• 1592 - 1656 yılları arasında yaşamış olan hollandalı ressam. ''gerrit van honthorst'' olarak da bilinen sanatçı, ''abraham bloemaert'' ekolünde yetişti.

    1616 yılında italya'ya giderek burada michelangelo ve caravaggio'nun çalışmalarından etkilendi. yaklaşık 4 yıl boyunca kaldığı roma'da çeşitli çalışmalar ve araştırmalar yaptıktan sonra 1620 yılında doğduğu yer utrecht'e dönerek burada bir sanat okulu açtı. dirk van baburen, hendrick ter brugghen ve jan van bijlert gibi barok ressamlarla birlikte, ''caravaggisti'' janrını temsil etti. (bkz: utrecht caravaggism, hollanda'nın utrecht kentinde çalışmalarını sürdüren ve ''caravaggio'' sanatından açıkça etkilenen barok sanatçılarına ithaf edilen bir terim.) 1623 yılında kuzeniyle bir evlilik gerçekleştirdi.

    1628 yılında ingiltere'ye davet edilen sanatçı, kraliçelerin çocukları da dahil olmak üzere çeşitli portre eserler çizmiştir. ülkesi dışında danimarka tarihini resmeden eserleri de mevcuttur.

    kısacası kendisi üretken bir sanatçıydı. en ilgi çekici eserleri, genellikle caravaggio tarzını yansıttığı ve müzisyenlerin, kumarbazların, insanların yemek yediği taverna sahneleridir. tıpkı caravaggio gibi chiroscuro'da (ışık-gölge sanatı) büyük bir ustalığa sahipti. eserlerinde, umumiyetle tek bir mumla aydınlatılan mekanları ihtiva eder.

    ''the procuress'', ''adoration of the shepherds'', ''a boy blowing on a firebrand'', ''the denial of saint peter'' önemli eserleridir. bunlarla birlikte çok sayıda dini resimler ile müzisyenleri ve kraliyet ailesini resmettiği portreleri vardır.
hesabın var mı? giriş yap