden önce colour/color gibi bir benzerlik olduğunu farz etmiştim.) bunların yanında hala daha gerçek kelimesinin yerine gerçel kelimesi kullanılıyor ve bir fikrimiz yok. bu sefer "acaba gerçek kelimesi eski türkçede kullanılırken gerçel kelimesi şeklinde mi kullanılıyordu?" sorusunu sordurttu. belki daha önce yazılmıştır diye ilginç etimolojik bağlantılar başlığında gerçel kelimesini arattım ve bir sonuç çıkmadı. arama motorunda "gerçek kelimesinin kökü, gerçel, gerçek kökü" gibi varyasyonlarla aradım ve hiçbir şey çıkmadı. bu kelimeyi tdk'ya kim kazandırdıysa (zaten tdk'da da yokta...) artık matematikte bu sayı işlenirken 12 diş gözüksün, söylerken insanlar yorulsun diye kazandırmış, türkçe'ye eşsiz sinir kelime kazandırılmış tebrik etmek gerek. ayrıca gerçek sayının tdk'daki tanımının eksik tanımlandığını da söylemeden geçmemek gerek.

    doğru kullanımı da gerçek sayılardır. ha ben inat ettim fransızca veya ingilizce okuyacağım diyorsanız telaffuzu:
  • rasyonel ve rasyonel olmayan sayıların oluşturduğu kümeye reel(gerçel-gerçek) sayılar denir.

    reel sayılar kümesi aşağıdaki gibi gösterilir.

    r=q u q’

    doğal sayılar sayma sayılarını, tamsayılar doğal sayıları, rasyonel sayılar tamsayıları, reel sayılar rasyonel sayıları kapsar (içine alır).
  • akıl almaz bir terim. nereden uydurdunuz allah aşkına "gerçel" diye bir kelime? ne gerek vardı?

    pedagojik açıdan bir fiyasko. gerçek sayılar desen tüm türk milleti anlayacak. sanki "mümkünse matematiği türkler rahat anlamasın" diye, genç beyinler matematikten soğusun diye ortaya atılmış bir tabir.

    (bkz: dış güçler)in oyunu, yemin ediyorum.

    "gerçek sayılar"ın zırtapozcası!
  • bir matematik hocam* demisti ki "her tam sayi bir reel sayinin limitidir" diye. fakat yamuluyor da olabilirim.
  • yani:
    gercel sayilarin kardinal sayisi: alef bir
    tamsayilarin kardinal sayisi: alef sifir
    tamsayilarin altkumelerinin kardinal sayisi: alef bir
    zxzxz... grubunun * kardinal sayisi: alef bir...
hesabın var mı? giriş yap